PIECZONE TALARKI ZE SŁODKICH ZIEMNIAKÓW (BATATÓW), ZE SŁONYM SOSEM MISO I ORZECHOWĄ KRUSZONKĄ

BAKED SWEET POTATO CANAPES WITH SALTY MISO DRIZZLE AND CRUNCHY WALNUT TOPPING



Słodkie, upieczone, miękkie talarki z batatów, podane na chrupiącej sałacie lodowej, delikatnie skropione słonym sosem na bazie pasty miso z pikantnymi dodatkami, wykończone chrupiącą, prażoną kruszonką z orzechów włoskich.

Ja, nawet pisząc to albo czytając po chwili od razu mam ślinotok, a Wy? ;)



Baked sweet potato canapes with salty miso drizzle and crunchy walnut topping


Taki sposób podania słodkich ziemniaków sprawia, że te proste bulwy, zamieniają się w kulinarną gwiazdę i szybko rozchwytywaną potrawę, która znika z prędkością światła, dlatego polecam od razu przygotować dwie blachy, bo całkiem możliwe, że ta pierwsza nawet nie trafi na stół, a od razu do żołądka tego, kto je przygotowuje ;)


Baked sweet potato canapes with salty miso drizzle and crunchy walnut topping


Prosto, pysznie i z pewnością zasmakuje wielu, nie tylko weganom czy wegetarianom. Polecam.

Szczegółowy przepis czeka na Was na portalu Hello Zdrowie. Smacznego ☺


Baked sweet potato canapes with salty miso drizzle and crunchy walnut topping


Soft, sweet potatoes, baked and served on crispy iceberg lettuce, drizzled with salty sauce made with miso paste and hot spices, finished with a crunchy, toasted walnut crunch.

I can't stop drooling while writing it or reading it later, and you? ;)

This way of serving sweet potatoes transform this popular vegetable into an elegant, attractive and delicious snack, appetizer or a light supper. Just remember to make a double batch cause the first one may dissapear in a cook's stomach before serving it ;)

The recipe is very simple, they don't require a lot of work and I'm sure they will taste many, not only vegans or vegetarians.

To get the recipe, please click here and use the translator☺

Enjoy!


Baked sweet potato canapes with salty miso drizzle and crunchy walnut topping


5 komentarze:

  1. These look so good! Sweet potatoes, miso, and walnuts is one of the best combinations ever! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thank you Maikki :) I love sweet&salty combinations, that's why I paired them and the result is pretty amazing :)

      Delete
  2. ten przepis jeszcze bardziej motywuje mnie by kupić miso! koniecznie muszę spróbować tej pasty, z słodkimi ziemniakami pewnie smakuje bajecznie :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. polecam, miso u mnie na porządku dziennym ;) uwielbiam ją, i można ją wykorzystywać na bardzo wiele różnych sposobów, od zupy, przez dressingi, marynaty, pasty czy też właśnie takie sosiki :)

      Delete
  3. Ja też mam ślinotok. Uwielbiam bataty :-)

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION