CAROB-CINNAMON MUFFINS WITH SWEET CREAM AND COLORFUL SPRINKLES (VEGAN, GLUTEN-FREE, REFINED SUGAR-FREE)
Zbliża się Wielkanoc. W zeszłym roku na tę okazję przygotowałam "jajeczne" muffinki, które polecam na Świąteczne śniadanie.
W tym roku, zamieniłam wersję wytrawną na słodką i polecam ją na deser, taki również na co dzień, bo jest tak prosty, że doskonale sprawdzi się, kiedy mamy ochotę na niewymagające wiele pracy ciasto z kilku składników.
Bazą babeczek jest mąka owsiana i ziemniaczana. Mąkę owsianą możecie nawet zrobić na poczekaniu, mieląc w młynku owsiane płatki. Ciasto jest słodzone melasą z karobu, a karob w proszku i cynamon, nadają mu dodatkowego aromatu. Ci z Was, którzy dłużej śledzą bloga, wiedzą, że bardzo lubię i często używam karobu, ale jeśli jeszcze nie mieliście okazji spróbować, to bardzo polecam. Jest słodki, smaczny, wartościowy i często używać go można zamiast cukru. Więcej na jego temat przeczytacie np. tutaj. Produkty z karobu są już coraz łatwiej dostępne i popularne. Kupić je można w wielu sklepach, mniejszych i większych, a także przez internet np. tutaj.
Kolejnym bardzo lubianym przeze mnie dodatkiem, który wykorzystuję w tych babeczkach jest słodki krem, do zrobienia w kilka sekund, przez zwykłe wymieszanie melasy z karobu z tahini. To rewelacyjny dodatek do deserów, a także codziennych kanapek.
Świetny jako polewa, krem do przełożenia, smarowidło i nadzienie.
Na koniec, słodka, kolorowa posypka. Trochę taka alternatywa dla tych gotowych, jeśli np. zabrakło jej w sklepie, albo jeśli po prostu chcemy coś równie szybko zrobić sami, wykorzystując to co mamy pod ręką, w kuchennej szafce. Ja chwyciłam za suszoną morwę, jagody goji, nasiona sezamu, ziarna kakaowca i pestki dyni, które razem tworzą fajną kompozycję.
SKŁADNIKI NA BABECZKI (10-12 sztuk):
SUCHE:
- 180 g mąki owsianej * (ok. 1+3/4 szklanki), mogą być zmielone płatki owsiane
- 180 g skrobi/mąki ziemniaczanej (ok. 1 szklanka)
- 60 g karobu w proszku (ok. 6 płaskich łyżek)
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- szczypta suszonej wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii (opcjonalnie)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
MOKRE:
- 1 szklanka wody lub rzadkiego mleka roślinnego (250 ml)
- 150 ml melasy z karobu (ok. 1/2 szklanki)
- 3 łyżki oleju (rozpuszczonego kokosowego lub zwykłego) ok. 20 ml
SKŁADNIKI NA SŁODKI KREM:
- 1/2 szklanki melasy z karobu
- 1/2 szklanki tahini
SKŁADNIKI NA KOLOROWĄ POSYPKĘ:
- suszona morwa
- suszone jagody goji
- nasiona sezamu
- posiekane ziarna kakaowca
- posiekane pestki dyni
* owies nie zawiera glutenu, ale śladowe jego ilości dostają się do niego w zakładach produkcyjnych, dlatego jeśli masz silną alergię na gluten, użyj mąki bądź płatków z certyfikatem "bezglutenowe", a jeśli po prostu ograniczasz gluten, użyj zwykłych
PRZYGOTOWANIE:
Nastawiamy piekarnik na 180°C.
Przygotowujemy dwie średnie miski i wszystkie składniki na babeczki.
W jednej misce mieszamy dokładnie składniki mokre, a do drugiej przesiewamy wszystkie suche.
Wlewamy mokre do suchych i energicznie mieszamy całość trzepaczką.
Masę przelewamy od razu do foremek na 3/4 wysokości.
Najlepsze do tego wypieku są foremki silikonowe, bo do papierowych czasem się za bardzo przyklejają.
Wstawiamy do nagrzanego pieca i pieczemy ok. 35 minut. Po ostygnięciu dekorujemy polewamy kremem, który wykonujemy mieszając dokładnie melasę z tahini.
Babeczki przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku, w chłodnym miejscu do 5 dni.
Smacznego! ☺
Easter is coming soon. Last year I prepared those "egg" muffins, which I recommend for breakfast.
This year, I changed the savory version for a sweet one, and recommend it for dessert. Those muffins will be great as a simple, no-fuss cake for special occasions, but also for an every day treat, cause they are so easy to make, you can bake them quick and often.
The base is made with oat and potato flour. You can even make your own oat flour by grinding porridge oats in a coffee grinder. The cake is sweetened with carob molasses, carob powder and cinnamon give it another extra flavor. Those of you who follow the blog longer know that I realy like carob and use it often, but if you haven't had a chance to try it, I highly recommend. It's sweet, tasty, nutritious and often can be used instead of sugar.
Another of my favorite additions, which I use in this dessert is a simple cream, which can be made in seconds, by simply combining carob molasses with tahini. This is a wonderful addition to desserts, as well as daily sandwiches, porridge etc. It works great as a topping, spread, filling and glaze.
The final touch belongs to colorful sprinkles. It's a kind of an alternative for those ready-made mixes, in times, when you can't get them anywhere or just want to make your own, using "stuff" from the kitchen cabinet. I grabbed for the jars with dried mulberries, goji berries, sesame seeds, chopped cacao nibs and pumpkin seeds, which together make a nice and colorful composition.
Enjoy! ☺
INGREDIENTS FOR THE MUFFINS (10-12 muffins):
DRY INGREDIENTS:
- 180 g oat flour * (approx. 1 + 3/4 cup), you can substitute with ground porridge oats
- 180 g potato flour/starch (approx. 1 cup)
- 60 g carob powder (approx. 6 flat tbsp)
- 1 flat tsp ground cinnamon
- seeds from 1 vanilla pod or a pinch of dried vanilla (optional)
- 1.5 tsp baking powder
- 1 flat tsp baking soda
WET INGREDIENTS:
- 1 C water or thin vegan milk (250 ml)
- 150 ml carob molasses (about 1/2 cup) or any other liquid sweetener
- 3 tbsp oil (regular oil or dissolved coconut oil) about 20 ml
INGREDIENTS FOR THE CREAM:
- 1/2 C carob molasses or other liquid sweetener
- 1/2 C tahini
INGREDIENTS FOR THE SPRINKLES:
- dried mulberries
- dried goji berries
- sesame seeds
- raw cocoa nibs
- pumpkin seeds
PREPARATION:
Set the oven to 180 ° C.
Prepare two medium bowls and all ingredients for muffins.
Sieve dry ingredients into one bowl and mix the wet ingredients in the second bowl.
Add the wet mix to dry mix and stir vigorously with a whisk.
Pour the mixture immediately into molds at 3/4 height max. and transfer to the preheated oven.
Bake for about 35 minutes.
Next, leave them to cool down a little bit and top with the cream and sprinkles (to make the cream, combine the molasses with tahini to form a smooth paste)
Keep the muffins in a cool place in a tightly closed container for up to 5 days.
Enjoy! ☺
I am so glad I found these muffins! I am a huge fan of carob and am so excited that these muffins use it two ways!
ReplyDeleteChyba przekonam się do weganizmu :D
ReplyDeleteSzkoła Tańca
Tak świetnych babeczek jeszcze nie jedliśmy, to zdecydowanie najlepszy z możliwych przepisów wegańskich :)
ReplyDeleteDo kawy te babeczki są nieocenione, serio. Bardzo smaczna alternatywa dla oklepanej już czekolady czy ciasteczek :D
ReplyDeleteŚwietne babeczki, takie świąteczne z tą posypką. Muszę zrobić na święta idealnie będą pasowały !
ReplyDeleteWyglądają bardzo smakowicie. Co roku na święta szukam jakiegoś nowego przepisu na słodkości i ten przepis zostanie wykorzystany. Pozdrawiam!
ReplyDeleteSuper sprawa te babeczki, musze to zrobić bo ich wygląd mnie strasznie zaciekawił :D
ReplyDeleteŚwietny przepis, na pewno wypróbuje
ReplyDeleteBardzo ciekawie wygląda ten przepis. Ja również muszę go wypróbować, ale to już po tym całym świątecznym szaleństwie :)
ReplyDeletenice post thank you for sharing this important information to us
ReplyDeletePrzepis super sprawa, muszę go prze próbować :)
ReplyDeleteBardzo apetycznie wyglądają, musze spróbować tego przepisu fajnie że jest dość prosty do wykonania :)
ReplyDeleteZdecydowanie brakuje czegoś tej babeczce do pełni szczęścia i smaku. Osobiście dodałabym tam rabarbar
ReplyDelete_________
https://wenahome.pl/630-villeroy-boch-kieliszki
Jak dla mnie wyglądają naprawdę świetnie i pewnie tak samo smakują, na pewno przetestuję w najbliższym czasie.
ReplyDelete____________
http://super-bar.pl/
Tak ciekawego połączenia jeszcze nie widziałam, na prawdę dziki miks. Muszę je upiec ;)
ReplyDeleteTe babeczki są cudowne, świetnie do nich pasuje sok z owoców dzikiej róży, wg mnie świetnie dopełnia smak babeczek ;)
ReplyDeleteSuper ! taki przepis mi chodził po głowie na jakieś wegańskie babeczki bez glutenu zdrowa i słodka przekaska super!
ReplyDeleteSzkoda że szybciej nie zauważyłam takiego przepisu, te babeczki byłyby idealne na święta ;)
ReplyDeleteJesteśmy pod wrażeniem zdjęci, brawo za wyczucie stylu; ) Przepis zostaje zapisany.
ReplyDeleteWyglądają przepysznie! Nie takie typowe przysmaki wielkanocne. Można trochę urozmaicić menu świąteczne :)
ReplyDelete