DRESSING Z MISO I ŚWIEŻA AZJATYCKA SAŁATKA

MISO DRESSING AND FRESH ASIAN SALAD




Pyszna i lekka sałatka w sam raz na upalne dni. Orzeźwiająca, chrupiąca, z pysznym lekko słonawym dressingiem i bardzo szybka w przygotowaniu.
Dressing miso jest bardzo ciekawy, doskonale nadaje się do świeżych sałatek a także jako "sos" do dań azjatyckich, jest on dosyć słony, ale w niewielkiej ilości idealnie podkreśla smak warzyw. 
Nawet jeżeli nie znacie lub nie posiadacie wszystkich składników potrzebnych do jego wykonania, warto się z nimi zapoznać i wprowadzić do waszej kuchni, mają one szerokie zastosowanie i dostarczą nam wiele nowych, interesujących aromatów.




Przepis na dressing pochodzi z książki kucharskiej "The Vegan Table" autorstwa Coleen Patrick-Goudreau. Sałatka jest mojego autorstwa.


SKŁADNIKI NA DRESSING MISO (4 łyżki):

  • 1 łyżka prażonego oleju sezamowego (zastąpiliśmy surowym olejem sezamowym)
  • 1 łyżka Hon Mirin (japońska przyprawa winna)
  • 1 łyżka + 1 łyżeczka pasty Miso (jasnej lub ciemnej)
  • 1 łyżeczka Tamari (odmiana sosu sojowego o większej koncentracji soi, jest on bardziej gęsty, aromatyczny i mniej słony niż zwykły sos sojowy)
  • 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny

Wszystkie składniki łączymy w małym słoiku, zakręcamy zakrętkę i potrząsamy aby się dobrze wymieszały. Jeśli nie zużyjemy całego należy przechowywać go w lodówce do kilku dni.





SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ (2 duże porcje):

  • 1 opakowanie makaronu sojowego Vermicelli (100g) lub makaronu ryżowego
  • pół garści suszonych glonów wakame
  • pół dużego ogórka
  • pół białej papryki
  • pół opakowania kiełków brokuła (każdy rodzaj kiełków będzie pasował)
  • garść roszponki (lub innej zieleniny)
  • 1 kiwi
  • 1 kłącze grubego szczypiorku
  • kilka listków świeżej mięty
  • 1 łyżka prażonego sezamu
  • 1 suszona lub świeża papryczka chili
  • mała garść prażonych solonych orzeszków ziemnych
  • 4 łyżki dressingu Miso (przepis powyżej)
  • ćwiartka limonki (do skropienia)

(dodatkowo można również dodać posiekaną kolendrę, pokrojone tofu czy awokado)




PRZYGOTOWANIE:

Makaron wkładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem, zakrywamy pokrywką i pozostawiamy do namoczenia (ok 5 minut). Następnie odsączamy i płuczemy zimną wodą aby się nie skleił, pozostawiamy w sitku.




Glony umieszczamy w misce i zalewamy wodą, pozostawiamy na kilka minut a następnie odsączamy.




Paprykę kroimy w cienkie paski, ogórka ścieramy na cienkie paski za pomocą obieraczki do warzyw (ścieramy jedynie częśc bez pestek, ze skórką lub bez- wg preferencji). Wrzucamy do miski.
Odsączone glony kroimy na mniejsze kawałki, kroimy również szczypiorek. Dodajemy do w/w składników.




Następnie do miski wrzucamy kiełki i roszponkę, posiekane chili oraz prażony sezam.




 Rozdrabniamy liście mięty, kroimy kiwi w małą kostkę i dodajemy do reszty.  Wszystko mieszamy rękami, dodajemy makaron i dressing, mieszamy wszystko dokładnie łyżkami do  i serwujemy.





Podajemy posypane orzeszkami ziemnymi i skropione limonką.

Smacznego!




This delicious and light salad is just perfect for hot summer days. It's refreshing, crunchy, slightly salty, covered with a delicious dressing and very quick to prepare.




Miso dressing is very interesting, well-suited for fresh salads and as a "sauce" for oriental dishes, it is rather salty, but a small amount of it perfectly highlights the flavor of the vegetables.




Even if you do not know or do not have all the ingredients needed for its preparation, you should get to know them and introduce them to your kitchen, because they are widely used and provide us with a lot of new and interesting flavors.




Recipe for the dressing was addapted from "The Vegan Table" cookbook by Coleen Patrick-Goudreau. The salad recipe was created by me.


INGREDIENTS FOR THE MISO DRESSING (4 tbsp):

  • 1 tbsp (15ml) toasted sesame oil (we used raw sesame oil)
  • 1 tbsp Hon Mirin (japanese condiment, it's a kind of rice wine similar to sake, but with a lower alcohol content and higher sugar content)
  • 1 tbsp + 1 tsp Miso (light or dark)
  • 1 tsp Tamari soy sauce ("original" Japanese soy sauce; thicker, richer, and less salty than regular soy sauce)
  • 1 tsp freshly squeezed lemon juice


Place all ingredients in a small jar, cover with the lid and shake well until everything is thoroughly mixed.  Store any leftovers in the fridge for few days.



SALAD INGREDIENTS (2 large portions):

  • 100g soy or Vermicelli noodles (or rice noodles)
  • 1/2  a handful of wakame seaweed
  • 1/2 cucumber
  • 1/2 hungarian wax pepper (or green bell pepper)
  • handful of broccoli sprouts (or other sprouts)
  • handful of lamb's lettuce (or other greens like spinach or chard)
  • 1 kiwi
  • 3 scallion leaves
  • few leaves of fresh mint
  • 1 tbsp toasted sesame seeds
  • 1 dried or fresh chili pepper
  • small handful of roasted salted peanuts
  • 4 tbsp Miso dressing (recipe above)
  • quarter lime (for sprinkling)

(you can also add fresh cilantro/coriander; tofu or avocado)


PREPARATION:

Put noodles in a pan and pour over with boiling water, cover and let sit for about 5 minutes. After that, drain and rinse with cold water, leave in a strainer to drain.

Soak the seaweed in water for about 5 minutes, than drain.

Cut peppers into thin strips, scrub the cucumber into thin strips using a vegetable peeler (scrub only the pitted part, with or without skin). Put into a bowl.

Chop the drained seaweed, scallions and add to the rest.

Next throw in the sprouts, lamb's lettuce, chopped chili, toasted sesame seeds, shredded mint leaves and diced kiwi.

Mix it all with your hands then add the noodles and the dressing, mix well with your salad spoons.




Divide into portions, sprinkle with peanuts, drizzle with lime and serve.

Enjoy!




12 komentarze:

  1. Bardzo ciekawa sałatka! To połączenie musi być niesamowite i rzeczywiście orzeźwiające:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. dzięki! sałatka jest bardzo świeża i lekka, a także sycąca. polecamy! ;)

      Delete
  2. interesujący przepis ;) i bardzo ładne i przejrzyste zdjęcia ;) pozazdrościć ;)

    ReplyDelete
  3. Piękne zdjęcia, zazdroszczę aż :-) Jem oczami mniam mniam :-) Pozdrawiam. SS

    ReplyDelete
  4. Z chęcią skopiuję taką kompozycję sałatkową w mojej kuchni :D Dressing robię bardzo podobny, w ogóle jestem oczarowana wszechstronnością miso!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ;) a masz może gdzieś przepis na swoją wersję dressingu? z chęcią się zapoznam, a miso nigdy za dużo, to prawda ;)

      Delete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION