WEGAŃSKI OMLET Z CIECIERZYCY

                    VEGAN CHICKPEA OMELETTE




Najlepszy omlet jaki do tej pory jadłam ☺

Nie dość, że smakuje wybornie, to też ładnie się prezentuje. 
To super opcja np. na weekendowe śniadanie lub lunch, które nasyci nas na dobrych kilka godzin, dodatkowo jest ono bezglutenowe.

Omlet jest banalnie prosty do zrobienia i za każdym razem możemy dobrać do niego inne dodatki, więc na pewno szybko się nie znudzi. Ja tym razem postawiłam na świeże, surowe warzywa. A najlepiej jest po prostu zajrzeć do lodówki i złapać za to, co akurat będzie nam do niego pasowało. Polecam.


Vegan chickpea omelette

Na podstawie tego przepisu.

SKŁADNIKI (2 średnie omlety, ok 22 cm średnicy):

  • 1 kubek mąki z ciecierzycy *
  • 1 kubek wody lub niesłodzonego mleka roślinnego np. owsianego
  • 1 łyżeczka czarnej soli "kala namak" (lub 1/2 łyżeczki różowej soli himalajskiej)
  • 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych **
  • 1/3 łyżeczki kurkumy



* przejrzysta instrukcja "krok po kroku" na temat samodzielnego wykonania mąki z ciecierzycy znajduje się tu
** nie mylić z drożdżami piekarskimi, jeśli ich nie mamy to można je pominą, jednak smak omletu jest lepszy z ich użyciem.



DODATKI (użyte przeze mnie):

  • mix sałat
  • świeży ogórek
  • 2 rzodkiewki
  • czerwona papryka
  • awokado
  • domowa passata
  • świeża bazylia


INNE PASUJĄCE DODATKI:

  • tofu
  • pasty kanapkowe
  • tempeh
  • pesto
  • gotowana fasola
  • szczypiorek
  • pieczone pomidory
  • zblanszowany szpinak
  • pieczarki
  • kiełki
  • salsa
  • sos czosnkowy
  • itp. itd....


Vegan chickpea omelette



PRZYGOTOWANIE:

Do przygotowanej miski przesiewamy mąkę z ciecierzycy, dodajemy wodę/mleko, sól, pieprz, i olej. 


Vegan chickpea omelette



Mieszamy wszystko dokładnie trzepaczką. Ciasto powinno mieś konsystencję gęstej śmietany, jeśli jest za rzadkie, dodajemy więcej mąki. Odstawiamy je na godzinę. W międzyczasie przygotowujemy dodatki.



Vegan chickpea omelette


Następnie nagrzewamy średnią patelnię (25-28 cm) z odrobiną oleju. Do masy na omlety dodajemy płatki drożdżowe i kurkumę. Ponownie mieszamy. Smażymy je chwilę i gdy na powierzchni pojawią się dziurki, przewracamy je na drugą stronę i smażymy następną chwilę. Ciasto wychodzi dosyć kruche, dlatego lepiej przygotować mniejszej wielkości omlety, ułatwi to nam ich przewracanie na drugą stronę i użyć do przewracania talerza, co bardzo ułatwia sprawę ;)
Usmażony układamy na talerzu, na jednej stronie kładziemy dodatki, polewamy sosem i składamy. Serwujemy natychmiast.

Smacznego ☺


Vegan chickpea omelette


The best omelette I had ☺

Not only that, it's delicious, but it also looks good.

It's a great option for a weekend breakfast or lunch, which will fill us up for few hours, it's also gluten free. 

Very easy to make and every time we can make it with different additions, so you definitely will not get bored quickly with it. This time I chose fresh, raw vegetables. It is best to just have a  look in the fridge and grab what we want to serve it with.



Based on this recipe.

INGREDIENTS (2 medium omelettes):

  • 1 C chickpea flour *
  • 1 C water or unsweetened plant milk (oat milk for example)
  • 1 tsp black salt (kala namak) or 1/2 tsp pink himalayan salt
  • 1/3 tsp grund black pepper
  • 2 tbsp oil
  • 1,5 tbsp nutritional yeast flakes
  • 1/3 tsp turmeric


* an easy step-by-step guide on how to make homemade chickpea flour is here


ADDITIONS (used by me):

  • mixed leafy greens
  • cucumber
  • radishes
  • red pepper
  • avocado
  • homemade passata
  • fresh basil leaves


OTHER SUITABLE ADDITIONS:

  • tofu
  • vegan bread spreads
  • tempeh
  • pesto
  • cooked beans
  • chives
  • roasted tomatoes
  • blanched spinach
  • mushrooms
  • sprouts
  • salsa
  • garlic sauce
  • ...etc.



PREPARATION:

Sift the chickpea flour into a bowl, add salt, pepper and oil. Stir well. The batter should be pancake-like consistency. If it's too runny, add more flour. Now set aside for 1 hour. In the meantime prepare favorite additions.

After 1 hour. Preheat a small frying pan (25-28cm) with a little bit of oil. Add yeast flakes and turmeric to the batter and whisk again. Fry them for a while, and when the wholes appear on the surface, flip them over and fry for a moment on the other side. It's best to use a place for flipping it over, it makes everything easier. Put the omelette on a plate, and arrange the additions on one side, cover them with the other side of the omelette. Serve immediately.

Enjoy ☺


Vegan chickpea omelette

24 komentarze:

  1. wszystko mam oprócz płatków drożdzowych. Da radę bez, ewentualnie z suchymi drożdzami ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wyjdzie bez nich, w przepisie są podane płatki drożdżowe nieaktywne, one są dla smaku, to nie to samo co drożdże piekarskie i śmiało można je pominąć jeśli ich nie mamy, choć smak omletu jest lepszy z nimi :) pozdrawiam

      Delete
    2. dodałam tą informację do przepisu

      Delete
  2. najlepszy, tak? to coś mi się zdaje, że sama wypróbuję - mąka z ciecierzycy właśnie czeka w mojej szafce, aż znajdę takie przepisy i ją wykorzystam :) wygląda przepysznie!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak, dla mnie nr 1 :) i dziękuje, pozdrawiam

      Delete
  3. o jaki śliczny wyszedł , jak zobaczy to moja Ada to mus będzie robić :D

    ReplyDelete
  4. Świetny przepis !!! Pozdrawiam

    ReplyDelete
  5. No i rozwalił mi się młynek z tego mielenia ciecierzycy, ech... :( Jakiego młynku używasz?

    ReplyDelete
    Replies
    1. o niee :/ ja mam jakiś totalnie stary młynek, od rodziców, ma chyba z 20 lat...

      Delete
    2. No to mój musiał być wyjątkowo dziadowski. Ps: omlet nie wyszedł, rozwalił się na kawałeczki :( No nic, może następnym razem się uda...

      Delete
  6. Nie można zastąpić ją mąką z grochu. Ale z łatwością sam zrobisz mąkę z ciecierzycy, z jej ziaren, które są już teraz łatwiej dostępne. Sposób jak zrobić z nich mąkę, znajdziesz tu: http://foodpornveganstyle.blogspot.com/2014/08/vegan-diy-domowa-maka-z-ciecierzycy.html
    na pewno Ci się uda, powodzenia :)

    ReplyDelete
  7. czy kubek to 250ml?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak, taki standardowy będzie miał 250ml, ale może być inny, jeśli zachowamy proporcje z resztą składników to wszystko wyjdzie jak trzeba ;)

      Delete
  8. SUPER.z CHECIA BYM WYRPOBOWLA.JEDNAK OBWIAM SIE ZE CIECIERZYCA JEST ZA TWARDA I MLYNEK NIE PODOLA NIESTETY

    ReplyDelete
  9. Jest niedziela, mecze sie juz z godzine z tym omletem, sprobowalem chyba juz 5 razy.... ostatni raz juz nawet z jajkiem, tylko mi sie przypalil.... masakra.... Jak ty to smazysz? przekrecasz na druga strone? moze na bardzo mocnym ogniu? Duzo oleju dodajesz do smazenia? Pozdrawiam i prosze o pomoc :/ glodny fan

    ReplyDelete
    Replies
    1. a co się dzieje dokładnie? ja smażę normalnie na średnio-wysokim ogniu, przekręcam szybko bo jest kruchy i wychodzi wszystko ok.
      a dałeś odpocząć ciastu przed smażeniem? zmieniałeś coś w proporcjach?

      Delete
    2. Hej, no wlasnie omlet rozpada sie przy smazeniu, zachowuje sie jakby to byla bulka tarta.... zmienia kolor i robi sie troszke twardszy, spieczony, ale rozpada sie niestety jak piasek. Probowalem najpierw wedloug twojego przepisu, czyli 1szklanka maki + 1 szklanka wody ale to bylo jeszcze zbyt geste, wiec pozniej probowalem dodawac wiecej wody by bylo bardziej wodniste, prawie jak nalesnik. W koncu doszedlem do wniosku ze to chyba wina mojej maki, nie mielilem jak w maszynie do mielenia kawy tylko w blenderze.... wiec chyba moja maka jest zbyt gruba i nie chce sie laczyc. W przyszlym tygodniu kupie taka make w sklepie bio, i sprobuje jeszcze raz. Dzieki za odpowiedz!

      Delete
    3. to może być wina mąki, ale też za dużej ilości wody, nie dodawaj więcej niż w przepisie, ciasto ma być gęste, nie jak na naleśniki a jak na "pancakes" o konsystencji gęstej śmietany, mąka z ciecierzycy nie ma glutenu i dlatego Ci się rozpada jeśli jest za dużo wody bo nie ma takiego jakby "kleju", który ją wiąże. a najlepiej przed smażeniem zrób próbę, usmaż odrobinę ciasta i wtedy dopasuj stopień nagrzania i konsystencję ciasta. :)

      Delete
    4. Hejka, kupilem ta make poprostu w sklepie i omlet wyszedl bez problemu! :) Moja maka byla poprostu za malo zmielona (nie mam mlynka do kawy i urzylem blendera). Omlet jest pycha i jem go teraz codziennie na sniadanie! Dziekuje:)

      Delete
    5. super, dzięki, że dałeś znać ;)

      Delete
  10. Zrobiłam z mąki orkiszowej pół na pół z mąką kasztanową, trochę więcej niż mleka orkiszowego. Nie kruszy się, idealny mięciutki placek. W życiu nie jadłam tak dobrego omleta ! ��

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION