ZUPA KREM Z MARCHEWKI Z KMINKIEM I JABŁKAMI

CREAM OF CARROT SOUP WITH CARAWAY SEEDS AND APPLES




Dobra zimowa zupa, którą ostatnio często gotuję. Uwielbiam połączenie kminku z marchewką, a w tej zupie sparowałam to jeszcze z moimi ulubionymi rozgrzewającymi przyprawami, takimi jak imbir i ostra papryczka chili. 

Zupa jest pikantna, lekko słodkawa od jabłek i dobrze rozgrzewa. Polecam.


Cream of carrot soup with caraway seeds and apples / Zupa krem z marchewki z kminkiem i jabłkami



SKŁADNIKI (4-6 porcji):


  • 1 kg marchewki
  • 2 jabłka
  • 1 duża cebula
  • 1 papryczka chili
  • 1 cm kostka korzenia imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 3 szklanki bulionu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • olej, do smażenia
  • posiekana zielona pietruszka, do podania (opcjonalnie)


PRZYGOTOWANIE:

Siekamy cebulę, ścieramy obrany imbir na tarce, siekamy papryczkę, wyciskamy czosnek.
Myjemy, obieramy i kroimy marchew w talarki, a jabłka w drobną kostkę.
Grzejemy olej w dużym garnku, dorzucamy cebulę i smażymy ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Po tym czasie, dodajemy ostrą papryczkę, imbir oraz czosnek i smażymy 5 minut.
Następnie dorzucamy pokrojoną marchew z jabłkiem i smażymy kolejne 10 minut.
Po czym dolewamy bulion, dodajemy przyprawy i gotujemy 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
Na końcu miksujemy całość na gładki krem.

Smacznego


Cream of carrot soup with caraway seeds and apples / Zupa krem z marchewki z kminkiem i jabłkami



Good winter soup, which I cook often recently. I love the combination of caraway seeds and carrots, and in this soup I accompanied that with my favorite warming spices, such as ginger and chili pepper.

The soup is spicy, slightly sweet from apples and warms up the stomach well. Enjoy.


Cream of carrot soup with caraway seeds and apples / Zupa krem z marchewki z kminkiem i jabłkami



INGREDIENTS (4-6 servings):

  • 1 kg carrot
  • 2 apples
  • 1 large onion
  • 1 chili pepper
  • 1 cm cube of ginger root
  • 2 cloves of garlic
  • 1 tsp ground cumin
  • 3 C broth
  • 1/4 tsp salt
  • pinch of pepper
  • oil, for frying
  • chopped green parsley, for serving (optional)


PREPARATION:

Chop the onion, grate the peeled ginger, chop the pepper and press the garlic.
Wash and peel the carrots and cut them into slices, chop the apples into small cubes.
Heat the oil in a large pot, add onions and fry for about 10 minutes, stirring occasionally.
After that, add the chili pepper, ginger and garlic and fry for 5 minutes.
Then add the chopped carrots and apples and fry another 10 minutes.
After that, add the broth, add the spices and boil for 15 minutes, stirring occasionally.
At the end, blend it into a smooth cream.

Enjoy



Cream of carrot soup with caraway seeds and apples / Zupa krem z marchewki z kminkiem i jabłkami


p.s. a za piękną, nową deskę dziękuję portalowi "Da Wanda"

4 komentarze:

  1. Połączenie marchewki z jabłkami do tej pory oznaczało dla mnie smakowity deserek albo napój. Ale zupa brzmi intrygująco! :)

    ReplyDelete
  2. Jabłko i marchewka to chyba najlepsze połączenie warzywne jakie powstało. Nie ma nic lepszego ;)

    ReplyDelete
  3. kremowe zupy to mój faworyt pośród zup, chociaż rosołem nigdy nie pogardzę :) z marchewki robiłam nie raz, ale jeszcze nie w towarzystwie jabłka i kminku, także nie ma co zwlekać :)

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION