Dobra zimowa zupa, którą ostatnio często gotuję. Uwielbiam połączenie kminku z marchewką, a w tej zupie sparowałam to jeszcze z moimi ulubionymi rozgrzewającymi przyprawami, takimi jak imbir i ostra papryczka chili.
Zupa jest pikantna, lekko słodkawa od jabłek i dobrze rozgrzewa. Polecam.
SKŁADNIKI (4-6 porcji):
- 1 kg marchewki
- 2 jabłka
- 1 duża cebula
- 1 papryczka chili
- 1 cm kostka korzenia imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 3 szklanki bulionu
- 1/4 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- olej, do smażenia
- posiekana zielona pietruszka, do podania (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
Siekamy cebulę, ścieramy obrany imbir na tarce, siekamy papryczkę, wyciskamy czosnek.
Myjemy, obieramy i kroimy marchew w talarki, a jabłka w drobną kostkę.
Grzejemy olej w dużym garnku, dorzucamy cebulę i smażymy ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Po tym czasie, dodajemy ostrą papryczkę, imbir oraz czosnek i smażymy 5 minut.
Następnie dorzucamy pokrojoną marchew z jabłkiem i smażymy kolejne 10 minut.
Po czym dolewamy bulion, dodajemy przyprawy i gotujemy 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
Na końcu miksujemy całość na gładki krem.
Smacznego
Good winter soup, which I cook often recently. I love the combination of caraway seeds and carrots, and in this soup I accompanied that with my favorite warming spices, such as ginger and chili pepper.
The soup is spicy, slightly sweet from apples and warms up the stomach well. Enjoy.
INGREDIENTS (4-6 servings):
PREPARATION:
Chop the onion, grate the peeled ginger, chop the pepper and press the garlic.
Wash and peel the carrots and cut them into slices, chop the apples into small cubes.
Heat the oil in a large pot, add onions and fry for about 10 minutes, stirring occasionally.
After that, add the chili pepper, ginger and garlic and fry for 5 minutes.
Then add the chopped carrots and apples and fry another 10 minutes.
After that, add the broth, add the spices and boil for 15 minutes, stirring occasionally.
At the end, blend it into a smooth cream.
Enjoy
Good winter soup, which I cook often recently. I love the combination of caraway seeds and carrots, and in this soup I accompanied that with my favorite warming spices, such as ginger and chili pepper.
The soup is spicy, slightly sweet from apples and warms up the stomach well. Enjoy.
INGREDIENTS (4-6 servings):
- 1 kg carrot
- 2 apples
- 1 large onion
- 1 chili pepper
- 1 cm cube of ginger root
- 2 cloves of garlic
- 1 tsp ground cumin
- 3 C broth
- 1/4 tsp salt
- pinch of pepper
- oil, for frying
- chopped green parsley, for serving (optional)
PREPARATION:
Chop the onion, grate the peeled ginger, chop the pepper and press the garlic.
Wash and peel the carrots and cut them into slices, chop the apples into small cubes.
Heat the oil in a large pot, add onions and fry for about 10 minutes, stirring occasionally.
After that, add the chili pepper, ginger and garlic and fry for 5 minutes.
Then add the chopped carrots and apples and fry another 10 minutes.
After that, add the broth, add the spices and boil for 15 minutes, stirring occasionally.
At the end, blend it into a smooth cream.
Enjoy
p.s. a za piękną, nową deskę dziękuję portalowi "Da Wanda"
Połączenie marchewki z jabłkami do tej pory oznaczało dla mnie smakowity deserek albo napój. Ale zupa brzmi intrygująco! :)
ReplyDeleteJabłko i marchewka to chyba najlepsze połączenie warzywne jakie powstało. Nie ma nic lepszego ;)
ReplyDeletekremowe zupy to mój faworyt pośród zup, chociaż rosołem nigdy nie pogardzę :) z marchewki robiłam nie raz, ale jeszcze nie w towarzystwie jabłka i kminku, także nie ma co zwlekać :)
ReplyDeleteGreat option!
ReplyDelete