CHICKPEA-SPELT PANCAKES WITH MAPLE SYRUP
Przedstawiam bardzo dobre, łatwe w przygotowaniu i sycące danie. Inspiracja od Wegan Nerd , którą przy okazji pozdrawiam i dziękuje za wiele ciekawych inspiracji ;)
Pancakes , znane również pod nazwą "hotcakes" lub "flapjacks". To rodzaj cienkiego, płaskiego i okrągłego placka przygotowanego z płynnego ciasta i smażonego na gorącej patelni lub tzw. "griddle".
Danie spopularyzowane w Ameryce, dobrze znane również w Szkocji, pod nazwą: "drop scones".
SKŁADNIKI (około 13 sztuk):
- 1,5 szklanki mąki z ciecierzycy (210g)
- 0,5 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej (65g)
- 2 szklanki mleka sojowego (440ml)
- 2 łyżki octu jabłkowego
- szczypta soli
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru pudru (lub więcej jeśli mają być bardziej słodkie)
- syrop klonowy (do podania)
PRZYGOTOWANIE:
Do mleka sojowego dolewamy ocet i odstawiamy na 10 minut aby się zsiadło.
Jeśli nie mamy gotowej mąki z ciecierzycy, przygotowujemy ją wg opisu w linku.
Następnie w misce mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem.
Dodajemy mleko i mieszamy. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Podajemy z syropem klonowym lub innymi ulubionymi dodatkami, np. jogurtem sojowym, owocami lub powidłami.
Smacznego!
Pancakes, very good, easy to prepare and fulfilling dish. Recipe inspired by: Wegan Nerd
Pancakes, also known as the "hotcakes" or "flapjacks". It's kind of thin, flat, round cake prepared from a smooth dough and fried on a hot griddle or pan. This dish is very popular in America, and also well known in Scotland, where it's called "drop scones".
INGREDIENTS (about 13 pancakes):
- 1,5 C chickpea flour (210g)
- 0,5 C spelt flour (65g)
- 2 C soy milk (440ml)
- 2 tbsp apple cider vinegar
- pinch of salt
- 0,5 tsp baking powder
- 2 tbsp castor sugar ()
- maple syrup
PREPARATION:
Add the vinegar to your soy milk and let sit for 10 minutes to make something like buttermilk.
If you do not have chickpea flour, prepare it as described above.
Then, in a bowl, mix the two flours, baking powder, salt and sugar.
Add the milk and stir. Fry on both sides until golden brown.
Serve with maple syrup or other favorite toppings, soy yogurt, fresh fruit or jam.
Enjoy!
Kuszace! Zrobie sobie na sniadanie juz wkrotce.
ReplyDeletejak dla mnie - rewelacja!
ReplyDeleteczy zamiast mleka sojowego może być inne np. kokosowe lub owsiane?;))
ReplyDeletenie próbowałam robić z innym, ale myślę, że owsiane się nada; z kokosowym nie jestem pewna, nie wiem czy mleko kokosowe się "zsiądzie" tak jak sojowe i owsiane.
DeleteProszę napisać jak wyszło z innnym mlekiem i jakim, to dodam w opisie składników ;)
pozdrawiam
z pewnością wypróbuję właśnie z mlekiem owsianym :)
ReplyDelete;) daj znać jak wyszły, pozdrawiam
DeleteCudne! szkoda że rano tak mało czasu ...
ReplyDelete