KAPUSTA W STYLU INDYJSKIM, Z GORCZYCĄ, LIŚĆMI CURRY, IMBIREM ORAZ CHILI

INDIAN STYLE CABBAGE WITH MUSTARD SEEDS, CURRY LEAVES, GINGER AND CHILI




Kolejny orientalny przepis na wykorzystanie niedocenianej kapusty, która zwłaszcza zimą, jest jednym z moich ulubionych warzyw. Była już kapusta w stylu indyjskim z garam masala, a także surówka a'la kimchi. Dzisiaj nowy sposób, który podpatrzyłam w książce "50 great curries of India".


White cabbage indian way. With mustard seeds, ginger, chili and curry leaves


W tym daniu, kapusta duszona jest z gorczycą, imbirem, chili oraz liśćmi curry. Liście curry to bardzo często stosowana przyprawa w kuchni orientalnej. Mają lekko cytrusowo-ziołowy aromat i są bardzo wartościowe. Zawierają dużo witamin i minerałów, takich jak fosfor, wapń, magnez, żelazo, witaminy A,C i B. Działają korzystnie na trawienie, są pełne oksydantów i obniżają zły cholesterol. Kupić je można w eko-sklepach, najczęściej w formie suszonej, a w Indiach bardzo często używa się świeżych. Warto się w nie zaopatrzyć, zwłaszcza jeśli lubicie kuchnię indyjską.


White cabbage indian way. With mustard seeds, ginger, chili and curry leaves


A taka kapusta jest bardzo prosta do zrobienia, lekko pikantna i ziołowa w smaku. Sprawdzi się jako ciekawy dodatek do obiadu albo przekąska. Polecam.


White cabbage indian way. With mustard seeds, ginger, chili and curry leaves


Przepis z książki "50 great curries of India" autorstwa Camelli Panjabi

SKŁADNIKI (2-4 porcje):


  • 400 g białej kapusty (lub czerwonej albo brukselki)
  • 1/4 łyżeczki gorczycy (białej lub czarnej albo mieszanej)
  • 1/2 łyżki suszonych, łamanych liści curry lub 10 świeżych liści curry
  • 1/2 małej, świeżej papryczki chili
  • 5 mm kostka świeżego imbiru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki cukru trzcinowego lub brzozowego
  • 1-2 łyżki oleju (np. kokosowego, ryżowego, rzepakowego)


PRZYGOTOWANIE:

Szatkujemy drobno kapustę, najszybciej i najwygodniej można to zrobić za pomocą mandoliny.
Siekamy chili oraz imbir.
W głębokiej patelni, woku albo dużym garnku grzejemy olej na niedużym ogniu, po chwili wrzucamy ziarna gorczycy i podprażamy, aż zaczną "strzelać", ok. 1-2 minuty.
Dodajemy posiekany imbir, chili oraz liście curry i podsmażamy 1 minutę.
Następnie dodajemy sól, cukier, kapustę i dokładnie mieszamy.
Zakrywamy i dusimy do uzyskania ulubionej miękkości (10-30 minut). 
Czas gotowania zależy też od tego, jak drobno posiekana została kapusta, jeśli została cienko starta za pomocą mandoliny, to po ok. 10 minutach gotowania jest już dosyć miękka i gotowa do konsumpcji.

Smacznego


White cabbage indian way. With mustard seeds, ginger, chili and curry leaves



Another oriental recipe using underestimated cabbage, which is one of my favorite vegetables, especially in winter time. I've already made an Indian-style cabbage with garam masala and a kimchi style slaw. Today I present a new way, that I found in the "50 great curries of India" cookbook.


White cabbage indian way. With mustard seeds, ginger, chili and curry leaves



In this dish, the cabbage is stewed with mustard seeds, ginger, chili and curry leaves. Curry leaves are very often used spice in Indian cuisine. They have a slightly citrus-herbal aroma and are very nutritious. They contain a lot of vitamins and minerals, such as phosphorus, calcium, magnesium, iron, vitamins A, C and B. They're good for digestion, are full of oxidants and reduce bad cholesterol. You can buy them in eco-stores, usually in dried form, but in India, fresh ones are often used. It's worth to buy them, especially if you like Indian cuisine.


White cabbage indian way. With mustard seeds, ginger, chili and curry leaves



This cabbage is very simple to prepare, slightly spicy and herbal in taste. It will work as an interesting addition to dinner or a snack. Enjoy.


White cabbage indian way. With mustard seeds, ginger, chili and curry leaves

Based on the recipe from "50 great curries of India" by Camellia Panjabi


INGREDIENTS (2-4 servings):


  • 400 g white cabbage (or red cabbage or brussels sprouts)
  • 1/4 tsp mustard seeds (white or black or mixed)
  • 1/2 tbsp dried, broken curry leaves or 10 fresh curry leaves
  • 1/2 small, fresh chili pepper
  • 5 mm cube of fresh ginger
  • 1/4 tsp salt
  • 1/3 tsp cane sugar or xylitol
  • 1-2 tbsp oil (for eg. coconut oil, rice oil or rapeseed oil)


PREPARATION:

Slice the cabbage finely, the quickest and most convenient way is to do it with a mandolin slicer.
Chop the chili and ginger.
In a deep pan, wok or a large pot, heat the oil over a low heat, after a while add in the mustard seeds and let them fry until they start to "pop", about 1-2 minutes.
Add the chopped ginger, chili and curry leaves and fry for 1 minute.
Then add salt, sugar, cabbage and mix thoroughly.
Cover and cook to obtain your favorite softness (10-30 minutes).
The cooking time depends on how finely was the cabbage chopped cabbage, if it has been thinly shredded with a mandolin, it will be ready after about 10 minutes of cooking.


Enjoy!



White cabbage indian way. With mustard seeds, ginger, chili and curry leaves

0 komentarze:

Post a Comment

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION