DYNIOWE CIASTKA OWSIANE (WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE, BEZ CUKRU RAFINOWANEGO)

PUMPKIN OAT COOKIES (VEGAN, GLUTEN-FREE, REFINED SUGAR-FREE)



Dyniowe ciastka owsiane. Doskonała opcja na śniadanie, deser lub przekąskę w ciągu dnia.

Starałam się aby receptura była jak najbardziej prosta, z wykorzystaniem składników, które sama osobiście i pewnie większość z Was ma zawsze w domu. A, że teraz, w naszych lodówkach, często gości także puree z pieczonej dyni, to wystarczy chwila, aby ciepłe i pachnące ciastka wyjechały z piekarnika ;)

Takie puree polecam również poporcjować i zawekować lub zamrozić na zimowe miesiące, dzięki temu będzie można zajadać się tymi ciastkami całą zimę ☺


Pumpkin oat cookies


Bazą ich wykonania są płatki owsiane, które są jednym z moich podstawowych źródeł energii i zawsze mam je pod ręką. Do tego dochodzi mąka owsiana, której zazwyczaj nawet nie kupuje, tylko po prostu mielę płatki w młynku. Oprócz tego, jest jeszcze wspomniane wcześniej puree z pieczonej dyni, które w wegańskich wypiekach działa trochę jak jajka, rewelacyjnie spaja wszystkie składniki, a całości nadaje fajnej wilgotności; dodaje im też ciekawego koloru i oczywiście wzbogaca bardzo ich wartość odżywczą.


Pumpkin oat cookies


Słodzone są syropem (u mnie to najczęściej syrop daktylowy, klonowy lub melasa z karobu), a doprawić je można, w zależności od nastroju i upodobania albo cynamonem albo domową mieszanką korzenną, którą też polecam zrobić od razu w większej ilości bo w nadchodzących, chłodniejszych miesiącach przydaje się w wielu przepisach.

Same ciastka są miękkie, słodkie, wilgotne, aromatyczne i naprawdę ciężko zaprzestać na dwóch, a nawet czterech ;)

Polecam i zapraszam na portal "Hello Zdrowie" (o tutaj), gdzie znajduje się szczegółowa receptura ich wykonania.

Smacznego ☺


Pumpkin oat cookies


Pumpkin oat cookies. Perfect option for breakfast, dessert or a snack during the day.

I tried to make the recipe very simple and with the use of simple ingredients that I usually have on hand, and which I'm sure, you do to. And, as this time of the year, most of us have some pumpkin puree in the fridge, it's really easy to make some fresh, tasty cookies in minutes ;)

Therefore it's also worth to preserve some of this puree for winter months, so it will be on hand when you will crave some cookies after the pumpkin season ☺


Pumpkin oat cookies


The base of the recipe is made with oats; rolled oats, which are one of my primary sources of energy and are always on hand in my home and the oat flour, which I usually don't even buy, but just grind the oats in a coffee grinder to make it ;) Of course, there is also the pumpkin puree, which in vegan baking acts a little bit like eggs, binding the ingredients together and adding some moisture. It also adds a wonderful color and enriches their nutritional value.

Cookies are weetened syrup (I usually use date syrup, maple syrup or carob molasses). For some extra seasoning, you can use cinnamon or a homemade pumpkin pie spice, which I also recommend to prepare in a greater quantities because it will be very handy in upcoming months.


Pumpkin oat cookies


Cookies are soft, sweet and moist, very flavorful and it's really hard to stop at two or even four ;)

The recipe was created for a polish website "Hello Zdrowie" and you can find it here.

Enjoy ☺


Pumpkin oat cookies

0 komentarze:

Post a Comment

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION