MILLET PORRIDGE WITH BLUEBERRY JAM, FROZEN FRUITS AND HAZELNUT MILK.
Na początku roku, zapewne podobnie jak wielu z Was, wykańczam mrożone zapasy sezonowe, zarówno te z samych owoców, jak i ich przetworów; dzięki nim, fajnie można sobie wzbogacić śniadania lub desery.
Moja dzisiejsza jaglanka, jest właśnie takim przykładem. To w sumie bardziej taka śniadaniowa inspiracja niż przepis, jest banalnie prosta w wykonaniu, ale za to naprawdę pyszna i fajnie rozgrzewa.
Pełna jest jagodowej konfitury, którą zeszłego roku przygotowałam w dwóch rodzajach, pierwszy rodzaj był z mango, a drugi z imbirem. Nadaje ona śniadaniu nie tylko walorów smakowych i odżywczych, ale też niesamowitego koloru.
Do tego kilka garści mrożonych owoców leśnych i świeże mleko orzechowe, np. jedno z moich ulubionych rodzajów mleka roślinnego, którym jest mleko z orzechów laskowych.
To proste, pyszne, rozgrzewające i naturalne śniadanie jest świetne na zimę, zarówno na co dzień, wczesnym rankiem jak i późne, leniwe, weekendowe śniadanie do łóżka. Polecam
SKŁADNIKI (2 porcje):
- 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
- 3 szklanki mleka z orzechów laskowych
- pulpa z robienia domowego mleka laskowego, opcjonalnie
- mała miseczka konfitury z jagód (np. takiej z mango albo takiej z imbirem)
- kilka garści mrożonych owoców leśnych
- garść podprażonych, posiekanych orzechów lub pestek
- syrop daktylowy do dosłodzenia, opcjonalnie
PRZYGOTOWANIE:
Kaszę wsypujemy do rondelka, zalewamy wrzątkiem, mieszamy i odcedzamy; wsypujemy ponownie do garnuszka, dodajemy mleko razem z pulpą i stawiamy na ogniu.
Gdy zacznie bulgotać, zmniejszamy ogień, zakrywamy częściowo pokrywką i gotujemy ok. 12 minut.
Po tym czasie zdejmujemy z ognia i zakrytą odstawiamy na kilka minut, żeby jeszcze lepiej napęczniała, dolewamy potem więcej mleka, jeśli wolimy bardziej płynną.
Następnie rozlewamy do miseczek, nakładamy dodatki i serwujemy.
Dodatki można również dodać do kaszy pod koniec gotowania, całość nabierze wtedy fajnego koloru, a mrożone owoce miękkości.
Smacznego ☺
At the beginning of the year, like many of you, probably. I'm finishing up my seasonal frozen fruits and preserves. Thanks to that, breakfast or dessert can be filled with fruits and colours.
My millet porridge is one of the examples of that. It's enriched with a homemade blueberry jam, that I prepared in two ways last year, the first one was with mango and the second one with ginger. It adds all the extra nutrients and an amazing color.
Besides that, I like to add some mixed frozen fruits and use freshly made nutmilk, like one of my favorite kind, which is hazelnut milk.
It's a simple, delicious, warming and natural breakfast. Great for the winter, during the week, early in the morning or a late, lazy, weekend breakfast in bed.
INGREDIENTS (2 servings):
- 1 C dry millet
- 3 C hazelnut milk
- nut pulp from making hazelnut milk, optional
- small bowl of bluberry jam (the one with mango or the one with ginger)
- few handfuls of frozen mixed fruits
- a handful of toasted, chopped nuts or seeds
- a little bit of date syrup for sweetening, optional
PREPARATION:
Put the millet in a small pan, add some boiling water, rinse well and drain. Put it back in the pan, add the milk with the pulp and bring to the boil. When it will start boiling, reduce the heat, cover the pan partially with the lid and simmer for about 12 minutes. After that, cover the pot and set it aside for few minutes, so the millet will get more plump. Add some more milk after, if you prefer the porridge to be more liquid.
Pour into bowls, add the remaining ingredients and serve.
You can also add the toppings, while the millet is cooking, it will the porridge a nice color, and soften your frozen fruits.
Enjoy ☺
Idealny przepis na obecny czas gdzie w ogrodzie jest pełno owoców. Chętnie go wypróbuję.
ReplyDeleteBardzo ładnie wygląda to jedzonko, szkoda tylko, że owoce mrożone. Ale przepisik mega smaczny
ReplyDelete