HERB CRACKERS WITH FRESH ROSEMARY & SUNDRIED TOMATOES
Przystawka, przekąska, "party food". Szybkie, bardzo aromatyczne i efektowne danie. Świetnie smakują same lub w połączeniu z pastą czy pesto.
SKŁADNIKI (24 krakersy, blacha o wym.: 31x21 cm):
- 250 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
- 2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów (suchych, bez oleju)
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu (lub 1/2 suszonego)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5-1 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 2 łyżeczki octu jabłkowego
- 160 ml oleju
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
PRZYGOTOWANIE:
Nagrzewamy piekarnik do 170 ° C.
Siemię lniane mieszamy z czterema łyżkami wrzątku, odstawiamy.
W średniej misce mieszamy mąkę z resztą suchych składników oraz rozmarynem.
Gdy siemię ostygnie, dodajemy do niego olej i ocet i miksujemy. (mieszanka ta będzie się rozwarstwiać, całkowicie się nie zmiesza, mikser szybciej wymiesza składniki niż łyżka)
Mieszankę dodajemy do mieszanki z mąką i wyrabiamy ciasto ręką.
Wykładamy na blachę, dociskamy dokładnie i wyrównujemy (można pomóc sobie szklanką z płaskim dnem lub szpatułką).
Przed włożeniem do pieca należy wyciąć kwadraty wybranej wielkości, po upieczeniu ciasto jest zbyt kruche i łamliwe aby można było nadać mu pożądany kształt. Można też wykroić dowolne kształty wykrawarką do ciastek i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem. Albo rozdzielić ciasto w teflonowej blasze do muffinek, tak na 1/3 wysokości. Powstaną wtedy fajne słone ziołowe ciastka.
Trzeba tylko pamiętać żeby ciasto nie było za cienkie bo inaczej będzie się za bardzo kruszyć. Przed pieczeniem powinno mieć co najmniej 0,5 cm a najlepiej więcej. Ciasto nie wyrasta za bardzo także można używać niedużej płytkiej blachy (jak na zdjęciu).
Wielkość kwadratów zależy od nas, doskonale sprawdzają się małe kwadraciki, takie na jeden kęs.
Są wtedy idealne jako małe przystawki (tzw. finger buffet) na imprezę.
Pieczemy ok 25 minut.
Smacznego!
Appetizer, snack, party food. Quick to prepare, flavorful and tasty-looking dish. Taste great on it's own or topped with paste or pesto.
INGREDIENTS (24 crackers, 31x21 cm / 12x8 in cake tin):
- 250g wholewheat spelt flour
- 2 tbsp chopped sundried tomatoes (dry, without oil)
- 1 tsp chopped fresh rosemary (or 1/2 dried rosemary)
- 1 tsp baking powder
- 0,5-1 tsp salt
- 2 tsp herbs de provance
- 2 tsp dried thyme
- 2 tsp apple cider vinegar
- 160ml oil
- 2 tbsp ground flaxseed
PREPARATION:
Preheat oven to 170 ° C / 340 ° F
Mix the flaxseed with 4 tbsp of boiling water, set aside.
In a medium bowl, mix the flour with the rest of the dry ingredients.
Add the vinegar and flaxseed mix to the oil and mix it . (It will not mix completely, but it's faster to do it with the mixer than with a spoon)
Add the wet ingredients to the dry ingredients and knead the dough with your hand.
Distribute the dough on a baking tray. Flatten it well, do it with your hands or with a glass with flat bottom.
Before placing in the oven cut the dough in squares, the size is your choice. You won't be able to cut them after baking, they will break up. You can also cut it with cookie cutter of your favorite shape, or divide the dough between 12 muffin tins, to make larger savory biscuits.
Just remember that the dough should not be too thin. Before baking, it should be at least 0.5 cm high, preferably more . The dough doesn't rise very high.
The size of the squares depends on your preferences, they're ideal as a one-bite appetizer.
Perfect for a party or a quick snack at home.
Bake for about 25 minutes .
nie obraziłabym się gdyby mi mi takie zaserwowano na imprezie :)
ReplyDeleteUwielbiam zapach rozmarynu, muszą być boskie! :)
ReplyDeletesą przepyszne!
Deletedo zrobienia, jak tylko dopadnę suszone pomidory bez oleju! ps. szpatółka, aaa! ;)
ReplyDeleteMuszę koniecznie wypróbować jako przekąskę na następną imprezę.
ReplyDelete;) warto
DeleteWspaniałe! Wczoraj kupiłam kilka słoików suszonych pomidorów w promocji, więc to chyba dobry znak :D
ReplyDeletena bank :D koniecznie zrób pesto, jeśli jeszcze nie próbowałaś, jest boskie :) a podane na tych krakersach to po prostu bajka ;) p.s. jak używasz pomidorów z zalewy to w przypadku pesto, pomiń ich moczenie i zredukuj nieco ilość dodanego tłuszczu a w krakersach odejmij 1-2 łyżki od ilości dodawanego oleju w przepisie :)
Delete