YELLOW SPLIT PEA HUMMUS
Niezwykle kremowy hummus, z pospolitego grochu. Idealny jako dip do chrupiącego pieczywa lub warzyw, albo pasta na kanapki.
Lekko słodkawy i bardzo prosty do zrobienia. Groch po ugotowaniu miksujemy z tahini i resztą składników. Miksuje się go naprawdę szybko, dzięki rozgotowanej grochowej pulpie, która odpowiada właśnie za jego wyjątkową kremowość. Jak dla mnie, jego smak i konsystencję biją na głowę nawet ten tradycyjny hummus z ciecierzycy.
Przepis jak go wykonać, znajdziecie na portalu "Hello zdrowie" (o tutaj)
Zapraszam i życzę smacznego.
Extremely creamy hummus, made of common yellow split peas.
Ideal as a dip for crispy bread or vegetables, or as a sandwich spread.
Slightly sweet and very simple to prepare. Cooked peas is mixed with tahini and the rest of ingredients. In my opinion it's even better, than the traditional chickpea hummus.
The mixing process is very fast thanks to the overcooked pea pulp, which is responsible for its unique creaminess.
Recipe how to make it, was created for a polish website "Hello Zdrowie", and you can find it here.
Enjoy.
Wygląda apetycznie! ;-)
ReplyDeletedziękuję, jest pyszny
DeleteZ grochu? Kurczę nie wpadłabym! Uwielbiam groch, a więc to chyba coś dla mnie :)
ReplyDeletehttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
dziękuję i polecam spróbować
Deletewygląda wspaniale, bardzo...gładko :D
ReplyDeletedzięki
Delete