ZUPA MISO Z DYNIĄ + SZYBKA SURÓWKA Z BROKUŁEM

MISO SOUP WITH PUMPKIN + QUICK MISO SALAD WITH BROCCOLI





Kolejna propozycja na pyszną zupę miso. Tym razem ze słodką dynią i sycącym makaronem udon.

Udon to rodzaj japońskiego makaronu zrobionego z mąki pszennej. Wyglądem przypomina bardzo grube spaghetti, sprzedawany jest zazwyczaj już ugotowany, zapakowany próżniowo w opakowaniach po 200 g. Jest on dość tani i bardzo przydatny jeśli chcemy przygotować szybki obiad.

O zaletach i cechach miso pisałam w poście Miso - shiru. Teraz przedstawiam kolejny przepis na tą wyjątkową zupę. Tym razem zawiera ona sezonową dynię i ciekawy makaron.





ZUPA MISO

SKŁADNIKI (2 duże porcje):

  • 1 marchewka
  • pół białej cebuli
  • garść dyni pokrojonej w kostkę
  • pół garści glonów wakame
  • 2 cm startego imbiru
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 duży suszony grzyb shitake
  • 2 łyżki jasnej pasty miso
  • opakowanie makaronu "Udon" 200g 
  • szczypiorek do posypania
  • 1 litr bulionu dashi lub warzywnego albo wody




PRZYGOTOWANIE:

Zagotowujemy wodę w średniej wielkości garnku, wszystkie warzywa kroimy w małą kostkę.

Gdy woda się zagotuje wrzucamy warzywa (oprócz dyni, którą dodamy na końcu gotowania), dosypujemy sezam i dodajemy starty imbir.

Gotujemy aż warzywa zmiękną, 30-50 minut w zależności od wielkości warzyw, jeśli chcemy aby warzywa były lekko twardawe wystarczy ok 30 minut gotowania.

Dynię (obraną, wydrążoną z pestek i pokrojoną w kostkę) dodajemy pod koniec gotowania, powinna się ona gotować 5-7 minut aby pozostała "al dente" i nie rozpadła się w naszej zupie.




Gdy wszystkie warzywa będą już odpowiednio miękkie, zdejmujemy garnek z ognia, do kubka wlewamy odrobinę wywaru i dodajemy 2 łyżki pasty miso, dokładnie ją rozpuszczamy a następnie dodajemy do zupy i mieszamy. Nie zagotowujemy ponownie.

Do misek wkładamy makaron, wlewamy zupę, posypujemy pokrojonym szczypiorkiem i podajemy. Doprawiamy sosem sojowym wedle uznania.




SURÓWKA Z DRESSINGIEM MISO


SKŁADNIKI (2 duże porcje):

  • mała różyczka brokuła
  • 2 ogórki gruntowe
  • 2 garście kiełków fasoli mung
  • 1 łyżka dressingu z miso
  • solone orzeszki ziemne do posypania


PRZYGOTOWANIE:


Warzywa myjemy, ogórka obieramy i kroimy w paski, brokuła rozdzielamy na mniejsze kawałki, wszystkie składniki (oprócz orzechów) mieszamy w misce, rozdzielamy na porcje i posypujemy orzeszkami.


Smacznego!




Another recipe for a delicious miso soup. This time, with sweet pumpkin and a filling udon noodles.

Udon is a type of Japanese noodles made ​​from wheat flour. Looks like a very thick spaghetti and it's usually sold already cooked, vacuum packed in packs of 200g. It is fairly inexpensive and very useful if you want to make a quick dinner.

I wrote about the benefits of miso in the post: Miso-shiru. Now I would like to recommend another recipe for this unique soup. This time, it contains seasonal pumpkin and interesting noodles.


MISO SOUP


INGREDIENTS (2 large portions):

  • 1 carrot
  • 1/2 yellow onion
  • handful of pumpkin (peeled, diced, seeds removed)
  • 1/2 handful of wakame seaweed 
  • 2 cm freshly grated ginger
  • 2 tbsp sesame seeds
  • 1 large dried shitake mushroom
  • 2 tbsp light miso paste
  • 1 pack of udon noodles, 200g 
  • green onions (for garnishing)
  • 1 L dashi or vegetable stock or water


PREPARATION:

Boil water in a medium pot, cut all the vegetables into small cubes.
When the water is boiling throw vegetables in (except the pumpkin, you will add it at the end of cooking). Add sesame seeds and grated ginger.
Cook until the vegetables are tender, 30-50 minutes depending on the size of vegetables, if you want the vegetables were slightly soft, cook them for about 30 minutes only.
Add your pumpkin at the end of cooking, it should cook 5-7 minutes to stay "al dente" so it will stay firm and won't fall apart in the soup.
When all the vegetables are adequately soft, take off the pan from the heat, pour a little bit of the broth into a cup and add 2 tablespoons of miso paste, dissolve it thoroughly and then add to the soup and stir. Do not boil again.
Divide the noodles into 2 bowls, pour in the soup, sprinkle with chopped chives and serve.
Season with soy sauce if desired.


MISO SALAD


INGREDIENTS (2 large portions):

  • 1 small piece of broccoli 
  • 2 small or 1 large cucumber
  • 2 handfuls of mung bean sprouts
  • 1 tbsp miso dressing
  • salted peanuts for sprinkling


PREPARATION:

Cut broccoli into florets, peel and slice the cucumber, put everything (except peanuts) in a bowl and mix well, divide into portions and sprinkle with peanuts, serve immediately.

Enjoy!




6 komentarze:

  1. Muszę koniecznie nabyć miso w najbliższym czasie, bo nigdy nie jadłam takiej zupy...

    ReplyDelete
  2. O jeżu, kocham takie smaki :) Zarówno zupa miso jak i sałatki z sosem z pasty miso są po prostu przeboskie

    ReplyDelete
  3. Do you cook the noodles separately??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hello ;) yes, I cook the noodles separately, unless I use pre-cooked udon noodles, then I don't cook them, just put them in a bowl and pour the soup on top. You can buy pre-cooked udon noodles in small packages, they're very handy.

      Delete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION