VEGAN CAROB-LAVENDER BISCUITS/COOKIES
Proste i niezwykle aromatyczne ciasteczka, które są super opcją na co dzień, oraz otwarty już przeze mnie sezon piknikowy ;)
To słodki deser i przekąska w jednym, przygotowana ze składnikami od zaprzyjaźnionej firmy Bakra. Bez cukru rafinowanego, słodzona melasą z karobu; z dodatkowym, ciekawym akcentem, którym jest delikatny aromat lawendy, sprawiający, że idealnie wpasowuje się ona w okres wczesnej wiosny, gdy cała przyroda rozkwita i urzeka kwiatowym zapachem.
Dzika lawenda, zwana też lawendą francuską to odmiana, która jest najpopularniejsza na obszarze Basenu Morza Śródziemnego, gdzie ciepły klimat najbardziej jej odpowiada. W naszym kraju najczęściej uprawianym gatunkiem lawendy jest odmiana "angielska".
Dzika lawenda w porównaniu do tej drugiej, ma większe kwiaty, które mają mniej intensywny kolor, są bardziej szare, a w sezonie, na ich czubku wyrastają małe, intensywnie fioletowe kwiatostany.
Z lawendą warto się zaprzyjaźnić. Wpływa ona korzystnie na wygląd naszej skóry, działa odprężająco, poprawia nastrój, ma silne działanie antyseptyczne i ułatwia zasypianie.
Dziką lawendę firmy Bakra, można stosować na kilka sposobów. Jako herbatkę relaksacyjną, którą szczególnie warto pić wieczorem na dobry sen. Mocny napar lub kilka suszonych kwiatków można dodać do kąpieli. Wpłynie wtedy ona szczególnie korzystnie na zmęczone mięśnie i stawy, a także stan naszej skóry.
Latem, zamiast ciepłej herbaty, doskonale sprawdzi się orzeźwiająca lawendowa lemoniada. No i oczywiście nie można zapomnieć o kulinarnym jej zastosowaniu, lawenda to bardzo interesujący akcent w daniach zarówno słodkich, jak i wytrawnych.
U mnie, trafiła ona do prostych ciasteczek, które są bardzo łatwe do zrobienia. Można je zabrać ze sobą do pracy, na piknik czy po prostu zjeść na deser w domowym zaciszu. Idealnie sprawdzą się także po, lub podczas pracowitego i stresującego dnia w pracy czy na uczelni. Polecam
SKŁADNIKI (ok. 30 ciastek z foremki o szer. 5 cm):
- 1/2 szklanki mąki jaglanej (75 g)
- 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy lub gryczanej (75 g)
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub skrobi z manioku
- 2 suszone kwiatki dzikiej lawendy Bakra
- 50 g oleju kokosowego (1/5 szklanki rozpuszczonego)
- 5 łyżek melasy z karobu Bakra (75 ml)
- mała szczypta różowej soli himalajskiej
PRZYGOTOWANIE:
Rozpuszczamy olej kokosowy w małym rondelku, dodajemy melasę i dokładnie mieszamy. Kwiatki lawendy rozrywamy na drobne kawałeczki, które dodatkowo można jeszcze rozetrzeć w moździerzu lub delikatnie zmielić w młynku; wcześniej usuwamy łodygi, których nie używamy.
Tak przygotowaną lawendę wsypujemy do miski, następnie przesiewamy do niej resztę suchych składników i dokładnie mieszamy.
Wsypujemy całość do pojemnika blendera/robota z ostrzem w kształcie litery s, dolewamy olej z melasą i miksujemy chwilę, aż powstaną zwarte grudki (ok. 1 minuty).
Zagniatamy całość w kulę i w zakrytej misce wkładamy do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie urywamy połowę, rozpłaszczamy ją palcami na arkuszu papieru do pieczenia, przykrywamy to drugim arkuszem i rozwałkowujemy na ok. 3 mm. Wykrawamy ciastka wybranym kształtem foremki i układamy na blasze wyłożonej papierem.
Nagrzewamy piekarnik do 180°C i pieczemy je ok. 8 minut.
Powtarzamy z resztą ciasta.
Upieczone ciastka przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku do 2 tygodni.
Smacznego ☺
Simple and extremely flavorful cookies, which are great as a dessert and an energy snack. They also make a wonderful picnic treat.
They don't contain refined sugar, instead they are sweetened with carob molasses. Besides that, they're enriched with a delicate lavender flavor.
The lavender I'm using here is called "wild lavender" also know as a "french laveder". It grows mainly in a hot climate, especially near the Medditerranean Sea. It looks a little bit different than the most common "english lavender". It has bigger flowers, which are more grey in colour. It's worth to use lavender for many reasons. It's great for the skin and our mood. You can make a lavender tea, which will help you relax. Add the infusion or whole flowers to your bath, to help your muscles to ease and your skin to sooth. In summer, you can cool yourself down with a refreshing lavender lemonade and of course you can use it widely in the kitchen, adding it to sweet and savory dishes. It's really versatile.
Today I'm sharing a recipe for simple cookies, which are very easy to prepare. You can take them to work, for a picnic or just eat for dessert at home. They are sweet and very tasty, and don't forget about the relaxing effect, which is perfect during or after a busy and stressful day ;)
INGREDIENTS ( for approx. 30 biscuits, 5 cm wide):
- 1/2 C millet flour (75 g)
- 1/2 C chickpea or buckwheat flour (75 g)
- 1 tbsp potato starch or tapioca starch
- 2 dried wild lavender flower
- 50 g coconut oil (1/5 C dissolved)
- 5 tbsp carob molasses (75 ml)
- small pinch of pink Himalayan salt
PREPARATION:
Melt the coconut oil in a small saucepan, add the molasses and stir well. Tear the lavender flower into small pieces, you can also grind them in a mortar or a coffee grinder (remove and discard the stem first).
Put the lavender in a bowl, then sift the dry ingredients into the bowl and mix well.
Transfer the mix to a blender/food processor container add the coconut oil with carob molasses and blend everything thoroughly, until large lumps are formed (approx. 1 minute).
Knead the batter into a ball and refrigerate for 30 minutes.
After that, tear off the half of it, flatten it with your fingers on a sheet of baking paper, cover with a second sheet and roll out for approx. 3 mm thickness. Cut out the cookies and arrange them on a baking tray lined with baking paper.
Preheat the oven to 180 ° C and bake the cookies for 8 minutes. Repeat with the remaining dough.
Store them in an airtight container for up to 2 weeks.
Enjoy ☺
Bardzo lubię lawendę :)
ReplyDeletePogoda u mnie zdecydowanie nie piknikowa, ale ciasteczko i tak bym zjadła :)