SAŁATKA Z KASZĄ BULGUR, SZPARAGAMI I PESTO Z SZAŁWIĄ

BULGUR SALAD WITH ASPARAGUS AND SAGE PESTO



Niedawno publikowałam na blogu przepis na pieczone bataty z szałwią i tymiankiem. Dziś pozostaję w temacie szałwii i zapraszam na pyszną sałatkę z jej udziałem.





Szałwię dodałam tym razem do bazyliowego pesto, któremu nadaje ona dodatkowego, ciekawego aromatu. Tak powstałym pesto otuliłam sycącą i wiosenną sałatkę. 


Bulgur salad with asparagus and sage pesto / Sałatka z kaszą bulgur ze szparagami i pesto z szałwią

Bazą sałatki jest kasza bulgur, którą dopełniają zielone szparagi, czerwona fasola, oliwki i pomidorki koktajlowe. Sałatka świetnie nadaje się na lunch, do lunchbox'a, kolację, piknik albo po prostu przekąskę w ciągu dnia. Smacznego!


Bulgur salad with asparagus and sage pesto / Sałatka z kaszą bulgur ze szparagami i pesto z szałwią


SKŁADNIKI (4-6 porcji)
SAŁATKA:


  • 1 szklanka kaszy bulgur (suchej, niegotowanej) 200g
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1 szklanka ugotowanej czerwonej fasoli
  • 2 garści zielonych oliwek
  • 2 garści pomidorków koktajlowych


PESTO:


  • 1/2 pęczka bazylii
  • 1/2 szklanki migdałów (50 g)
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1/4 łyżeczki różowej soli himalajskiej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki suszonej szałwii




PRZYGOTOWANIE:

Na początku przygotowujemy pesto
Myjemy i osuszamy bazylię.
Przygotowujemy resztę składników. Wyciskamy czosnek. Następnie wrzucamy wszystkie składniki do blendera i miksujemy na gładko, dodajemy więcej oliwy jeśli jest za gęste.
 
W międzyczasie przygotowujemy kaszę bulgur. Przepłukujemy ją i odcedzamy. Dodajemy 2 szklanki wody/bulionu oraz sól i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok. 15 minut, zakrywamy i odstawiamy do napęcznienia na ok. 5 minut. Po tym czasie rozdrabniamy widelcem, aby ziarna zrobiły się sypkie.

Szparagi myjemy i osuszamy, odcinamy zdrewniałe końce. Gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 5 minut i odcedzamy, a gdy wystygną, kroimy na 1-2 cm kawałki.

Na końcu łączymy kaszę z pesto, a następnie dodajemy resztę składników, dokładnie mieszamy i serwujemy.


Smacznego ☺


Bulgur salad with asparagus and sage pesto / Sałatka z kaszą bulgur ze szparagami i pesto z szałwią



Recently, I published a recipe for roasted sweet potatoes with sage and thyme. Today I remain in the sage topic and invite you to try a delicious salad which consist of sage. This time I added it to the basil pesto, which gives it an additional, interesting aroma. I used this pesto to coat a filling, spring salad. The base of the salad is bulgur wheat, which is complemented by green asparagus, red beans, olives and cherry tomatoes. The salad is great for lunch, to pack into lunchbox, dinner or just a snack during the day. Enjoy!






INGREDIENTS (4-6 portions):
SALAD:

  • 1 C bulgur wheat (dry, uncooked) 200g
  • 2 C vegetable broth
  • 1 bunch of green asparagus
  • 1 C cooked red beans
  • 2 handfuls of green olives
  • 2 handfuls of cherry tomatoes


PESTO:

  • 1/2 bunch of basil
  • 1/2 C almonds (50 g)
  • 2 tbsp nutritional yeast flakes
  • 1 clove of garlic
  • 4 tbsp extra virgin olive oil
  • 1/4 tsp pink himalayan salt
  • 1 tbsp lemon juice
  • 2 tsp dried sage




PREPARATION:

At the beginning prepare the pesto
Wash and dry the basil. Prepare the rest of the ingredients. Press the garlic. Then put all ingredients into the blender and mix until smooth, add more olive oil if it's too thick.

In the meantime, prepare bulgur wheat. Rinse it and drain it. Add 2 cups of water / broth and salt and bring to the boil. Cook for about 15 minutes, cover and leave to swell for about 5 minutes. After this time, mix it with a fork to make the grains become loose.

Wash and dry the asparagus, cut off the woody ends. Cook it in salted water for about 5 minutes and strain, and when it cools, cut into 1-2 cm pieces.

At the end, combine the bulgur with pesto, then add the rest of the ingredients, mix thoroughly and serve.

Enjoy ☺


Bulgur salad with asparagus and sage pesto / Sałatka z kaszą bulgur ze szparagami i pesto z szałwią

1 komentarze:

  1. Hej :) Świetny przepis podałaś, nie przepadałem za szparagami bo w wielu daniach były zwyczajnie nijakie, takie jakieś bez wyrazu. Tutaj wszystko pasuje jak trzeba, połączenie jest niesamowite. Na pewno będę częściej wplatać go do swojej diety dzięki temu przepisowi. Przyda się trochę zróżnicowania, bo ile można jeść to samo ;)

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION