BABECZKI KAROBOWO-CYNAMONOWE ZE SŁODKIM KREMEM I KOLOROWĄ POSYPKĄ (wegańskie, bezglutenowe, bez cukru rafinowanego)

CAROB-CINNAMON MUFFINS WITH SWEET CREAM AND COLORFUL SPRINKLES (VEGAN, GLUTEN-FREE, REFINED SUGAR-FREE)



Zbliża się Wielkanoc. W zeszłym roku na tę okazję przygotowałam "jajeczne" muffinki, które polecam na Świąteczne śniadanie.

W tym roku, zamieniłam wersję wytrawną na słodką i polecam ją na deser, taki również na co dzień, bo jest tak prosty, że doskonale sprawdzi się, kiedy mamy ochotę na niewymagające wiele pracy ciasto z kilku składników.


Carob-cinnamon muffins with sweet cream (gluten-free,vegan)


Bazą babeczek jest mąka owsiana i ziemniaczana. Mąkę owsianą możecie nawet zrobić na poczekaniu, mieląc w młynku owsiane płatki. Ciasto jest słodzone melasą z karobu, a karob w proszku i cynamon, nadają mu dodatkowego aromatu. Ci z Was, którzy dłużej śledzą bloga, wiedzą, że bardzo lubię i często używam karobu, ale jeśli jeszcze nie mieliście okazji spróbować, to bardzo polecam. Jest słodki, smaczny, wartościowy i często używać go można zamiast cukru. Więcej na jego temat przeczytacie np. tutajProdukty z karobu są już coraz łatwiej dostępne i popularne. Kupić je można w wielu sklepach, mniejszych i większych, a także przez internet np. tutaj.




Kolejnym bardzo lubianym przeze mnie dodatkiem, który wykorzystuję w tych babeczkach jest słodki krem, do zrobienia w kilka sekund, przez zwykłe wymieszanie melasy z karobu z tahini. To rewelacyjny dodatek do deserów, a także codziennych kanapek.


Carob-cinnamon muffins with sweet cream (gluten-free,vegan)


Świetny jako polewa, krem do przełożenia, smarowidło i nadzienie.


Carob-cinnamon muffins with sweet cream (gluten-free,vegan)


Na koniec, słodka, kolorowa posypka. Trochę taka alternatywa dla tych gotowych, jeśli np. zabrakło jej w sklepie, albo jeśli po prostu chcemy coś równie szybko zrobić sami, wykorzystując to co mamy pod ręką, w kuchennej szafce. Ja chwyciłam za suszoną morwę, jagody goji, nasiona sezamu, ziarna kakaowca i pestki dyni, które razem tworzą fajną kompozycję.


Carob-cinnamon muffins with sweet cream (gluten-free,vegan)


Smacznego!


Carob-cinnamon muffins with sweet cream (gluten-free,vegan)


SKŁADNIKI NA BABECZKI (10-12 sztuk):


SUCHE:

  • 180 g mąki owsianej * (ok. 1+3/4 szklanki), mogą być zmielone płatki owsiane
  • 180 g skrobi/mąki ziemniaczanej (ok. 1 szklanka)
  • 60 g karobu w proszku (ok. 6 płaskich łyżek)
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • szczypta suszonej wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii (opcjonalnie)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody


MOKRE:


  • 1 szklanka wody lub rzadkiego mleka roślinnego (250 ml)
  • 150 ml melasy z karobu (ok. 1/2 szklanki)
  • 3 łyżki oleju (rozpuszczonego kokosowego lub zwykłego) ok. 20 ml



SKŁADNIKI NA SŁODKI KREM:




SKŁADNIKI NA KOLOROWĄ POSYPKĘ:

  • suszona morwa
  • suszone jagody goji
  • nasiona sezamu
  • posiekane ziarna kakaowca
  • posiekane pestki dyni


* owies nie zawiera glutenu, ale śladowe jego ilości dostają się do niego w zakładach produkcyjnych, dlatego jeśli masz silną alergię na gluten, użyj mąki bądź płatków z certyfikatem "bezglutenowe", a jeśli po prostu ograniczasz gluten, użyj zwykłych


PRZYGOTOWANIE:

Nastawiamy piekarnik na 180°C.
Przygotowujemy dwie średnie miski i wszystkie składniki na babeczki.
W jednej misce mieszamy dokładnie składniki mokre, a do drugiej przesiewamy wszystkie suche.
Wlewamy mokre do suchych i energicznie mieszamy całość trzepaczką.
Masę przelewamy od razu do foremek na 3/4 wysokości.
Najlepsze do tego wypieku są foremki silikonowe, bo do papierowych czasem się za bardzo przyklejają.
Wstawiamy do nagrzanego pieca i pieczemy ok. 35 minut. Po ostygnięciu dekorujemy polewamy kremem, który wykonujemy mieszając dokładnie melasę z tahini. 
Babeczki przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku, w chłodnym miejscu do 5 dni.

Smacznego! ☺


Carob-cinnamon muffins with sweet cream (gluten-free,vegan)


Easter is coming soon. Last year I prepared those "egg" muffins, which I recommend for breakfast.

This year, I changed the savory version for a sweet one, and recommend it for dessert. Those muffins will be great as a simple, no-fuss cake for special occasions, but also for an every day treat, cause they are so easy to make, you can bake them quick and often. 


Carob-cinnamon muffins with sweet cream (gluten-free,vegan)


The base is made with oat and potato flour. You can even make your own oat flour by grinding porridge oats in a coffee grinder. The cake is sweetened with carob molasses, carob powder and cinnamon give it another extra flavor. Those of you who follow the blog longer know that I realy like carob and use it often, but if you haven't had a chance to try it, I highly recommend. It's sweet, tasty, nutritious and often can be used instead of sugar. 

Another of my favorite additions, which I use in this dessert is a simple cream, which can be made in seconds, by simply combining carob molasses with tahini. This is a wonderful addition to desserts, as well as daily sandwiches, porridge etc. It works great as a topping, spread, filling and glaze.


Carob-cinnamon muffins with sweet cream (gluten-free,vegan)


The final touch belongs to colorful sprinkles. It's a kind of an alternative for those ready-made mixes, in times, when you can't get them anywhere or just want to make your own, using "stuff" from the kitchen cabinet. I grabbed for the jars with dried mulberries, goji berries, sesame seeds, chopped cacao nibs and pumpkin seeds, which together make a nice and colorful composition.

Enjoy! ☺


Carob-cinnamon muffins with sweet cream (gluten-free,vegan)


INGREDIENTS FOR THE MUFFINS (10-12 muffins):


DRY INGREDIENTS:

  • 180 g oat flour * (approx. 1 + 3/4 cup), you can substitute with ground porridge oats
  • 180 g potato flour/starch (approx. 1 cup)
  • 60 g carob powder (approx. 6 flat tbsp)
  • 1 flat tsp ground cinnamon
  • seeds from 1 vanilla pod or a pinch of dried vanilla (optional)
  • 1.5 tsp baking powder
  • 1 flat tsp baking soda 

WET INGREDIENTS:

  • 1 C water or thin vegan milk (250 ml)
  • 150 ml carob molasses (about 1/2 cup) or any other liquid sweetener
  • 3 tbsp oil (regular oil or dissolved coconut oil) about 20 ml


INGREDIENTS FOR THE CREAM:




INGREDIENTS FOR THE SPRINKLES:

  • dried mulberries
  • dried goji berries
  • sesame seeds
  • raw cocoa nibs
  • pumpkin seeds


PREPARATION:

Set the oven to 180 ° C.
Prepare two medium bowls and all ingredients for muffins.
Sieve dry ingredients into one bowl and mix the wet ingredients in the second bowl.
Add the wet mix to dry mix and stir vigorously with a whisk.
Pour the mixture immediately into molds at 3/4 height max. and transfer to the preheated oven.
Bake for about 35 minutes.
Next, leave them to cool down a little bit and top with the cream and sprinkles (to make the cream, combine the molasses with tahini to form a smooth paste)
Keep the muffins in a cool place in a tightly closed container for up to 5 days.

Enjoy! ☺



Carob-cinnamon muffins with sweet cream (gluten-free,vegan)

2 komentarze:

  1. I am so glad I found these muffins! I am a huge fan of carob and am so excited that these muffins use it two ways!

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION