CIECIERZYCOWO-ORKISZOWE PANCAKES Z SYROPEM KLONOWYM

CHICKPEA-SPELT PANCAKES WITH MAPLE SYRUP




Przedstawiam bardzo dobre, łatwe w przygotowaniu i sycące danie. Inspiracja od Wegan Nerd , którą przy okazji pozdrawiam i dziękuje za wiele ciekawych inspiracji ;)

Pancakes , znane również pod nazwą "hotcakes" lub "flapjacks". To rodzaj cienkiego, płaskiego i okrągłego placka przygotowanego z płynnego ciasta i smażonego na gorącej patelni lub tzw. "griddle".

Danie spopularyzowane w Ameryce, dobrze znane również w Szkocji, pod nazwą: "drop scones". 



SKŁADNIKI (około 13 sztuk):

  • 1,5 szklanki mąki z ciecierzycy (210g)
  • 0,5 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej (65g)
  • 2 szklanki mleka sojowego (440ml)
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • szczypta soli
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru (lub więcej jeśli mają być bardziej słodkie)
  • syrop klonowy (do podania)




PRZYGOTOWANIE:



Do mleka sojowego dolewamy ocet i odstawiamy na 10 minut aby się zsiadło.


Jeśli nie mamy gotowej mąki z ciecierzycy, przygotowujemy ją wg opisu w linku.

Następnie w misce mieszamy obie mąki  z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem.

Dodajemy mleko i mieszamy. Smażymy z obu stron na złoty kolor.

Podajemy z syropem klonowym lub innymi ulubionymi dodatkami,  np. jogurtem sojowym, owocami lub powidłami.








Smacznego!


Pancakes, very good, easy to prepare and fulfilling dish. Recipe inspired by: Wegan Nerd

Pancakes, also known as the "hotcakes" or "flapjacks". It's kind of thin, flat, round cake prepared from a smooth dough and fried on a hot griddle or pan. This dish is very popular in America, and also well known in Scotland, where it's called "drop scones".


INGREDIENTS (about 13 pancakes):
  • 1,5 C chickpea flour (210g)
  • 0,5 C spelt flour (65g)
  • 2 C soy milk (440ml)
  • 2 tbsp apple cider vinegar
  • pinch of salt
  • 0,5 tsp baking powder
  • 2 tbsp castor sugar ()
  • maple syrup


PREPARATION:

Add the vinegar to your soy milk and let sit for 10 minutes to make something like buttermilk.

If you do not have chickpea flour, prepare it as described above.

Then, in a bowl, mix the two flours, baking powder, salt and sugar.

Add the milk and stir. Fry on both sides until golden brown.

Serve with maple syrup or other favorite toppings, soy yogurt, fresh fruit or jam.


Enjoy!





7 komentarze:

  1. Kuszace! Zrobie sobie na sniadanie juz wkrotce.

    ReplyDelete
  2. czy zamiast mleka sojowego może być inne np. kokosowe lub owsiane?;))

    ReplyDelete
    Replies
    1. nie próbowałam robić z innym, ale myślę, że owsiane się nada; z kokosowym nie jestem pewna, nie wiem czy mleko kokosowe się "zsiądzie" tak jak sojowe i owsiane.

      Proszę napisać jak wyszło z innnym mlekiem i jakim, to dodam w opisie składników ;)

      pozdrawiam

      Delete
  3. z pewnością wypróbuję właśnie z mlekiem owsianym :)

    ReplyDelete
  4. Cudne! szkoda że rano tak mało czasu ...

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION