WEGAŃSKI MAKARON SPAGHETTI W SOSIE Z KURKAMI

    VEGAN SPAGHETTI PASTA WITH A CREAMY CHANTERELLE SAUCE





Szybkie danie, idealne do zrobienia na obiad lub kolację w ciągu tygodnia. 


Spaghetti pasta with chanterelles


Spaghetti w wydaniu sezonowym. Z pysznymi, świeżymi kurkami prosto z lasu, w gęstym sosie, który przygotowałam używając przedstawionej przeze mnie ostatnio mąki z ciecierzycy. Pierwszy raz użyłam jej do zagęszczenia sosu i sprawdziła się świetnie. Poza tą rolą mąka ta dodatkowo nadaje potrawie ciekawego aromatu. A wszystko to, delikatnie wzbogacone jest jeszcze świeżym, ziołowym aromatem tymianku. Wyszło pysznie.


Spaghetti pasta with chanterelles


SKŁADNIKI (2 porcje):

  • 2 szklanki kurek
  • 1/3 paczki ulubionego pełnoziarnistego spaghetti
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 1/2 kubka bulionu warzywnego
  • 2 łyżki mąki z ciecierzycy
  • 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych (opcjonalnie)
  • 1 łyżka Tamari (lub zwykłego sosu sojowego)
  • olej roślinny
  • sól, pieprz



PRZYGOTOWANIE:

Kurki oczyszczamy na sucho pędzelkiem a następnie delikatnie myjemy, odkładamy na ręcznik kuchenny aby obciekły z wody. Odcinamy końcówki a większe grzyby kroimy na kawałki.


Spaghetti pasta with chanterelles


Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy kurki, listki z 1 gałązki tymianku i smażymy kilka minut, na końcu dodajemy sos sojowy.
W międzyczasie gotujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu.
Po tym czasie na patelnię wlewamy połowę bulionu warzywnego, dusimy 2-3 minuty i do reszty bulionu, który został nam w kubku dodajemy mąkę z ciecierzycy i płatki drożdżowe (jeśli używamy), dokładnie wszystko mieszamy aby nie było grudek. Wylewamy całość na patelnię, energicznie mieszamy, sos zacznie momentalnie gęstnieć, wtedy patelnię ściągamy z kuchenki, dodajemy pieprz i sól do smaku.


Spaghetti pasta with chanterelles


Porcje makaronu układamy na talerze, robimy wgłębienie w środku i wlewamy do niego sos kurkowy. 
Posypujemy tymiankiem. Serwujemy natychmiast.

Smacznego ☺


Spaghetti pasta with chanterelles


Seasonal spaghetti dish, perfect for a quick lunch or dinner, during a busy week. 
Served with delicious, fresh chanterelles straight from the forest, in a thick sauce, which I prepared with a homemade chickpea flour. It's the first time I used it to thicken the sauce and it worked out great. It makes the sauce incredibly creamy and also gives the dish an interesting aroma. And all this lightly enriched with fresh, herbal aroma of thyme. Delicious.



INGREDIENTS (2 portions):

  • 2 C fresh chanterelles
  • 1/3 pack favorite wholewheat spaghetti
  • 1 onion
  • 1 garlic clove
  • 2 sprigs of fresh thyme
  • 1/2 C vegetable stock
  • 2 tbsp chickpea flour (besan)
  • 1 tbsp nutritional yeast flakes (optional)
  • 1 tbsp Tamari (or regular soy sauce)
  • vegetable oil
  • salt,pepper


PREPARATION:


Dry brush the chanterelles and then gently wash them in water, put aside on a kitchen towel to dry. Then cut off the tips and cut into pieces the large ones. In a skillet heat 2 tablespoons of oil, add chopped onion and pressed garlic, fry for few minutes. Then add chanterelles, leaves from 1 sprig of thyme, and fry for 5-10 minutes, at the end add soy sauce.
Meanwhile, cook pasta according to instructions on the package. 
When the chanterelles are cooked add half of the stock and cook them for another 2 minutes. Meanwhile add the flour and yeast flakes (if using) to the rest of the stock and mix well, pour it in the pan. The sauce will thicken immediatelly, when it's ready take off the pan from the heat, add pepper and salt to taste. 
Arrange pasta on the plates, make a hole in the middle of it and pour the creamy chanterelle sauce inside.
Sprinkle with thyme. Serve immediately.

Enjoy ☺


Spaghetti pasta with chanterelles

9 komentarze:

  1. Ale apetyczne zdjęcia!

    ReplyDelete
  2. bardzo lubię dania z sezonowymi kurkami! to najlepsze grzyby jak dla mnie :) czuję, więc, że nie mogę nie wypróbować ich w tak apetycznym wydaniu :)

    ReplyDelete
  3. Wygląda przepysznie! Ale teraz mam ochotę na takie kurki :)))

    ReplyDelete
  4. Świetny makaron! ; )
    Bardzo lubię takie połączenie!

    ReplyDelete
  5. Lovely, seasonal recipe! I guess a handful of toasted sunflower seeds would be great garnish for this dish :) Thanks for sharing!

    ReplyDelete
    Replies
    1. thank you Maikki :) and definately toasted sunflower seeds will make a great addition to this! :)

      Delete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION