ZUPA KREM Z BROKUŁA I BOBU Z BAZYLIĄ

CREAM OF BROCCOLI AND FAVA BEANS SOUP WITH BASIL



































Bardzo prosty krem z bobu i brokuła, ze świeżą bazylią i młodą włoszczyzną.

Gęsty, delikatny w smaku i bardzo sycący posiłek. Polecam



Cream of broccoli and fava beans soup with basil


"Brokuły to cenne źródło witaminy C – zaledwie 200 g warzyw całkowicie pokrywa dzienne zapotrzebowanie człowieka na tę witaminę. Roślina ta jest zasobna także w sole mineralne, takie jak wapń, fosfor, żelazo, siarka i potas oraz witaminy (między innymi A, B1, B2, PP). Jest bogata w magnez, niezbędny między innymi do prawidłowego funkcjonowania serca i przewodzenia impulsów nerwowych.
Brokuły zawierają również selen, który pozwala się ustrzec raka prostaty, oraz sulforafan, który z kolei walczy z bakteriami odpowiedzialnymi za rozwój wrzodów i raka żołądka, a także korzystnie wpływa na oczy, gdyż neutralizuje szkodliwe skutki promieniowania ultrafioletowego.
Warzywo to ma również właściwości terapeutyczne w przypadku anemii (dotyczy to zwłaszcza dzieci i ciężarnych kobiet) oraz hamuje uszkodzenie rdzenia pacierzowego.
Brokuły są niskokaloryczne, a ponadto zawierają dużo błonnika pokarmowego" (źródło:tu)


Cream of broccoli and fava beans soup with basil


SKŁADNIKI (2 porcje):

  • 2 szklanki bobu
  • 1 mały bukiet brokułów
  • 1 duża młoda marchewka
  • 1/2 małej główki młodego selera
  • 15 listków świeżej bazylii
  • 1 cebula
  • 1L bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek


PRZYGOTOWANIE:

Najpierw gotujemy bób (wrzucając na wrzątek, gotujemy 10 minut i odcedzamy).
Następnie w garnku zagrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy posiekaną cebulę, smażymy kilka minut, dodajemy pokrojony seler i marchewkę, podsmażamy kilka minut. Dolewamy bulion i gotujemy ok. 10 minut. Po tym czasie wrzucamy różyczki brokuła i gotujemy ok. 7 minut. Zdejmujemy z ognia, przelewamy do kielicha blendera, dorzucamy bób (obieranie opcjonalne) i bazylię, miksujemy na gładko. Doprawiamy solą i pieprzem i podajemy. Zupę można z powodzeniem przygotowywać cały rok, poza sezonem korzystając z mrożonego bobu i brokuła.

Smacznego ☺


Cream of broccoli and fava beans soup with basil


Very simple cream of fava beans and broccoli, with fresh basil and young carrot and celeriac.
Delicate in flavor, fulfilling meal and above all very healthy.

"Broccoli's nutritional profile is impressive. It contains high levels of fiber (both soluble and insoluble) and is a rich source of vitamin-C.
In fact, just a 100 gram serving of broccoli will provide you with more than 150% of your recommended daily intake of vitamin C, which in large doses can potentially shorten the duration of the common cold.1
Broccoli is also rich in vitamin A, iron, vitamin K, B-complex vitamins, zinc, phosphorus and phyto-nutrients.
Phytonutrients are compounds which lower the risk of developing diabetes, heart disease and certain cancers" (more here)


INGREDIENTS (2 portions):

  • 2 cups of fava beans
  • 1 small broccoli floret
  • 1 large carrot
  • 1/4 celeriac
  • 1 onion
  • 1L vegetable stock
  • 15 large basil leaves
  • salt, pepper
  • olive oil


PREPARATION:

First you need to cook fava beans. Boil some water in a saucepan, add salt and beans, cook for 10 minutes and drain. Set aside.
In another saucepan, heat olive oil, add chopped onion and fry for few minutes, after that add peeled and sliced carrot with chopped celeriac, fry for few minutes. Add the stock and cook vegetables for about 10 minutes, after that add broccoli florets and cook for another 7 minutes.
Transfer the soup to a blender cup, add cooked fava beans and basil leaves. Blend until smooth. Season with salt and pepper and serve. You can also cook it all year long, using frozen fava beans and broccoli.

Enjoy ☺

Cream of broccoli and fava beans soup with basil

2 komentarze:

  1. Dzień dobry, czy można dodać bobu z puszki czy to jednak nie to ?:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. można, ale najlepszy będzie świeży lub mrożony

      Delete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION