HOMEMADE FENUGREEK SPROUTS
Moje najnowsze odkrycie, jeśli chodzi o domową produkcję kiełków. Wcześniej nie wiedziałam, że można, i tak łatwo kiełkuje się kozieradkę. Ale gdy po raz kolejny kupiłam gotową mieszankę na kiełki i po raz kolejny mi ona nie wyszła... czy to przepłukiwana raz dziennie czy trzy, zazwyczaj skisła ląduje ona w koszu... jednak jedne ziarenka, które w niej były, wypuściły ogonki już na drugi dzień i wyrosły bujnie jak szalone ;) a była to właśnie kozieradka.
Nasiona kozieradki mam zazwyczaj w domu, bo wykorzystuję je m.in. do przygotowania bengalskiej mieszanki 5 smaków "panch phoron" oraz różnych dań kuchni indyjskiej.
Kiełki kozieradki hoduje się tak samo dobrze i szybko jak kiełki fasoli mung. Nie wymagają żadnej pracy i w zasadzie "robią" się same, wystarczy je jedynie raz dziennie przepłukać wodą, aby po kilku dniach mieć spory ich zapas w lodówce. W smaku są lekko pikantne i przypominają skrzyżowanie kiełków soczewicy oraz fasoli mung.
A czym się właściwie charakteryzuje kozieradka i jakie są jej wartości odżywcze?
W książce-pracy zbiorowej "Zioła z apteki natury", w rozdziale drugim autorstwa Joanny Cis oraz Gerarda Nowaka na temat kozieradki przeczytać możemy:
"Kozieradka była znana już w starożytności. Została wymieniona jako roślina lecznicza i przyprawowa w słynnym egipskim papirusie Ebersa. Podano w nim przepis na wykorzystanie oleju z nasion kozieradki jako środka kosmetycznego do pielęgnacji ciała. W XVI w., w czasach Szymona Syreńskiego, autora pierwszego w Polsce dzieła botanicznego, nazywano ją fengrekiem lub bożą trawką. Nie należała do roślin powszechnie uprawianych, ale była znana i zapewne wykorzystywana na terenach polskich.
Pochodzi z rejonu śródziemnomorskiego i z Azji Mniejszej. Rośnie dziko na obszarze sięgającym od wschodnich wybrzeży Morza Śródziemnego aż po Chiny, natomiast uprawiana jest niemal na całym świecie (również w Polsce).
Nasiona rośliny działają wykrztuśnie, osłaniająco, wzmacniająco, zmiękczająco, przeciwzapalnie, odżywczo, anabolicznie, obniżają poziom cukru i cholesterolu we krwi, pobudzają laktację i trawienie.
W medycynie stosuje się ją wewnętrznie w postaci naparów w zaburzeniach trawienia, środka wzmacniającego, poprawiającego przemianę materii oraz zewnętrznie na skórę.
W kosmetyce, ze względu na swoje właściwości odżywcze wchodzi w skład maseczek przeznaczonych do pielęgnacji cery z trądzikiem, ze stanami zapalnymi oraz skóry zniszczonej, suchej i wrażliwej.
W kuchni, wysuszone i zmielone nasiona są np. składnikiem mieszanek przyprawowych.
Kozieradka jest rośliną pastewną, uprawianą na paszę dla zwierząt, śluz z nasion służy do usztywniania tkanin, nasiona są też źródłem, z którego pozyskuje się żółty barwnik.
Nie powinno się stosować kozieradki w okresie ciąży, gdyż pobudza skurcze macicy, a osoby chorujące na cukrzycę, przed użyciem ziela powinny skonsultować się z lekarzem"
(zdjęcie strony z książki "Zioła z apteki natury" z fotografią Zbigniewa Wielgosza) |
SKŁADNIKI (ok. 1 szklanka gotowych kiełków):
- 2 łyżki nasion kozieradki
PRZYGOTOWANIE:
Nasiona kozieradki wsypujemy do słoiczka, zalewamy wodą i wstawiamy do lodówki na noc.
Następnego dnia, odcedzamy, przepłukujemy i wrzucamy na kiełkownicę.
Przelewamy wodą 1 raz dziennie. Kiełki są gotowe do spożycia po 4-5 dniach.
Po tym czasie, jeśli nie skonsumujemy wszystkich od razu, najlepiej jest przełożyć je z kiełkownicy do słoika, zakręcić i przechowywać w lodówce do 2 dni, raz dziennie przepłukując je wodą i dokładnie je z niej odsączając.
Smacznego ☺
My latest discovery when it comes to homemade sprouting. Previously, I didn't know about fenugreek sprouts. But once I bought some mixed seeds for sprouting, the only seeds that grew well, were fenugreek seeds.
I usually have those seeds at home, to use while making a bengali five spice mix "panch phoron" or to add to different indian dishes.
Fenugreek sprouts grow just as good as mung bean sprouts. They don't require a lot of work, just a good rinse once a day. They taste slightly spicy and for me, like a cross between lentil sprouts and mung bean sprouts.
And what is the nutritional value of those orange seeds?
"Fenugreek seeds are tiny, bitter, dicotyledonous seeds of herb fenugreek. Toasted gently, they exhibit strongly aromatic and pungent flavor. Traditionally, fenugreeks have been found use to cure digestive problems and to improve breast milk secretion in the nursing mothers.
Fenugreek is native to the sub-Himalayan plains of Indian subcontinent, and today, it is widely grown all over the southern and Mediterranean Europe, Middle-East Asia and northern African regions.
Fenugreek grows up to about 1-2 feet in height with light green color tri-foliate leaves and white flowers. It bears long, slender, yellow-brown pods containing about 10-20 golden-yellow color seeds. Its seeds are small, hard, and resemble tiny, multi-faceted stone-pieces. Raw seeds have maple flavor and bitter taste; however, their taste becomes more acceptable once they gently roasted under light heat.
Fenugreek seeds are rich source of minerals, vitamins, and phytonutrients. The seeds compose ample amounts of soluble dietary fiber. Soaking them in water softens their outer coat and turns it slimy (mucilaginous). 100 g of seeds provide am 24.6 g or over 65% of dietary fiber. Non-starch polysaccharides (NSP) constitute major portion of this fiber content in the fenugreek seeds. Some important NSP's include saponins, hemicellulose, mucilage, tannin, and pectin. These compounds help lower blood LDL-cholesterol levels by inhibiting bile salts re-absorption in the colon. They also bind to toxins in the food and help to protect the colon mucusa from cancers. NSPs (non-starch polysaccharides) increase the bulk of the food and speed up bowel movements. Altogether, NSPs assist in smooth digestion and help relieve constipation ailments.
It has been established that amino-acid 4-hydroxy isoleucine in the fenugreek seeds has facilitator action on insulin secretion. In addition, fiber in the seeds helps lower rate of glucose absorption in the intestines, and thus help regulate blood sugar levels. Fenugreek seeds are therefore one of the recommendeded food ingredients in the diabetic diet.
The seeds contain many phytochemical compounds such as choline, trigonelline diosgenin, yamogenin, gitogenin, tigogenin and neotigogens. Together, these compounds attribute for the medicinal properties of fenugreeks.
This prized spice is an excellent sources of minerals like copper, potassium, calcium, iron, selenium, zinc, manganese, and magnesium. Potassium is an important component of cell and body fluids that helps control heart rate and blood pressure by countering action on sodium. Iron is essential for red blood cell production and as a co-factor for cytochrome-oxidases enzymes.
It is also rich in many vital vitamins that are essential nutrients for optimum health, including thiamin, pyridoxine (vitamin B6), folic acid, riboflavin, niacin, vitamin A, and vitamin-C.
Its seeds have been used in many traditional medicines as a laxative, digestive, and as a remedy for cough and bronchitis. If used regularly, fenugreeks may help control cholesterol, triglyceride as well as high blood sugar (glycemic) levels in diabetics. Fenugreek seeds added to cereals and wheat flour (bread) or made into gruel, given to the nursing mothers may increase breast milk production.
Traditionally, fenugreek seeds are being used in a wide range of culinary recipes, especially in spice mix. The seeds either in the forms of whole seeds, sprouted, powder, sauce or as paste used in a variety of savory dishes in many parts of Middle-East, India, Mediterranean and Central Asian regions. The seeds should be added in small quantities in food since they possess strong aroma and bitter taste. Dry fry under light heat in order to mellow their flavor.
Excess intake of fenugreek seeds by pregnant mothers would pose premature childbirth risk in them." (source: here)
INGREDIENTS (approx. 1 C of sprouts)
- 2 tbsp fenugreek seeds
PREPARATION:
Put fenugreek seeds in a jar, add water and leave it in the fridge overnight.
On the next day, drain, rinse and put in a sprouter or a sprouting jar.
Rinse them with water once a day. Sprouts are ready to eat after 4-5 days.
If you don't consume all at once, it is best to transfer them to a jar and store it in the fridge (rinsing once a day) for up to 2 days.
Enjoy ☺
ooo, nie wiedziałam nawet, że kozieradkę można kiełkować. Bardzo Ci dziękuję za ten wpis:) Kiełkuje z reguły lucernę, rzodkiewkę i rzeżuchę bo prawie nigdy nie zawodzą. Teraz przymierzam się jeszcze do marchewki, zobaczymy co z tego wyjdzie.
ReplyDeletePozdrawiam serdecznie
bardzo proszę :) polecam też fasolę mung, te chyba najłatwiej i najszybciej się robi ;) p.s. a kiełki marchewki zapisuję do wypróbowania, nie słyszałam nawet o takich wcześniej, dzięki ☺ i pozdrawiam również
Delete