INDIAN STYLE CABBAGE WITH MUSTARD SEEDS, CURRY LEAVES, GINGER AND CHILI
Kolejny orientalny przepis na wykorzystanie niedocenianej kapusty, która zwłaszcza zimą, jest jednym z moich ulubionych warzyw. Była już kapusta w stylu indyjskim z garam masala, a także surówka a'la kimchi. Dzisiaj nowy sposób, który podpatrzyłam w książce "50 great curries of India".
W tym daniu, kapusta duszona jest z gorczycą, imbirem, chili oraz liśćmi curry. Liście curry to bardzo często stosowana przyprawa w kuchni orientalnej. Mają lekko cytrusowo-ziołowy aromat i są bardzo wartościowe. Zawierają dużo witamin i minerałów, takich jak fosfor, wapń, magnez, żelazo, witaminy A,C i B. Działają korzystnie na trawienie, są pełne oksydantów i obniżają zły cholesterol. Kupić je można w eko-sklepach, najczęściej w formie suszonej, a w Indiach bardzo często używa się świeżych. Warto się w nie zaopatrzyć, zwłaszcza jeśli lubicie kuchnię indyjską.
A taka kapusta jest bardzo prosta do zrobienia, lekko pikantna i ziołowa w smaku. Sprawdzi się jako ciekawy dodatek do obiadu albo przekąska. Polecam.
Przepis z książki "50 great curries of India" autorstwa Camelli Panjabi
SKŁADNIKI (2-4 porcje):
- 400 g białej kapusty (lub czerwonej albo brukselki)
- 1/4 łyżeczki gorczycy (białej lub czarnej albo mieszanej)
- 1/2 łyżki suszonych, łamanych liści curry lub 10 świeżych liści curry
- 1/2 małej, świeżej papryczki chili
- 5 mm kostka świeżego imbiru
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki cukru trzcinowego lub brzozowego
- 1-2 łyżki oleju (np. kokosowego, ryżowego, rzepakowego)
PRZYGOTOWANIE:
Szatkujemy drobno kapustę, najszybciej i najwygodniej można to zrobić za pomocą mandoliny.
Siekamy chili oraz imbir.
W głębokiej patelni, woku albo dużym garnku grzejemy olej na niedużym ogniu, po chwili wrzucamy ziarna gorczycy i podprażamy, aż zaczną "strzelać", ok. 1-2 minuty.
W głębokiej patelni, woku albo dużym garnku grzejemy olej na niedużym ogniu, po chwili wrzucamy ziarna gorczycy i podprażamy, aż zaczną "strzelać", ok. 1-2 minuty.
Dodajemy posiekany imbir, chili oraz liście curry i podsmażamy 1 minutę.
Następnie dodajemy sól, cukier, kapustę i dokładnie mieszamy.
Zakrywamy i dusimy do uzyskania ulubionej miękkości (10-30 minut).
Czas gotowania zależy też od tego, jak drobno posiekana została kapusta, jeśli została cienko starta za pomocą mandoliny, to po ok. 10 minutach gotowania jest już dosyć miękka i gotowa do konsumpcji.
Smacznego
Another oriental recipe using underestimated cabbage, which is one of my favorite vegetables, especially in winter time. I've already made an Indian-style cabbage with garam masala and a kimchi style slaw. Today I present a new way, that I found in the "50 great curries of India" cookbook.
In this dish, the cabbage is stewed with mustard seeds, ginger, chili and curry leaves. Curry leaves are very often used spice in Indian cuisine. They have a slightly citrus-herbal aroma and are very nutritious. They contain a lot of vitamins and minerals, such as phosphorus, calcium, magnesium, iron, vitamins A, C and B. They're good for digestion, are full of oxidants and reduce bad cholesterol. You can buy them in eco-stores, usually in dried form, but in India, fresh ones are often used. It's worth to buy them, especially if you like Indian cuisine.
This cabbage is very simple to prepare, slightly spicy and herbal in taste. It will work as an interesting addition to dinner or a snack. Enjoy.
Based on the recipe from "50 great curries of India" by Camellia Panjabi
INGREDIENTS (2-4 servings):
PREPARATION:
Slice the cabbage finely, the quickest and most convenient way is to do it with a mandolin slicer.
Chop the chili and ginger.
In a deep pan, wok or a large pot, heat the oil over a low heat, after a while add in the mustard seeds and let them fry until they start to "pop", about 1-2 minutes.
Add the chopped ginger, chili and curry leaves and fry for 1 minute.
Then add salt, sugar, cabbage and mix thoroughly.
Cover and cook to obtain your favorite softness (10-30 minutes).
The cooking time depends on how finely was the cabbage chopped cabbage, if it has been thinly shredded with a mandolin, it will be ready after about 10 minutes of cooking.
Enjoy!
Smacznego
Another oriental recipe using underestimated cabbage, which is one of my favorite vegetables, especially in winter time. I've already made an Indian-style cabbage with garam masala and a kimchi style slaw. Today I present a new way, that I found in the "50 great curries of India" cookbook.
In this dish, the cabbage is stewed with mustard seeds, ginger, chili and curry leaves. Curry leaves are very often used spice in Indian cuisine. They have a slightly citrus-herbal aroma and are very nutritious. They contain a lot of vitamins and minerals, such as phosphorus, calcium, magnesium, iron, vitamins A, C and B. They're good for digestion, are full of oxidants and reduce bad cholesterol. You can buy them in eco-stores, usually in dried form, but in India, fresh ones are often used. It's worth to buy them, especially if you like Indian cuisine.
This cabbage is very simple to prepare, slightly spicy and herbal in taste. It will work as an interesting addition to dinner or a snack. Enjoy.
Based on the recipe from "50 great curries of India" by Camellia Panjabi
INGREDIENTS (2-4 servings):
- 400 g white cabbage (or red cabbage or brussels sprouts)
- 1/4 tsp mustard seeds (white or black or mixed)
- 1/2 tbsp dried, broken curry leaves or 10 fresh curry leaves
- 1/2 small, fresh chili pepper
- 5 mm cube of fresh ginger
- 1/4 tsp salt
- 1/3 tsp cane sugar or xylitol
- 1-2 tbsp oil (for eg. coconut oil, rice oil or rapeseed oil)
PREPARATION:
Slice the cabbage finely, the quickest and most convenient way is to do it with a mandolin slicer.
Chop the chili and ginger.
In a deep pan, wok or a large pot, heat the oil over a low heat, after a while add in the mustard seeds and let them fry until they start to "pop", about 1-2 minutes.
Add the chopped ginger, chili and curry leaves and fry for 1 minute.
Then add salt, sugar, cabbage and mix thoroughly.
Cover and cook to obtain your favorite softness (10-30 minutes).
The cooking time depends on how finely was the cabbage chopped cabbage, if it has been thinly shredded with a mandolin, it will be ready after about 10 minutes of cooking.
Enjoy!
0 komentarze:
Post a Comment