SPRING ROLLS Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ, Z MAKARONEM Z MARCHEWKI I PROSTYM SOSEM ORZECHOWYM

NAPPA CABBAGE SPRING ROLLS WITH CARROT "NOODLES" AND SIMPLE PEANUT SAUCE



Wiosnę już czuć w powietrzu, a wraz z nią, zawsze zmienia się mój jadłospis. Przechodzę wtedy na jak najbardziej lekką i surową kuchnię, którą uwielbiam najbardziej. A jak to najlepiej zacząć? Na przykład od takich kolorowych sajgonek, które nie wymagają prawie żadnego wysiłku, a smakują wyśmienicie. Szczególnie, gdy przygotowane są z naturalnych składników, które miałam przyjemność otrzymać ze sklepu Free Delikatesy Ekologiczne.


Vegan nappa cabbage spring rolls with carrot "noodles" and simple peanut sauce


Sajgonki - "Spring rolls" - "Wiosenne zawijańce" ;) wywodzą się z Chin, gdzie przez wieki, jak sama nazwa wskazuje, były właśnie potrawą witającą wiosnę, i wyznaczającą czas, gdy odchodzi się w kuchni od przetworzonych produktów i cięższych dań, na rzecz świeżych, lekkich potraw. Na początku, serwowane były w formie naleśnika, nafaszerowanego wiosennymi warzywami, z czasem ewoluowały do jeszcze bardziej uproszczonej formy, jaką spotykamy dzisiaj.

Bardzo je lubię i często przygotowuję w cieplejszych miesiącach, lecz tym razem postanowiłam przedstawić je w nieco innym wydaniu. Do zawinięcia warzyw służy kapusta pekińska oraz sałata, ale oczywiście można je dodatkowo wzbogacić w tradycyjny papier ryżowy lub np. glony nori.


Vegan nappa cabbage spring rolls with carrot "noodles" and simple peanut sauce


Marchewka pełni za to rolę makaronu. Jako, że niedawny zakup mandoliny sprawił, że trę teraz wszystko na potęgę, a "makaron" z marchewki jest czymś, czym na przemian z makaronem z cukini, zamierzam się zajadać do końca sezonu ;) to planując nowe sajgonki, wiedziałam, że w nich wyląduje. Można go zrobić na kilka sposobów. Najszybciej wyjdzie za pomocą mandoliny z dostawką, która umożliwia tarcie słupków, lub też spiralizera. Jeszcze innym i najtańszym narzędziem jest specjalna obieraczka typu "julienne", taki makaron jest co prawda grubszy i robi się go wolniej, ale też wychodzi i jak najbardziej się nadaje. Mi osobiście najbardziej do tych sajgonek pasuje ten z mandoliny, bo jest cieniutki i najłatwiej się go gryzie, przez co całą potrawę przyjemniej się konsumuje.


Vegan nappa cabbage spring rolls with carrot "noodles" and simple peanut sauce


Oprócz tego, w zawijańcach znalazła się masa kiełków, odżywcze awokado, świeży ogórek i dodający całości wyjątkowego smaku i aromatu, prosty sos orzechowy. Sos powstał na bazie bardzo dobrego masła orzechowego, które składa się w 100% z orzeszków ziemnych.


Vegan nappa cabbage spring rolls with carrot "noodles" and simple peanut sauce


Sajgonki, wbrew pozorom są sycące, do tego bardzo soczyste, chrupkie i smakowite. Polecam


Vegan nappa cabbage spring rolls with carrot "noodles" and simple peanut sauce


SKŁADNIKI (ok. 12 sztuk):

SAJGONKI:


PROSTY SOS ORZECHOWY:



* najlepsze do zrobienia "makaronu" są jak najdłuższe, najgrubsze i najbardziej jędrne sztuki



PRZYGOTOWANIE:

Myjemy wszystkie warzywa. Obieramy ogórka, marchew i awokado. Kapustę pekińską kroimy na pół w poprzek i wykorzystujemy jedynie tę bardziej miękką część liści. Resztę zachowujemy do innego dania lub surówki. Sałatę również dzielimy na liście i odrywamy twardą, białą część, której nie będziemy wykorzystywać. Ścieramy marchew na "makaron".
Wszystkie składniki na sos miksujemy w małym pojemniku blendera i przelewamy do miseczek. Sos z podanych proporcji wychodzi dosyć rzadki, aby łatwiej było go nakładać, jeśli jednak wolisz bardziej gęsty, dodaj więcej masła orzechowego.
Siekamy szczypiorek, kroimy awokado i ogórka w słupki. Wykładamy wszystkie składniki osobno na stół, tak aby każdy mógł sobie indywidualnie je zawinąć, lub przygotowujemy je od razu i serwujemy gotowe, same, tak jak są lub zawinięte w papier ryżowy bądź arkusze glonów nori.
Sajgonki najlepiej jeść na świeżo, ale z powodzeniem można całe danie przechowywać w lodówce do 2 dni.


Vegan nappa cabbage spring rolls with carrot "noodles" and simple peanut sauce


Smacznego ☺


Vegan nappa cabbage spring rolls with carrot "noodles" and simple peanut sauce


Spring is in the air, so it's time for me to change my menu to light, and mostly raw food, which I love the most. And what is the better way to do start, then making some lovely spring rolls. Especially, when you can prepare them with great, organic products from Free Delikatesy Ekologiczne.


Vegan nappa cabbage spring rolls with carrot "noodles" and simple peanut sauce


As you know, spring Rolls come from China, where they were served for centuries, as the meal welcoming spring and marking the time, when we leave the processed ingredients and heavy meals, in favor of the lighter meals filled with spring vegetables. In the past, they were served as a pancake, filled with vegetables, and then evolved into even more simple version that we eat today.


Vegan nappa cabbage spring rolls with carrot "noodles" and simple peanut sauce


I like them very much and prepare often in the warmer months, but this time I decided to give a little twist to the popular and more traditional recipe. I use nappa cabbage and lettuce to wrap the filling, but of course they can be rolled with additional rice paper or nori seaweed.


Vegan nappa cabbage spring rolls with carrot "noodles" and simple peanut sauce


I also changed the rice noodles for carrot noodles, which, after buying a mandoline I eat a lot lately and thought, that they would suit perfect here. Yu can also make them with julienne peeler or spiralizer for that, but I like the mandoline version in this recipe the most. They are the thinest and the most soft, which makes the dish very easy to chew and consume.

In addition, there is a lot of sprouts, nutritional avocado, fresh cucumber and a simple peanut sauce, which makes them taste really good.

Spring rolls, are fulfilling, juicy, crispy and really delicious.


Vegan nappa cabbage spring rolls with carrot "noodles" and simple peanut sauce


INGREDIENTS (approx. 12 pieces):

SPRING ROLLS:

  • 500 g carrots *
  • 1 medium nappa cabbage
  • 1 butterhead lettuce
  • 1 soft avocado
  • 1 long cucumber
  • 1 package of mixed sprouts
  • 1 bunch of chives
  • rice paper (optional)
  • algae nori sheets (optional)

SIMPLE PEANUT SAUCE:


* the best carrots for noodles are the longest, the thickest and the most firm ones


PREPARATION:

Wash all the vegetables. Peel the cucumber, carrots and avocado. Cut the nappa cabbage in half crosswise, and use only the soft part of the leaves. Use the hard part for other recipes or a salad. Divide the lettuce in to separate leaves and remove the hard end. Make the carrot noodles.
Put all the ingredients for the sauce in a blender and mix until smooth. The sauce will be quite runny, to make it more easy for dipping, but if you prefer thicker sauce, add more peanut butter.
Chop the chives, slice the avocado and cucumber. Put all the ingredients separately on the table, so that everyone can wrap them individually, or prepare them right away. Additionaly wrap them in rice paper or nori sheets. They taste the best when made just before serving, but you can also make them some time before and refrigerate for up to 2 days.

Enjoy ☺


Vegan nappa cabbage spring rolls with carrot "noodles" and simple peanut sauce


7 komentarze:

  1. już od jakiegoś czasu mam ochotę na spring rollsy, dlatego jak kupię papier ryżowy to od razu zabieram się za Twój przepis, są genialne! no i… kocham ten sos <3

    ReplyDelete
  2. Zapisuję i przy najbliższej domowej imprezie stawiam wszystko na stół i niech se rolują ;-)
    No dobra, sos im zrobię...
    Wiem, że zabawa będzie pyszna!

    ReplyDelete
  3. Eh nie mogę orzeszków zimnych;( jakiś inny zamiennik dzięki czemu sos będzie równie doskonały w samku?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jeśli możesz sezam, to polecam tahini albo zamiast maseł orzechowych to połowę porcji ulubionego oleju, najlepiej zimnotłoczonego

      Delete
  4. ciekawe strony

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION