PIECZONE BATATY Z SZAŁWIĄ I TYMIANKIEM

ROASTED SWEET POTATOES WITH SAGE AND THYME





Eteryczna szałwia i odświeżający tymianek to świetne dodatki do pieczonych batatów. Naprawdę, w takim zestawie smakują magicznie. Ich słodki posmak doskonale pasuje do obu rodzajów ziół, które wydobywają ze słodkich ziemniaków nowy wymiar smaku. Bataty w takiej postaci są mocno aromatyczne, cytrusowo-ziołowe i po prostu pyszne. Do tego, przyprawy te, oprócz wyjątkowego smaku, mają dużo cennych właściwości. Tymianek i szałwia działają korzystnie na układ pokarmowy, mają działanie wzmacniające i przeciwwirusowe, ponadto doskonale wpływają na kondycję naszej cery.





Taka wersja słodkich ziemniaków to świetna opcja na przekąskę w domu, dodatek do obiadu lub pikniku na świeżym powietrzu, a że zbliża się majówka, to gorąco Was zachęcam do wypróbowania ich w takiej wersji, jeśli jeszcze nie mieliście okazji jej kosztować. 

Przyprawy, których tutaj używam pochodzą od firmy Bakra i serdecznie je polecam, są najwyższej jakości i zapewniają daniu ten niezwykły aromat. Kupić je możecie w większych marketach lub przez internet w sklepie firmowym (o tutaj). Smacznego


Roasted sweet potatoes with sage and thyme / Pieczone bataty z szałwią i tymiankiem


SKŁADNIKI (2-4 porcje):


  • 1 kg batatów (3 duże sztuki)
  • 2 łyżeczki suszonej szałwii
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 łyżki oleju roślinnego, do obtoczenia
  • sól, do podania



PRZYGOTOWANIE:

Bataty szorujemy pod bieżącą wodą i obsuszamy.
Nastawiamy piekarnik na 220°C.
Każdy z batatów kroimy wzdłuż na 4 grube kawałki i obtaczamy w oleju z przyprawami.
Wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 25 minut.
Serwujemy od razu.

Smacznego!


Roasted sweet potatoes with sage and thyme / Pieczone bataty z szałwią i tymiankiem


Ethereal sage and refreshing thyme are great additions to roasted sweet potatoes. Really, this combination tastes magically. Their sweet taste perfectly matches both types of herbs. Sweet potatoes in this form are very aromatic, citrus-herbal and simply delicious. Apart from the unique taste, these spices have a lot of valuable properties. Thyme and sage have a beneficial effect on the digestive system, strengthening and antiviral effect, moreover, they also perfectly affect the condition of our skin.






This version of sweet potatoes is a great option as a snack at home, an addition to lunch or picnic in the open air, and therefore the picnic season is approaching, I strongly encourage you to try them in this version if you have not yet had the opportunity to taste it.


The spices I use in this recipe come from the Bakra company and I strongly recommend them, they are of the highest quality and provide this unusual aroma. You can buy them in larger markets or online at the company store (here). Enjoy


Roasted sweet potatoes with sage and thyme / Pieczone bataty z szałwią i tymiankiem



INGREDIENTS (2-4 servings):

  • 1 kg sweet potatoes (3 large pieces)
  • 2 tsp dried sage
  • 2 tsp dried thyme
  • 2 tbsp vegetable oil, for coating
  • salt, for serving


PREPARATION:

Scrub the sweet potatoes under running water and dry.
Set the oven to 220 ° C.
Cut each of the sweet potatoes along for 4 thick pieces and coat them in oil with the spices.
Put on a baking tray lined with baking paper and bake for 25 minutes.
Serve right away.

Enjoy!



Roasted sweet potatoes with sage and thyme / Pieczone bataty z szałwią i tymiankiem

7 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy blog.
    _____
    bramka dla niemowląt

    ReplyDelete
  2. Taka tematyka blogów interesowała mnie tak naprawdę od zawsze.

    ReplyDelete
  3. Nice article and explanation Keep continuing to write an article like this

    ReplyDelete
  4. Thank you for sharing this amazing idea, really appreciates your post.

    ReplyDelete
  5. Nicee post!! Thanks for sharing this quality information with us.

    ReplyDelete
  6. Wonderful article. I love your style of writing. It’s inspiring, and I am happy

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION