PIECZONE RÓŻYCZKI KALAFIORA W CHRUPIĄCEJ 'SEROWEJ' PANIERCE

BAKED CAULIFLOWER FLORETS WITH CRISPY 'CHEESY' CRUST



Warzywa można podawać na tyle różnych, ciekawych, smacznych i zaskakujących sposobów, że niejeden niedowiarek lub antyfan, złapie się za głowę z zachwytem "jakie to dobre" ...

Taki niby zwykły kalafior, który nie uchodzi raczej za kulinarną, salonową gwiazdę, można zamienić w niesamowicie pyszne, chrupiące "serowe" różyczki.

Do tego, są one bardzo proste w wykonaniu i nie mogą się nie udać ;) 

Kalafiora wystarczy porozdzielać na małe różyczki, pokryć prostą pastą z mocnym wędzonym aromatem,


Baked cauliflower florets with "cheesy" crust


i zanurzyć w "serowej" panierce, która składa się orzechów i płatków drożdżowych.


Baked cauliflower florets with "cheesy" crust


Tak przygotowane, wyłożyć na blachę, chwilę zapiec i zajadać ☺


Baked cauliflower florets with "cheesy" crust


Są chrupkie z wierzchu, miękkie w środku, wyraziste w smaku, słone i z mocną "serowo-wędzoną" nutą. 


Baked cauliflower florets with "cheesy" crust


Idealna przekąska do zimnego piwa, na imprezę, piknik lub prostą i znakomitą kolację. 

Szczegółowy przepis, jak je wykonać znajdziecie tutaj.

Smacznego ☺


Baked cauliflower florets with "cheesy" crust

Vegetables can be prepared and transformed in so many different, interesting, tasty and surprising ways that many disbelievers or skeptics, will grab their head with joy, saying "that's soooo good" ...

Like this plain cauliflower for example, which is not exactly a main star during most of dinners, partys or any other culinary gatherings can be transformed in a crispy, cheesy snack, that will dissapear from the plate with a speed of light ;) Moreover, it's very easy to make and you can't go wrong with it ;)

You just simply, have to divide it into small florets, then cover them with a simple paste with a strong smoked flavor, and then dip them in a "cheese" crust, made with nuts and nutritional yeast flakes.

After that, just throw it in the oven, bake for a moment and enjoy☺

It's crispy on top, soft soft in the middle, salty,  with a strong "cheesy", "smoked" note and really, really delicious.

It's a perfect snack to a glass of cold beer, party, picnic or as a simple, yet distinct supper.

Grab the recipe here and enjoy ☺ (use the translator to get the english version)



5 komentarze:

  1. są genialne! nie umiem się doczekać aż dorwę kalafiora <3 podoba mi się ta skorupka, która otacza miękkiego, pewnie rozpływającego się w ustach kalafiora :)

    ReplyDelete
  2. Pysznie wyglądają, jak jakieś kalafiorowe nuggetsy ;D

    ReplyDelete
  3. Wyglądają pysznie!
    Ta podanego kalafiora to ja jeszcze nie jadłam...

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION