KAROBOWO-BANANOWE CIASTO LODOWE

CAROB-BANANA ICE-CREAM CAKE




Wprawdzie mamy dopiero wiosnę, to temperatury wskazują na lato. Gorące dni zachęcają do jedzenia zimnych posiłków, a w tym też lodów. Wszyscy weganie znają chyba najlepszy i najprostszy sposób, jak sobie przygotować proste lody w domu; wystarczy chwycić za zmrożone, bardzo dojrzałe banany, które wymagają tylko chwili miksowania. Ja tym razem jeszcze bardziej uprościłam taki zabieg i używam bananów świeżych, które po miksowaniu wylewam na bakaliowy spód i podaję to w formie ciasta. Banany łączę tutaj z karobem, który występuje w aż 3 wersjach: melasy, karobu w proszku i kruszonego karobu. Wszystkie produkty z karobu z łatwością kupicie w sklepie firmowym Bakra (o tutaj)




A samo ciasto jest słodkie, karobowe w smaku i bardzo orzeźwiające. Fajnie jest mieć takie coś w zamrażarce, bo gdy najdzie nas ochota na lody, wystarczy po nie sięgnąć i ukroić kawałek. Świetnie smakuje samo, jak i w towarzystwie mrożonej kawy czy herbaty. Polecam


Banana-carob ice-cream cake




SKŁADNIKI (okrągła forma o średnicy 17 cm):

SPÓD:

  • 100 g orzechów laskowych
  • 150 g rodzynek
  • 2 płaskie łyżki karobu w proszku

MASA LODOWA:

  • 5 bardzo dojrzałych bananów (takich z brązowymi plamkami)
  • 2 łyżki melasy z karobu
  • 2 łyżki karobu w proszku
  • kruszony karob (do dekoracji, opcjonalnie)




PRZYGOTOWANIE:


Najpierw przygotowujemy spód. W robocie kuchennym najpierw miksujemy orzechy na piasek. Następnie dodajemy rodzynki i karob i miksujemy 1-2 minuty, aż powstanie masa o konsystencji mokrej ziemi. Tak powstałą masą wykładamy spód naszej formy (najlepiej silikonowej) dokładnie ją dociskając.
Następnie w blenderze kielichowym lub ręczną "żyrafą" miksujemy składniki na masę lodową, na gładki krem. Wylewamy go na wcześniej przygotowany spód, wyrównujemy i wkładamy do zamrażarki na całą noc. Przechowujemy w zamrażarce do 2 miesięcy.

Smacznego


Banana-carob ice-cream cake


Although we have spring, temperatures indicate summer. Hot days encourage us to eat cold meals, including ice-cream. All vegans know the best and easiest way on how to prepare simple ice cream at home: the frozen, very ripe bananas, which only require a moment of mixing. This time I have simplified this procedure even more and I use fresh bananas, which after mixing I pour on a dried fruit bottom and serve it in the form of a cake. I combine bananas here with carob, which occurs in three versions: molasses, carob powder and dried carob pods. You can easily buy all of the carob products in the Bakra store (here)


Banana-carob ice-cream cake



And the cake itself is sweet, carob-like in taste and very refreshing. It's nice to have something like that in the freezer, because when you feel like having an ice cream, you just need to reach for it and cut a piece. It tastes great on it's own, as well as in the company of iced coffee or tea.


INGREDIENTS (round form, 17 cm):


CRUST:

  • 100 g hazelnuts
  • 150 g raisins
  • 2 tbsp carob powder


ICE-CREAM:

  • 5 very ripe bananas (those with brown spots)
  • 2 tbsp carob molasses
  • 2 tbsp carob powder
  • crushed carob pods (for decoration, optional)


PREPARATION:

First, prepare the crust. Blend the nuts into a flour. Then add the raisins and carob and mix for 1-2 minutes until the mass will be of the consistency of wet soil. Next distribute the mixture on the bottom of your mold (preferably silicone mold) pressing it firmly.

Then, in the blender cup or using a hand blender, mix the ingredients for ice cream mixture, for a smooth cream. Pour it over the previously prepared bottom, level it and put in the freezer for the whole night. Store in a freezer for up to 2 months.

Enjoy.


Banana-carob ice-cream cake

4 komentarze:

  1. Już dawno czytałam na temat tego karoba, ale nigdy nie miałam okazji go wykorzystać w kuchni wszystko przede mną ;)

    W wolnej chwili zapraszam do siebie: https://natkaopowiada.blogspot.com <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. polecam, to świetny i zdrowszy zastępnik cukru

      Delete
  2. Da radę kroić od razu po wyjęciu z zamrażarki?

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION