BAKED POTATO LATKES/PATTIES
Placki ziemniaczane w nieco zmienionej wersji. Smakują równie dobrze jak tradycyjne i równie szybki jest też ich sposób przygotowania, aczkolwiek można go jeszcze bardziej przyspieszyć, zastępując tarkę robotem kuchennym, który obrane ziemniaki zetrze w mig.
Przepis, który stworzyłam, opiera się na tradycyjnych recepturach i z założenia miał zachować ich prostotę, zarówno w procesie przygotowania, jak i zestawie potrzebnych składników.
Startą, ziemniaczaną pulpę, pobieżnie odcedzamy i zagniatamy z siemieniem lnianym, które w roślinnej wersji dania, zastępuje jajko, nie potrzeba już też nawet dodawać później mąki.
Startą, ziemniaczaną pulpę, pobieżnie odcedzamy i zagniatamy z siemieniem lnianym, które w roślinnej wersji dania, zastępuje jajko, nie potrzeba już też nawet dodawać później mąki.
Kolejną cechą, która odróżnia tę wersję od tradycyjnej, jest pieczenie placków, zamiast ich smażenia. Dzięki temu, danie jest nieco lżejsze, co osobiście preferuję, dodatkowo też niweluje czas, który trzeba normalnie spędzić nad patelnią.
Placki można podawać zwyczajowo, prosto przyprawione, lub dosmaczyć czymś ekstra, np. suszonym czosnkiem bądź ziołami; podać z ulubionym sosem, albo w bardziej bogatej wersji obiadowej z dodatkami. Ja proponuję puree z pieczonej marchewki z kminkiem i cytryną, które bardzo fajnie się z nimi komponuje, do tego zielenina i sos (najlepiej domowy).
To smaczny obiad z prostych składników, a przepis jak go wykonać znajdziecie na portalu "Hello Zdrowie" (o tutaj). Zapraszam i smacznego ☺
Potato latkes/patties in a slightly modified version. They taste as well as traditional ones and are equally fast to prepare, although you can speed up this process, by replacing traditional grater with a food processor, which will grate your peeled potatoes in 2 minutes.
Formula that I created is based on traditional recipes and was supposed to keep their simplicity, both in the preparation process as well as the list of ingredients.
Grated potato pulp is drained and mixed with ground flaxseeds, which replace eggs from the traditional formula.
Another difference is in the cooking process. These latkes are baked, not fried, so the dish is more light, which I prefer, and in addition, this process also reduces the time that you would normally spend over the pan.
Formula that I created is based on traditional recipes and was supposed to keep their simplicity, both in the preparation process as well as the list of ingredients.
Grated potato pulp is drained and mixed with ground flaxseeds, which replace eggs from the traditional formula.
Another difference is in the cooking process. These latkes are baked, not fried, so the dish is more light, which I prefer, and in addition, this process also reduces the time that you would normally spend over the pan.
You can eat them in a simple way, with salt and pepper or add some extra spices, like dried garlic or herbs. Serve them on it's own or with some additions. I recommend a roasted carrot puree with caraway and lemon, which combines very well with those patties along with a homemade sauce and some steamed greens.
It's a very tasty dinner, made with simple ingredients. The recipe was created for a polish website "Hello Zdrowie" and you can find it here. Enjoy☺
It's a very tasty dinner, made with simple ingredients. The recipe was created for a polish website "Hello Zdrowie" and you can find it here. Enjoy☺
wow, pierwsze placki ziemniaczane, które mi smakują :D Niby zwyczajne, ale jednak, bez nadmiernej ilości mąki i tłuszczu smakują zupełnie inaczej. Z przypraw dodałam kolendrę i zatar. Wyszły pyszne :)
ReplyDeletedzięki za komentarz, cieszę się, że smakują :) p.s. i tak, zatar to super dodatek ;)
DeleteJadłam takie placki w wege bistro i bardzo mi smakowały. Teraz,dzięki Tobie, zrobię je sobie w domu. Wielkie dzięki:)))
ReplyDeletelooks so delicius
ReplyDelete