VEGAN TORTILLA WRAPS WITH ROASTED VEGETABLES AND HERBS
Świetna opcja na szybki obiad, po pracowitym dniu. Gdy nie chce nam się za długo stać nad garnkiem i skomplikowanym przepisem, albo szybka opcja na sycący posiłek zamiast kanapek na pierwsze lub drugie śniadanie. Jedynym wysiłkiem, jaki musimy wykonać, jest obranie i pokrojenie warzyw, reszta robi się sama.
Potem, na stole wystarczy ułożyć ulubione tortille, świeże dodatki i sosy, chwilę poczekać aż nasza warzywna kostka się ładnie zapiecze i serwować lub zawinąć wszystko od razu, zapakować i zabrać ze sobą do pracy lub w plener. Do tego można fajnie zmieniać cały charakter dania, zmieniając, dodatki, zioła i przyprawy w jakich takie kolorowe kostki obtoczymy.
Mogą to być np. wrapy w stylu indyjskim z mieszanką curry lub garam masala i ulubionym chutney'em; meksykańskie z dodatkiem guacamole, kukurydzy i wędzonej papryki, azjatyckie lub np. włoskie ze świeżą bazylią, pomidorami i oliwkami. Możliwości jest wiele, a miękkie, pieczone warzywa pasują do nich wszystkich. Dodatkowo można je też wzbogacić o tofu, tempeh, pastę z fasoli, domowe kiełbaski, burgery lub pulpeciki.
Gotowe tortille to też fajna opcja na lunch do pracy lub piknik. Poza tym, taką upieczoną kostkę można z powodzeniem przechować kilka dni w lodówce i dodawać też do innych dań. Polecam ☺
Proste instrukcje jak je wykonać, znajdziecie na portalu Hello Zdrowie.
Smacznego :)
Great option for a quick dinner after a busy day or a nice savory breakfast instead of sandwiches. It's perfect, when you don't want to spend hours above a pot following a complicated recipe. The only effort you need to make is peeling and dicing vegetables.
After that, just put your favorite wraps on the table, along with some fresh components and sauces, wait for the veggies to roast evenly and serve. Or just wrap everything up and take it to work or for a picnic.
You can change the main character of the dish, by changing the herbs and spices you use to coat them. You can make indian wraps, when you use curry powder and serve them with favorite chutney; add guacamole, sweetcorn and hot sauce and enjoy Mexican wraps, make asian style or Italian, with fresh basil, tomatoes and olives. There are a lot of possibilities and those soft, roasted, aromatic vegetables fit them all. Of course, you can also enrich them with tofu, tempeh, homemade sausages, burgers or "meatballs", or just a simple bean paste.
You can store those lovely roasted cubes in the fridge for few days and add to other meals too. ☺
The recipe was published here (just remember to use translator)
Enjoy :)
Myślę, że mój synek by się w tym zakochał - zwłaszcza, że uwielbia podobnie pieczone frytki ze wszelkich warzyw :-).
ReplyDelete