SIMPLE STEAMED SPRING ROLLS
Super prosta i szybka przekąska inspirowana Azją.
SKŁADNIKI (10 sztuk):
- 1/2 opakowania warzyw "mieszanka chińska"
- 1 opakowanie małego okrągłego papieru ryżowego
- 2 cm świeżego imbiru
- 1 ząbek czosnku
- olej do smażenia
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 2 łyżki ziaren sezamu
- sos sweet-chili (do podania)
PRZYGOTOWANIE:
Na rozgrzanej patelni na oleju smażymy przez 5 minut czosnek i imbir (wyciśnięte przez wyciskarkę do czosnku), dodajemy warzywa i smażymy aż się dobrze zagrzeją, dodajemy sos sojowy, sezam, sól, pieprz i olej sezamowy. Mieszamy i wykładamy na talerz. Na drugi talerz wylewamy odrobinę ciepłej wody, namaczamy kolejno arkusze papieru ryżowego, nakładamy farsz z warzyw i zawijamy.
Sajgonki wkładamy do parowaru na kilka minut, w celu podgrzania. Gotowe. Podajemy z sosem sweet-chilli
Smacznego ☺
INGREDIENTS (10 spring rolls):
- 1/2 bag of mixed vegetables (chinese style)
- 1 pack of small, round rice paper
- fresh ginger (2cm)
- 1 clove of garlic
- vegetable oil, for frying
- 2 tbsp soy sauce
- 1 tsp sesame oil
- 2 tbsp fresh sesame seeds
- sweet chili sauce (for serving)
PREPARATION:
On a preheated pan with the oil, fry garlic and ginger, after 5 minutes add the veggies and fry until they are hot, add soy sauce, sesame seeds and sesame oil, mix well and transfer to a plate. Moisture rice paper in water, put the filling in & wrap (see picture above). Put spring rolls in a steamer for few minutes, just to warm them up and it's ready. Serve with sweet-chilli sauce
Enjoy ☺
były rewelacyjne:)
ReplyDeleteświetny wynalazek
ReplyDeletegotowanie na parze daje wiele możliwości, a my ciągle tylko brokuły i marchewka - ciekawy wpis :)
ReplyDelete