ZIELONY KOKTAJL Z BOTWINĄ, ŻURAWINĄ, CZERWONYMI WINOGRONAMI I GRUSZKĄ

GREEN SMOOTHIE WITH BEET GREENS/CHARD, CRANBERRIES, RED GRAPES AND PEAR





Niestety to jeden z tych koktajli, których kolor po zmiksowaniu nie jest najlepszy, choć smak nadrabia ten mankament całkowicie. Parafrazują powiedzenie: "Nie oceniaj książki po okładce", napiszę tutaj: Nie oceniaj smoothie po kolorze ;) Wyszło słodkie i delikatne w smaku. Dzięki żurawinie wyjątkowo dobre na wzmocnienie zębów, wrzody żołądka, infekcje dróg moczowych, a także choroby serca. Więcej o jej wyjątkowych właściwościach poniżej.


Zapraszam do miksowania☺




"Żurawina zawdzięcza swoje wyjątkowe właściwości bardzo silnym przeciwutleniaczom, poliantocyjanidom. Te owoce w diecie powinny mieć swoje stałe miejsce. Zawiera dużo błonnika, witamin (B1, B2, B6, C, E, karoten), a także minerałów: sodu, potasu, fosforu, wapnia, magnezu, jodu i żelaza (wspomaga walkę z anemią) oraz flawonoidy (a konkretnie poliantocyjanidy), które pełnią funkcję silnych przeciwutleniaczy.
Owoce żurawiny mają działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze, dlatego powinno się je spożywać przy różnych infekcjach jako wspomaganie leczenia oraz jako skuteczną profilaktykę. Flawonoidy z kolei mają właściwości przeciwutleniające, dlatego żurawina stosowana jest w profilaktyce chorób serca, układu krążenia i miażdżycy. Te zdrowe owoce pomagają też utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu HDL („dobry” cholesterol). Owoce żurawiny dobrze oczyszczają organizm z toksyn – są zatem idealnym składnikiem każdej diety" (źródło:tu)




SKŁADNIKI (1 L):

  • 1/2 dużego pęczka botwiny
  • 1 duża garść ciemnych winogron
  • 2 garście świeżej żurawiny
  • 1 gruszka
  • 1 banan
  • 2 szklanki filtrowanej wody


PRZYGOTOWANIE:

Wszystko dokładnie myjemy, z botwiny odrywamy liście, z gruszki usuwamy gniazdo nasienne, banana obieramy. Wrzucamy wszystko do blendera i miksujemy na gładko. Jeśli nie wypijamy wszystkiego od razu, przechowujemy resztę w szklanej butelce/słoiku w lodówce do 2 dni.

Na zdrowie! ☺




This smoothie doesn't look perfectly green but it's delicious. Sweet and delicate in flavor. And thanks to cranberries it's good for teeth, heart, and urinary tract. More on that below.

"Cranberries are rich in phyto-nutrients (naturally derived plant compounds), particularly proanthocyanidin antioxidants, which are essential for all-round wellness. The berries are indeed containing numerous chemical substances that may offer protection from tooth cavities, urinary tract infection, and inflammatory diseases." (more here)




INGREDIENTS (1 L):

  • 1/2 bunch of beet greens/chard
  • 1 large handful of red grapes
  • 2 handfulls of fresh cranberries
  • 1 pear
  • 1 banana
  • 2 C filtered water

PREPARATION:

Wash everything thoroughly. Tear off the leaves from the bunchof chard. Remove the seeds from the pear, peel the banana. Put everything in a blender and blend until smooth. If you're not drinking everything straight away, store the rest in a glass bottle/jar in the fridge for up to 2 days.

Cheers! ☺


0 komentarze:

Post a Comment

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION