HABŻYKI - RECENZJA




Habżyki to chleb lniany niepieczony-żywy. Wspaniały produkt, który niedawno pojawił się na naszym rynku. Jak tylko się o nim dowiedziałam, musiałam go spróbować, a dziś chciałam się z Wami podzielić moimi wrażeniami na jego temat.

Co to znaczy chleb niepieczony-żywy? Oznacza to, że został "wysuszony" w dehydratorze w temperaturze poniżej 42°C. Dzięki temu zachowuje o wiele więcej wartościowych składników, niż chleb pieczony metodą tradycyjną. Doskonale nadaje się dla osób na diecie RAW, bezglutenowej i wegańskiej.




 Jak widać na zdjęciach, występuje w trzech smakach: "Słonecznik i len", "Pomidor i bazylia", "Cebula i czosnek" . Ten pierwszy jest najbardziej neutralny w smaku i wg mnie fajnie pasuje ze słodkimi dodatkami, najbardziej mi smakuje ten z pomidorami, mocno wyczuwa się pomidory, a chlebek jest od nich dosyć słodki. Ten trzeci też jest dobry i ma ciekawą strukturę, dzięki ziarnom słonecznika. Ich bazą jest siemię lniane, o jego wysokiej wartości odżywczej przeczytacie poniżej. Chlebki te kojarzą mi się bardziej z krakersami niż chlebem, pewnie to przez ich niewielką grubość, jednak są bardziej miękkie niż krakersy.




Przejdźmy do składu, ten na zdjęciu powyżej przedstawia chlebek pomidorowy.
Chleb słonecznikowo-lniany :siemię lniane* 62%, sezam naturalny*, słonecznik* 28%, sól morska.
Chleb cebulowo-czosnkowy: siemię lniane* 55%, sezam naturalny*, słonecznik*, sól morksa, cebula* 10%, czosnek* 1%.  *oznacza produkt ekologiczny
Prosty i naturalny skład to ich wielka zaleta.

Warto dodać też kilka słów na temat siemienia lnianego, z którego są zrobione. Siemię lniane to tzw. superfoods. Te małe ziarenka kryją w sobie wiele cennych składników.
"Nasiona lnu zawierają bardzo dużo oleju, a także związki śluzowe, białkowe oraz kwasy organiczne, jak chociażby kwas askorbinowy, enzymy, sole mineralne – cynk, magnez,żelazo. Len używany jest w zapaleniu oskrzeli, chorobie wrzodowej, kaszlu, chorobach skórnych, leczeniu oparzeń i odmrożeń. Świetnie działa na popękany lub łuszczący się naskórek. Olej lniany jest najzdrowszy na świecie. Przyspiesza regenerację błon śluzowych i naskórka, a także obniża poziom lipidów i cukru we krwi. Ziarna lnu to również doskonały preparat na odchudzanie. Według badań amerykańskich naukowców, stosowanie siemienia lnianego pozwala zahamować rozwój raka prostaty. " (źródło:tu)



Tu chyba nie trzeba nic dodawać, wyczytacie powyżej wiele korzyści i wartości odżywczych, jakie wam dostarczą. Jedna kromka chlebka dostarcza między 51 a 61 kalorii i stanowi wspaniałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Ponadto nie mogę pominąć kwestii opakowania. Które bardzo mi się podoba, lubię takie surowy, naturalny design. Do tego produktu pasuje idealnie, a kartonik pochodzi z odzysku, co jest kolejną zaletą.




W opakowaniu znajdziecie 2 saszetki a w każdej 3 kromki. Fajne rozwiązanie, dzięki któremu całość dłużej zachowa świeżość.
Chlebki powinniście dostać w sklepach Alma, Kuchnie Świata, w Warszawie dostępne są również w sklepie BioBrain, na Powiślu. Poza tym w dużej liczbie sklepów internetowych. Wystarczy wpisać ich nazwę w wyszukiwarce, a wyskoczy nam sporo pozycji.
Ich cena oscyluje między 10-13 zł. Nie jest to mało, ale są warte swojej ceny. Zwłaszcza, jako ciekawa opcja na wyjątkowe, weekendowe śniadanie, które jutro przedstawię na blogu.
Poza używaniem ich w formie chleba, można użyć ich np. w sałatce, jak grzanki, a także jako dodatek do zupy.

Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej na ich temat oraz firmy, która je produkuje odwiedźcie stronę http://b2b.42stopnie.pl/, strona anglojęzyczna: http://42degrees.eu/.
A na facebooku znajdziecie je tu: https://www.facebook.com/ChceZdrowoZychttps://www.facebook.com/Gesund4youhttps://www.facebook.com/JoyOfHealthyLife.

Polecam i zapraszam jutro na wypasione "habżykowe" śniadanie ;)





6 komentarze:

  1. Fajny produkt :) A jak długi jest ich termin przydatności do spożycia?

    ReplyDelete
    Replies
    1. dobre pytanie... sprawdziłam właśnie, te co mam marzec/kwiecień 2015, więc długi termin mają, ale to dzięki próżniowemu zapakowaniu, po otwarciu należy je zjeść w ciągu 7 dni

      Delete
  2. Świetny wpis! ;)))

    Pozdrawiam
    __________
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    ReplyDelete
  3. Świetny produkt, muszę się chyba za nim rozejrzeć :)

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION