JOGURTOWE MUFFINY/CIASTO Z JAGODAMI I MANGO

BLUEBERRY AND MANGO YOGHURT CAKE AND MUFFINS








Pyszne, miękkie i puszyste ciasto jogurtowe i własnoręcznie zebrane jagody.

Najlepsze!

Przepis na muffiny pochodzi z książki "The best veggie burgers on the planet" autorstwa Jonie Marie Newman. Uległ on drobnym modyfikacjom. Przepis na ciasto bazuje na tych samych składnikach z pominięciem mango.


JOGURTOWE MUFFINY Z JAGODAMI I MANGO 



Składniki (12 muffinów):
  • 1 mango (obrane, wypestkowane i pokrojone w kostkę)
  • 145g jagód (świeżych lub mrożonych)
  • 200g cukru
  • 250g mąki
  • 1/2 łyżki skrobii kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 170g naturalnego lub waniliowego jogurtu sojowego
  • 112g sosu jabłkowego (purée jabłkowego)
  • 60ml mleka roślinnego
  • 60ml oleju słonecznikowego (rzepakowego lub innego oleju roślinnego o łagodnym aromacie)
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego



Przygotowanie:

Przygotuj sos/puree jabłkowe (pomiń ten krok, jeśli używasz gotowego sosu)

Obierz, wydrąż i posiekaj jabłka. Smaż w rondelku aż uzyskasz purée  (nie trzeba dodawać cukru), można je również chwilę zmiksować aby były bardziej gładkie. Odmież potrzebną ilość i odstaw do wystygnięcia. Nadmiar sosu przechowuj w lodówce przez kilka dni.

Rozgrzej piekarnik do 180'C (termoobieg, góra/dół). W niedużej misce połącz mango, jagody i 50 g cukru. Odstaw na bok.

W osobnej misce przesiej pozostałe 150g cukru, mąkę, skrobię kukurydzianą, proszek do pieczenia, sodę i sól.

W następnej misce połącz jogurt, sos jabłkowy, mleko, olej i wanilię.




Dodaj mokre składniki do suchych i mieszaj aż dokładnie się połączą.

Jeśli mieszanka jagód i mango puści dużo soku, odsącz je dokładnie, jednak pozostaw sok do przygotowania jagodowej polewy.

Podziel owoce równomiernie między 12 foremek (około 1 łyżka owoców na foremkę). Następnie podziel dokładnie ciasto, tak aby przykryło dokładnie owoce.



Piecz około 20 minut lub dłużej, na złoty kolor.

Wyjmij z piekarnika i studź przez kilka minut.



Jeśli chcesz ozdobić je lukrem, wymieszaj odrobinę mleka sojowego (lub soku z owoców jeśli lukier ma być kolorowy) z cukrem pudrem. Jeśli polewa jest za rzadka, dodaj więcej cukru. Posmaruj babeczki polewą i serwuj.




Smacznego!


JOGURTOWE CIASTO Z JAGODAMI

Składniki(21cm x 32cm - spód blachy):

Na ciasto przygotowujemy podwójną ilość składników jaka była potrzebna na muffiny z pominięciem mango.

  • 200-300g jagód (świeżych lub mrożonych)
  • 400g cukru
  • 500g mąki
  • 1 łyżka skrobii kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 340g naturalnego lub waniliowego jogurtu sojowego
  • 224g sosu jabłkowego
  • 120ml mleka roślinnego
  • 120ml oleju słonecznikowego
  • 4 łyżeczki ekstraktu waniliowego


Przygotowanie:


W jednej misce wymieszaj suche składniki, w drugiej wymieszaj mokre, połącz zawartość obu misek, dodaj połowę jagód (świeżych lub bezpośrdenio wyjętych z zamrażalnika), zamieszaj, wylej ciasto do formy i posyp resztą jagód.


Kiedy ciasto wystygnie, zmiksuj garść jagód, przetrzyj przez sitko i dodaj tyle cukru pudru aby lukier był dość gęsty, posmaruj nim ciasto i udekoruj jagodami (opcjonalnie)


Piecz w 180'C (termoobieg, góra/dół) przez około 40 minut; sprawdź patyczkiem czy jest już upieczone, jeśli jest suchy a ciasto ma ładny złoty kolor, można je wyjąć z piekarnika.


Smacznego!







Moist and rich cake with personally collected blueberries. The best dessert.


Recipe for the muffins is adapted from the "The best veggie burgers on the planet" cookbook, by Jonie Marie Newman. We've made few changes. The recipe for the cake is the same as for muffins but without the mango.




Ingredients (12 muffins):

  • 1 mango, peeled, seeded, and cubed
  • 1 C (145g) blueberries (fresh or frozen)
  • 1 C (200g) sugar
  • 2 C (250g) all-purpose flour
  • 1/2 tbsp cornstarch
  • 1/2 tsp baking powder
  • 1/2 tsp baking soda
  • 1/4 tsp salt
  • 170g plain or vanilla soy yogurt
  • 112g applesauce
  • 1/4 C (60 ml) nondairy milk
  • 1/4 C (60 ml) canola or other mild flavored vegetable oil
  • 2 tsp vanilla extract


Preparation:

Prepare the applesauce (omit this step if using a store-bought one).

Peel the apples, seed them and chop. Fry them in a small saucepan until they're completely mashed (no need to add sugar), then blend them well and set aside until cooled-down.

Preheat the oven to 350'F (180'C). In a bowl, combine the mango, blueberries, and 50g of the sugar. Set aside.

In a separate bowl, sift together the remaining 150g sugar, flour, cornstarch, baking powder, baking soda and salt.

In another bowl, combine the yogurt, applesauce, milk, oil, and vanilla. Add the wet ingredients to the dry and stir to combine.

If your blueberry& mango mix released a lot of juice, drain it but leave the juice to prepare your icing.

Divide the fruit evenly among 12 muffins cups (about 1 tbsp each). Spoon the batter evenly on top of the fruit.

Bake for about 20 minutes, or until golden brown.

Remove from the oven and let cool for a few minutes.

To make the icing : combine powdered sugar with a little bit of soy milk (or the juice from the fruit mix if you want it to be purple) in a bowl and whisk until smooth. Drizzle over the muffins.


Enjoy!










Ingredients (8x13in cake tin):

Double the amount of muffin ingredients but omit the mango.

Preparation:

In one bowl mix dry ingredients, in another bowl mix wet ingredients, combine the both and add half amount of the blueberries (fresh or straight from the freezer), pour the batter in the cake tin and sprinkle the rest of the blueberries on top. 

Bake in 350'F for about 40 minutes, or longer, until golden.

When the cake is cool, prepare the icing.

Mix a handful of blueberries with a hand blender, sieve through a strainer, add some powdered sugar to your juice to make a thick glaze. Spread it on top of the cake and decorate with some blueberries.


Enjoy!




Grab a basket and get some blueberries for your cake ;)







19 komentarze:

  1. Bardzo apatycznie to wszystko wygląda :)

    ReplyDelete
  2. Ta polewa na ciescie bedzie mi sie teraz snic po nocach :)

    ReplyDelete
  3. oooo obie propozycje do zrobienia

    ReplyDelete
  4. prześlicznie je przedstawiłaś, bardzo podobają mi się zdjęcia :)
    to ciasto, mmmm... :)

    ReplyDelete
  5. BABECZKI!!! Tylko pytanie, jakiego jogurtu używasz? domowy, czy kupny? jeśli kupny to jakiej firmy (bo ja znam tylko Joya i tylko smak truskawka i naturalny, waniliowego nigdy na oczy nie widziałam oO)

    ReplyDelete
  6. ;) używałam naturalnego jogurtu firmy "provamel", ale waniliowy też mają w swojej ofercie. kupiony w eko sklepie. pozdrawiam

    ReplyDelete
  7. Wegańskie ciasta z jogurtem, zdecydowanie za rzadko je robię bo są takie proste i dobre :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ja robiłam pierwszy raz a już jest jednym z moich ulubionych ;)

      Delete
  8. Ciasto i muffiny wyglądają bajecznie! a smakować muszą jeszcze lepiej :)

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION