PESTO Z SUSZONYCH POMIDORÓW I PESTEK DYNI + SZYBKI MAKARONEM Z PESTO I JARMUŻEM

SUNDRIED TOMATOES AND PUMPKIN SEEDS PESTO + QUICK PASTA WITH PESTO AND KALE





Ciekawa alternatywa dla tradycyjnego pesto.
To czerwone pesto charakteryzuje się słodko-orzechowym smakiem i stanowi świetny dodatek do wielu różnych potraw.


























Lekko zmodyfikowany przepis z jednej z moich ulubionych stron:  My New Roots


SKŁADNIKI (mały słoik, ok 200g)

  • 50g suszonych pomidorów (suchych, bez oleju)
  • 150 ml gorącej wody (do namoczenia pomidorów)
  • 65g pestek dyni
  • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
  • 2 łyżki oleju lnianego nierafinowanego, tłoczonego na zimno (lub oliwy z oliwek extra virgin)
  • 1 łyżeczka syropu klonowego (opcjonalnie)
  • 1-2 łyżki platków drożdżowych (opcjonalnie)



PRZYGOTOWANIE:

Zalewamy pomidory wrzątkiem i odstawiamy na 30 minut.
Pestki dyni delikatnie prażymy na patelni, aż zaczną pęcznieć i wydawać orzechowy zapach. (Zamiast prażyć, można je również namoczyć dzień wcześniej i odcedzić przed miksowaniem).
Pomidory odcedzamy (zachowujemy wodę!), siekamy (jeśli używamy już posiekanych, takich jak na zdjęciu, ten krok można pominąć), wkładamy do miksera/blendera razem z pozostałymi składnikami  i miksujemy.




(Jeśli chcemy aby pestki dyni zmiksowały się bardzo dokładnie, po ich uprażeniu można zmielić je w młynku do kawy a następnie zmiksować z resztą składników).
Jeśli potrzeba, dolewamy wodę z odcedzonych pomidorów.
Konsystencja zależy od naszych preferencji, pesto może być bardziej "zwarte", doskonale się wtedy sprawdzi jako smarowidło do kanapek, a w bardziej płynnej formie jako sos do makaronu.



Gotowe! :)

Pesto przechowujemy w słoiku w lodówce przez kilka dni.
Używamy do krakersów, kanapek, past, makaronów itd.
(Pozostałą wodę z moczenia pomidorów wykorzystujemy np. jako bazę do zupy pomidorowej lub do rozrzedzania warzywnych koktajli)




Szybka sałatka makaronowa z pesto:

  • makaron małe muszelki
  • ciecierzyca z puszki
  • pesto z suszonych pomidorów i pestek dyni
  • posiekany jarmuż
  • zielone oliwki
  • namoczone suszone pomidory
  • prażone pestki dyni
  • świeża bazylia
  • sól,pieprz

Ilość składników wedle uznania.

Smacznego!






Very interesting alternative to classic pesto.
This red pesto i quite sweet with nutty flavor. Great accompaniment in many different dishes.





Slightly modified recipe from My New Roots, one of my favorite websites.


INGREDIENTS (small jar, about 200g)

  • 50g sundried tomatoes (dry, without oil)
  • 150 ml hot water (for soaking the tomatoes)
  • 65g pumpkin seeds (pepitas)
  • 1 garlic clove, minced
  • 2 tbsp unrefined coldpressed flaxseed oil (or extra virgin olive oil)
  • 1 tsp maple syrup (optional)
  • 1-2 tbsp yeast flakes (optional)


PREPARATION:

Transfer tomatoes into a bowl and cover with hot water, let them soak for about 30 minutes.

Toast pumpkin seeds gently in a pan until they begin to pop and give a nutty smell . ( Instead of toasting them , you can soak them in water the day before)

Drain the tomatoes ( keep the water !) , chop them (if using whole tomatoes) , put them into the mixer / blender with the remaining ingredients and mix well .

( If you want your pumpkin seeds to blend until smooth, then after toasting them you can grind them in a coffee/spice grinder into a powder)

If necessary, add the water from the drained tomatoes.

Consistency depends on your preferences, pesto can be more "solid", it will make a great bread spread; and if more watery than it will make a great pasta sauce.

Store the pesto for few days in a jar in the fridge.


Use for crackers, sandwiches, bread-spreads, pasta, etc.

(The remaining water from soaking the tomatoes can be used for the example as a base for tomato soup or for vegetable smoothies)


Enjoy!




Quick pasta salad with pesto (picture above):

  • pasta (small shells)
  • canned chickpes
  • sundried tomatoes&pumpkin seeds pesto
  • chopped kale
  • green olives
  • soaked sundried tomatoes
  • toasted pumpkin seeds
  • fresh basil
  • salt,pepper


The quantity of ingredients depends on your preferences.


Enjoy!


6 komentarze:

  1. kto gotuje, ten po składnikach czuje pismo nosem.
    olej lniany i czosnek sądzę, że to jest cluo tego pesto, reszta to kontapunkt...
    ale może sie mylę, spróbuję, to się przekonam. W każdym razie, inspirująca potrawa, nawet dla 100% mięsożercy :D

    pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) warto spróbować, nie jest skomplikowane i nie zajmuje dużo czasu. pozdrawiam

      Delete
  2. fajny i prosty przepis. oliwkowe pesto już mi się przejadło, więc chętnie spróbuję takiego :)

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION