VEGAN SUSHI 'SOBA MAKI' : SOBA NOODLES WRAPPED IN NORI SHEETS
Doskonała, szybka przekąska inspirowana kuchnią japońską i sushi.
SKŁADNIKI (12 małych sztuk)
- 1 porcja makaronu Soba (japoński makaron gryczany, w 1 paczce znajdziemy 3-4 porcje)
- 2 arkusze nori (arkusze z prażonych alg morskich)
- papryka (3 kolory) kilka prążków
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżka ziaren sezamu
- słodko-pikantny sos chili (opcjonalnie) do podania
PRZYGOTOWANIE:
Gotujemy makaron Soba (wrzucamy na wrzątek, gotujemy 5 minut, odcedzamy, przepłukujemy zimną wodą, i ponownie odcedzamy). Do przygotowanej miski wlewamy sos sojowy, olej sezamowy, dodajemy sezam, dobrze odcedzony makaron i pokrojoną paprykę. Wszystko dokładnie mieszamy. Na arkuszu nori rozkładamy wymieszane składniki, ilość dowolna, w zależności od tego jakiej grubości maki chcemy uzyskać.
Zawijamy za pomocą maty bambusowej, kroimy i gotowe. Serwujemy z sosem lub bez.
Smacznego ☺
Great, quick snak inspired by japanes quisine and sushi.
INGREDIENTS (12 pieces):
- 1 portion Soba noodles (buckwheat noodles, there are 3 portions in 1 pack)
- 2 nori sheets
- bell pepper (a piece of each color)
- 1 tbsp soy sauce
- 1 tsp sesame oil
- 2 tbsp sesame seeds
- sweet-chilli sauce (for dipping)
PREPARATION:
Cook the noodles. In a seperate bowl mix the soy sauce, sesame oil, sesame seeds, and cooked noodles. Put nori sheets on the table, add a layer of noodle mix and wrap with a sushi bamboo mate. Cut in pieces.
Enjoy ☺
a co jemy przy niedzieli?
ReplyDeleteno miała być sałatka z resztą makaronu jaka mi została,ale wpierdzieliłam cały jak wróciłam do domu :P
ReplyDeleteteraz muszę się zastanowić co by tu... :)
dobre było mniam i następny post też dobry będzie mniam :)
ReplyDeletedziękować :*
ReplyDelete