MAKARON RYŻOWY STIR-FRY Z GLONAMI WAKAME I WARZYWAMI

VEGAN STIR-FRY RICE NOODLES WITH WAKAME SEAWEED AND VEGETABLES



Wbrew pozorom, to bardzo proste i szybkie do przygotowania danie. 
Pełne jest kolorowych warzyw, rozgrzewającego chili, imbiru oraz odżywczych glonów wakame.


Vegan stir-fry with wakame seaweed, vegetables and rice noodles


"Undaria pierzastodzielna, undaria pierzasta  – gatunek brunatnic z rzędu listownicowców, szeroko wykorzystywany w kuchni japońskiej jako warzywo. W handlu znany pod lokalnymi nazwami: wakame." (źródło: wikipedia)


Glony Wakame są bardzo wygodne w przygotowaniu, kupić je można najczęściej w formie wysuszonych niteczek, które bardzo się powiększają po namoczeniu,


Vegan stir-fry with wakame seaweed, vegetables and rice noodles


dzięki temu też, paczka tej wartościowej "zieleniny" starcza na długo, bo wystarczy kilka suszonych niteczek, aby wzbogacić wiele różnych dań, i to nie tylko tych, inspirowanych kuchnią azjatycką. Glony te, mają łagodny aromat, są delikatne w smaku i właściwie nawet słabo wyczuwalne jako glony, bardziej przypominają szpinak z lekko "morskim" posmakiem.


Vegan stir-fry with wakame seaweed, vegetables and rice noodles


Warto je spożywać, są bogatym źródłem wapnia, magnezu, jodu, żelaza oraz witamin: A, B2, C, D, E oraz K. I wystarczy jedynie odrobina, aby danie dzięki nim bardzo zyskało na wartości, co przydaje się zwłaszcza zimą, gdy liczba warzyw, oraz dostęp do świeżej zieleniny jest ograniczony.

Glony wakame wystarczy wrzucić do miseczki z wodą lub słoika i po ok. 10-15 minutach odcedzić, następnie posiekać i dodać do potrawy. Najprościej jest, wrzucić je do różnych zup, np. zupy miso, albo np. szybkiego w przygotowaniu makaronu z warzywami, który dziś prezentuję.


Vegan stir-fry with wakame seaweed, vegetables and rice noodles


Osobiście uwielbiam dania typu "stir-fry" i przyrządzam je bardzo często, bez względu na porę roku. W zimie, to super sposób na pożywny posiłek, który dodatkowo fajnie nas rozgrzeje pikantnym chili oraz imbirem, a w cieplejszych miesiącach, to świetna opcja, gdy nie chce nam się spędzać za dużo czasu przy kuchence, a mamy ochotę na smaczne, kolorowe danie.

Przygotowanie go jest bardzo wygodne, wystarczy zalać makaron oraz glony i posiekać odrobinę warzyw, które można też w opcji "super szybkiej" zastąpić mrożoną włoszczyzną albo "chińską" mieszanką. Danie jest lekko ostre i fajnie słodko-słone, bogate w ciekawe azjatyckie nuty, które razem tworzą pyszną kompozycję.

Taki makaron smakuje też dobrze na zimno, można go również wygodnie spakować do lunchbox'a. Da się go również zamienić w pyszne danie typu "ramen", wystarczy wrzucić go do garnka, dodać trochę bulionu "dashi" lub zwykłego i opcjonalne dodatki np. tofu, tempeh, pastę miso, więcej warzyw itd.

Polecam i zapraszam, na portal "Hello Zdrowie", gdzie znajdziecie szczegółową instrukcję przygotowania (o tutaj ).



Smacznego ☺

Vegan stir-fry with wakame seaweed, vegetables and rice noodles


Tasty dinner, quick and easy to prepare, full of colorful vegetables, warming chili, ginger and nourishing wakame seaweed.

Wakame, also known as "sea mustard" are used commonly in Japan as regular vegetables. They are very convenient to prepare, you can buy them in the form of dried strips, which greatly increase after soaking. Once bought, they will last you for a long time, and they are a great and valuable addition to variety of dishes and not only the ones inspired by the asian cuisine. They have a mild flavor and remind me more of spinach with a delicate "sea" aroma.

It's worth to eat them, they are a rich source of calcium, magnesium, iodine, iron and vitamins: A, B2, C, D, E and K. And you only need a small amount to enrich the dish, which is especially helpful in winter, when the number of vegetables and fresh greens is limited.

The preparation of this seaweed is easy, you just need to put them in a bowl or a jar, add some water, wait 10-15 minutes for them to expand and then drain them off. After that, just add them into a variety of dishes, soups (for example miso soup), or a quick stir-fry.

Personally, I love dishes like this and prepare them often, no matter what time of the year it is. In winter, they are a great way to have a colorful meal, full of mixed vegetables, warming chili and ginger, and in other months it's a great option when you don't want to spend too much time over the stove, and fancy a delicious, colored dish.

This kind of meal is very convenient to prepare too, when you use rice noodles, which only need few minutes of soaking, in the same time you can soak the wakame and chop some vegetables. Sometimes you can even omit chopping the vegetables, when you want a "super-fast" option and use frozen "chinese style" mixed vegetables or any other kind really. 

This dish is sweet&salty and it has a nice spiciness. It tastes good when eaten cold too, you can easily pack it into your lunchbox. You can also transform it into a "ramen style" dish, just add some dashi stock or a regular stock and few other, optional ingredients, like tofu, tempeh, miso paste, more vegetables etc.

The recipe was published on a polish website "Hello Zdrowie" and you can fin it here.

Enjoy ☺


Vegan stir-fry with wakame seaweed, vegetables and rice noodles


1 komentarze:

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION