PUSZYSTY BISZKOPT Z PORZECZKAMI (Z MĄKI ORKISZOWEJ, SŁODZONY SYROPEM KLONOWYM ZAMIAST CUKRU)

FLUFFY RED CURRANT CAKE (MADE WITH SPELT FLOUR AND SWEETENED WITH MAPLE SYRUP INSTEAD OF SUGAR)



Głównym bohaterem, a raczej bohaterkami tego wypieku są porzeczki.



Fluffy red currant cake


Te kwaskowate kuleczki świetnie smakują w ciastach, zwłaszcza tych prostych. Tak też jest w tym przepisie, bo porzeczki połączyłam z prostym biszkoptem, który jest wyjątkowo puszysty i bardzo smaczny. 


Fluffy red currant cake


Masa ciasta bazuje na mące orkiszowej, a słodzona jest syropem klonowym, zamiast cukru. Całość jest nieprzesadnie słodka, z orzeźwiającym akcentem od porzeczek.

Polecam i zapraszam na portal "Hello Zdrowie" po szczegółowe instrukcje wykonania (o tutaj).

Smacznego


Fluffy red currant cake


The main hero, or rather the heroes of this cake are currants. These acidic little balls taste great in cakes, especially the simple ones. This cake is very simple to prepare, I combined currants with a simple, fluffy and very tasty cake. The dough is based on spelt flour and is sweetened with maple syrup instead of sugar. This dessert is not too sweet, with a refreshing touch from currants.


The recipe was created for a polish website "Hello Zdrowie" and you can find it here.

Enjoy!


Fluffy red currant cake

4 komentarze:

  1. Wygląda pysznie! Porzeczki dojrzewają na krzakach, zatem trzeba będzie upiec :D

    ReplyDelete
  2. 180 ml syropu to ule łyżek tak mniej więcej? Czy można porzeczki zamienić na jabłka lub śliwki?

    ReplyDelete
    Replies
    1. 180ml to około 12 łyżek, a owoce można śmiało zamieniać :)

      Delete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION