SUNDRIED TOMATOES AND PUMPKIN SEEDS PESTO + QUICK PASTA WITH PESTO AND KALE
Ciekawa alternatywa dla tradycyjnego pesto.
To czerwone pesto charakteryzuje się słodko-orzechowym smakiem i stanowi świetny dodatek do wielu różnych potraw.
Lekko zmodyfikowany przepis z jednej z moich ulubionych stron: My New Roots
SKŁADNIKI (mały słoik, ok 200g)
- 50g suszonych pomidorów (suchych, bez oleju)
- 150 ml gorącej wody (do namoczenia pomidorów)
- 65g pestek dyni
- 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
- 2 łyżki oleju lnianego nierafinowanego, tłoczonego na zimno (lub oliwy z oliwek extra virgin)
- 1 łyżeczka syropu klonowego (opcjonalnie)
- 1-2 łyżki platków drożdżowych (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
Zalewamy pomidory wrzątkiem i odstawiamy na 30 minut.
Pestki dyni delikatnie prażymy na patelni, aż zaczną pęcznieć i wydawać orzechowy zapach. (Zamiast prażyć, można je również namoczyć dzień wcześniej i odcedzić przed miksowaniem).
Pomidory odcedzamy (zachowujemy wodę!), siekamy (jeśli używamy już posiekanych, takich jak na zdjęciu, ten krok można pominąć), wkładamy do miksera/blendera razem z pozostałymi składnikami i miksujemy.
(Jeśli chcemy aby pestki dyni zmiksowały się bardzo dokładnie, po ich uprażeniu można zmielić je w młynku do kawy a następnie zmiksować z resztą składników).
Jeśli potrzeba, dolewamy wodę z odcedzonych pomidorów.
Konsystencja zależy od naszych preferencji, pesto może być bardziej "zwarte", doskonale się wtedy sprawdzi jako smarowidło do kanapek, a w bardziej płynnej formie jako sos do makaronu.
Gotowe! :)
Pesto przechowujemy w słoiku w lodówce przez kilka dni.
Używamy do krakersów, kanapek, past, makaronów itd.
(Pozostałą wodę z moczenia pomidorów wykorzystujemy np. jako bazę do zupy pomidorowej lub do rozrzedzania warzywnych koktajli)
Szybka sałatka makaronowa z pesto:
- makaron małe muszelki
- ciecierzyca z puszki
- pesto z suszonych pomidorów i pestek dyni
- posiekany jarmuż
- zielone oliwki
- namoczone suszone pomidory
- prażone pestki dyni
- świeża bazylia
- sól,pieprz
Ilość składników wedle uznania.
Smacznego!
Very interesting alternative to classic pesto.
This red pesto i quite sweet with nutty flavor. Great accompaniment in many different dishes.
Slightly modified recipe from My New Roots, one of my favorite websites.
INGREDIENTS (small jar, about 200g)
- 50g sundried tomatoes (dry, without oil)
- 150 ml hot water (for soaking the tomatoes)
- 65g pumpkin seeds (pepitas)
- 1 garlic clove, minced
- 2 tbsp unrefined coldpressed flaxseed oil (or extra virgin olive oil)
- 1 tsp maple syrup (optional)
- 1-2 tbsp yeast flakes (optional)
PREPARATION:
Transfer tomatoes into a bowl and cover with hot water, let them soak for about 30 minutes.
Toast pumpkin seeds gently in a pan until they begin to pop and give a nutty smell . ( Instead of toasting them , you can soak them in water the day before)
Drain the tomatoes ( keep the water !) , chop them (if using whole tomatoes) , put them into the mixer / blender with the remaining ingredients and mix well .
( If you want your pumpkin seeds to blend until smooth, then after toasting them you can grind them in a coffee/spice grinder into a powder)
If necessary, add the water from the drained tomatoes.
Consistency depends on your preferences, pesto can be more "solid", it will make a great bread spread; and if more watery than it will make a great pasta sauce.
Store the pesto for few days in a jar in the fridge.
Use for crackers, sandwiches, bread-spreads, pasta, etc.
(The remaining water from soaking the tomatoes can be used for the example as a base for tomato soup or for vegetable smoothies)
Enjoy!
Quick pasta salad with pesto (picture above):
- pasta (small shells)
- canned chickpes
- sundried tomatoes&pumpkin seeds pesto
- chopped kale
- green olives
- soaked sundried tomatoes
- toasted pumpkin seeds
- fresh basil
- salt,pepper
The quantity of ingredients depends on your preferences.
Enjoy!
wygląda przepysznie
ReplyDeletejest pyszne i łatwe do zrobienia :)
Deletekto gotuje, ten po składnikach czuje pismo nosem.
ReplyDeleteolej lniany i czosnek sądzę, że to jest cluo tego pesto, reszta to kontapunkt...
ale może sie mylę, spróbuję, to się przekonam. W każdym razie, inspirująca potrawa, nawet dla 100% mięsożercy :D
pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
:) warto spróbować, nie jest skomplikowane i nie zajmuje dużo czasu. pozdrawiam
Deletefajny i prosty przepis. oliwkowe pesto już mi się przejadło, więc chętnie spróbuję takiego :)
ReplyDeletedzięki. polecam! :)
Delete