ZIELONA SAŁATKA Z SOSEM SALSA VERDE

GREEN SALAD WITH SALSA VERDE



Salsa Verde, oryginalnie sos podawany do ryb i warzyw z grilla, wegańska wersja pomija anchovies.


Składniki na sos:

  • świeża pietruszka (4 całe gałązki)
  • świeża bazylia (4 całe gałązki)
  • kapary (słoik 100g)
  • oliwa z oliwek (10 łyżek)
  • pieprz
  • sok z ćwiartki cytryny
  • ząbek czosnku




Można dodać także miętę (ja akurat nie mogłam nigdzie dostać świeżej mięty), oregano i szczypiorek.




Zioła i kapary powinno się drobno posiekać, ja wybrałam wersję dla leniuchów i wrzuciłam wszystko do blendera: czyli zioła, oliwa z oliwek, wyciśnięty czosnek, pieprz, sok z cytryny i połowa słoika kaparów, wszystko miksujemy, na końcu dodajemy drugą połowę słoiczka kaparów. 




Najlepiej będzie jak pozostawimy sos na parę godzin aby oliwa przesiąkła ziołami.




Sałatka:

  • świeży szpinak (pół paczki)
  • sałata lodowa (połowa)
  • zielona papryka (połowa)
  • świeży groszek (ilość dowolna)

Warzywa myjemy, kroimy sałatę i paprykę, dodajemy groszek i gotowe :)

Aby sałatka była bardziej sycąca można dodać makaron.

Smacznego :)




Salsa Verde, originally added to fish and grilled vegetables. Vegan version doesn't include anchovies.





Ingredients:

  • fresh parsley (3 twigs)
  • fresh basil (3 twigs)
  • capers (100g)
  • olive oil
  • pepper
  • 1 clove of garlic
  • lemon juice (1/4 of lemon)


You can also add fresh mint (I couldn't get it), oregano, spring onion. Chop the herbs (I was lazy and put everything in a bleneder) add olive oli, pressed garlic, lemon juice, pepper and half of the jar of capers, the other half put at the end without chopping. Leave it to stand for few hours, so the olive oil will soak through the herbs.


Salad:

  • fresh spinach (half of the bag)
  • iceberg lettuce (half)
  • green pepper (half)
  • fresh peas (optional amount)


Chop the lettuce and pepper, add the spinach and peas, mix it and pour salsa verde on top. If you want the salad to be more fulfilling you can add some pasta.

Enjoy :)



4 komentarze:

  1. Podoba mi sie ta swieza, zielona salatka, a salsa verde bez anchois tez niekiepska.

    ReplyDelete
  2. mniam...tyleż zieloności na jednym talerzu... http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

    ReplyDelete
  3. mięte i wszelkie inne zielone pyszności masz na hali i to za max 3zł. strych dobrze wykorzystany, bużka!

    ReplyDelete
  4. uwielbiam sałatki, w których jest świeży szpinak... po co go gotować, blanszować skoro można tak jak tu - na surowo - mniami :-)

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION