PIECZONE KOTLETY/BURGERY PROTEINOWE Z TOFU, ZE SZPINAKIEM I KUKURYDZĄ

BAKED PROTEIN TOFU BURGERS WITH SPINACH AND SWEETCORN.



Bardzo smaczne i bardzo proste do zrobienia kotleciki/burgery. Są pożywne, niskotłuszczowe, bezglutenowe i z wysoką zawartością białka, witaminy A, K, magnezu, miedzi, kwasu foliowego, a także sporą ilością wapnia, fosforu oraz żelaza. Konsystencję mają mięciutką i lekko wilgotną, a w smaku są delikatne, z mocno wyczuwalną kukurydzą.


Baked protein tofu burgers with spinach and sweetcorn


Można je przygotować z kilku rodzajów tofu, bo pasuje tu zarówno wędzone jak i ziołowe, czy to z pomidorami. Szpinak i kukurydza, mogą być w wersji świeżej, albo mrożonej. Zmienia się wtedy tylko sposób wykonania całej burgerowej masy, ale jest ona, tak czy siak, banalna w przygotowaniu i polega głównie na tym, że wrzuca się wszystkie składniki do miski, miesza i chwilę miksuje.


Baked protein tofu burgers with spinach and sweetcorn


Składniki potrzebne do wykonania kotlecików są łatwo dostępne i na pewno często macie je w domu, dlatego danie to przydaje się bardzo w sytuacjach, gdy chcemy szybko zrobić obiad a nie ma czasu na zakupy albo weny na kombinowanie ;)


Baked protein tofu burgers with spinach and sweetcorn


I oprócz tego, że to super opcja na danie obiadowe, serwowane z warzywami, ryżem lub ziemniakami albo w bułce jako burgery, to można też złapać za jednego lub dwa, jako przekąskę na mały głód, czy też zapakować kilka, jako lunch do pracy, np. w towarzystwie świeżej, zielonej sałatki.

I niech niektórych z Was nie zniechęca ich kolor, nie jest może najpiękniejszy i wyglądają trochę na spalone ;) ale nie są, taki kolor przyjmują po prostu podczas pieczenia ☺



Baked protein tofu burgers with spinach and sweetcorn


SKŁADNIKI (ok. 10 średnich burgerów):

  • 1 kostka bio tofu Polsoja (rodzaj do wyboru: np. wędzone, marynowane w Tamari, z pomidorami lub z ziołami) 200-250 g
  • 1 kolba świeżej kukurydzy (same ziarna) lub 3/4 szklanki mrożonej
  • 5-10 kostek mrożonego szpinaku lub 1-2 szklanki świeżego
  • 2-4 łyżki mąki z ciecierzycy lub wegańskiego białka w proszku 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • odrobina oleju do podsmażenia cebuli
  • domowa passata, do podania (opcjonalnie)



PRZYGOTOWANIE:

Jeśli używamy mrożonego szpinaku i kukurydzy, to najlepiej jest rozmrozić je w lodówce, przekładając je tam z zamrażarki dzień wcześniej (szpinak należy odcisnąć potem z wody, którą wypuści)  w szybszej wersji, należy podsmażyć je razem z cebulą na patelni, żeby się dokładnie rozmroziły i odparowały z wody, a następnie dodać do masy na kotlety.

Jeśli używamy świeżego szpinaku i kukurydzy, to ziarna kukurydzy wystarczy tylko odciąć od kolby i dodać surowe do miski z masą na burgery, a szpinak należy podsmażyć z cebulą aż się mocno zredukuje i potem lekko posiekać.

Siemię lniane łączymy z 2 łyżkami wrzątku, mieszamy i odstawiamy na kilka minut.

Następnie przygotowujemy miskę i wrzucamy do niej wszystkie składniki: szpinak, kukurydzę, cebulę,czosnek, przyprawy, odsączone i delikatnie rozkruszone tofu, mąkę, koncentrat, kleik z siemienia lnianego oraz posiekaną zieloną pietruszkę.

Zagniatamy masę dokładnie ręką, po czym, miksujemy pobieżnie 2/3 całości, zostawiając część kukurydzy w całości, lub miksujemy całość na gładko jeśli taką wolimy. Zakrywamy i chłodzimy w lodówce ok. 30 min. lub dłużej, jeśli planujemy je piec później.

Nagrzewamy piekarnik do 200°C. Formujemy ok. 10 średnich kotletów układając je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy przez ok. 40 minut. Po 30 minutach najlepiej jest przewrócić je na drugą stronę aby równomiernie się zapiekły.

Serwujemy z wybranymi dodatkami. Resztę przechowujemy w lodówce do 3 dni.

Smacznego ☺


Baked protein tofu burgers with spinach and sweetcorn


Very tasty and easy to prepare dinner, lunch or a snack. These patties / burgers are very nutritious, low in fat, gluten-free and high in protein, vitamin A, K, magnesium, copper, folic acid. They also contain a considerable amount of calcium, phosphorus and iron. Their consistency is very nice, they are soft and slightly moist and the taste is delicate, with a strong aroma of the sweetcorn.

They can be prepared with several types of tofu, smoked tofu, herbal tofu or a spicy one. You can use fresh or frozen spinach and corn. The choice is yours and it will only slightly change the way you make the base, which is very trivial anyway, cause you only need to put all the ingredients in a bowl, stir and blend for a minute and it's ready ;)


Baked protein tofu burgers with spinach and sweetcorn


And the ingredients are easily available and I'm sure, you probably have them at home all the time. Which makes this recipe very handy, when you want to make dinner fast and there is no time for shopping or spending a lot of time in the kitchen.

And besides, thta they maka a great option for dinner, when served with vegetables, rice or potatoes, or in a bun as burgers, you can also grab one or two, as a snack during the day or pack few for lunch to work, in the company of a fresh green salad for example.

And please do not be discourageg by their color ;) they're not the most beautiful burgers and they may seem burnt but they are not ;) they jut change the color like that, during baking ☺ 


Baked protein tofu burgers with spinach and sweetcorn



INGREDIENTS (10 medium burgers):

  • 200-250 g flavored firm tofu (smoked tofu, tofu with herbs or a spicy one)
  • 1 fresh corn on the cob (just the grains) or 3/4 cup frozen corn kernels
  • 5-10 cubes frozen spinach or 1-2 C fresh spinach
  • 2-4 tbsp chickpea flour or vegan protein powder
  • 2 tbsp tomato paste
  • 3 tbsp chopped parsley
  • 1 tbsp herbs of provence
  • 1 tbsp ground flaxseed
  • 1 onion
  • 1-2 cloves of garlic
  • 1/3 tsp salt
  • 1/4 tsp pepper
  • a little bit of oil to fry the onion (optional)
  • homemade passata, for serving (optional)



PREPARATION:

If you use frozen spinach and corn, it is best to defrost them in the fridge, by transfering them there from the freezer the day before (squeeze the spinach afterwards to get rid of the water) in the faster version, fry them with onion in a pan to defrost and dehydrate and then add them to the bowl with the rest of the ingredients.

If you use fresh spinach and corn, cut off the corn kernels from the cob and add them (raw) to the bowl, then fry the spinach with onion to dehydrate and then slightly chop it.

Mix ground flaxseeds with 2 tbsp of boiling water, stir and leave for few minutes.

Next, get a bowl and fill it with all the ingredients: spinach, corn, onions, garlic, spices, drained and finely crumbled tofu, flour, tomato puree, flour, flaxseed and chopped green parsley.

Knead the mass thoroughly by hand, and after that, briefly blend the 2/3 of it, leaving some whole corn kernels or blend it until smooth if you prefer it like that. Cover the bowl and put it in the fridge for 30 minutes or longer, if you plan to bake them later.

Preheat the oven to 200 ° C. Form approx. 10 medium-sized patties, placing them on a baking tray lined with baking paper.

Bake for approx. 40 minutes. After 30 minutes, turn them over on the other side so they will bake evenly.

Serve with favorite additions. Store the rest in the fridge for up to 3 days.

Enjoy ☺


Baked protein tofu burgers with spinach and sweetcorn


p.s. Na koniec jeszcze mała ciekawostka, czyli tabelka z przybliżoną wartością odżywczą całości (10 burgerów) ;) / The approximate nutritonal value of 10 burgers below






1 komentarze:

  1. Hej, hej! Ja z braku piekarnika musiałam swoje usmażyć, ale wyszły genialne! Wielkie dzięki za super smaczny przepis :) :) :)

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION