SAŁATKA Z KASZĄ BULGUR, PIECZONĄ DYNIĄ DELICATA I CHRUPKAMI Z CIECIERZYCY Z ZATAREM

BULGUR SALAD WITH ROASTED DELICATA SQUASH AND CHICKPEA CRISPS WITH ZA'ATAR



Kasza bulgur zrobiona jest z ziaren pszenicy, najczęściej typu durum, czyli tej, z której robi się też makaron. Najbardziej popularny sposób wytworzenia tej kaszy, polega na wstępnym ugotowaniu, a potem przestudzeniu ziaren pszenicy, z których też usuwa się przy okazji łuskę. Bulgur jest bardzo sycący i wygodny w przygotowaniu. Ziarna wystarczy pogotować ok. 15 minut, a potem najlepiej jeszcze na chwilę odstawić, aby napęczniały. Otrzymana w ten sposób kasza, ma duże, jędrne ziarma, które przypominają nieco pęczak.


Bulgur salad with roasted delicata squash and chickpea crisps with za'atar


W ramach współpracy z firmą Bakra, która wprowadziła właśnie wśród swoich nowych produktów, kaszę bulgur właśnie, przygotowałam z niej sałatkę, zainspirowaną słynną sałatką tabbouleh, której bazą jest zazwyczaj kasza bulgur. Danie to, jest bardzo popularne w krajach arabskich. W naszym rejonie też jest dość znane i lubiane, zwłaszcza w cieplejszym okresie, bo mimo, że jest sycące to jest równocześnie lekkie w smaku, dzięki dużej ilości świeżej zielonej pietruszki, mięty raz cytryny.




Ja jednak, wniosłam do tradycyjnego składu kilka modyfikacji, dzięki którym bardziej pasuje do aktualnej pory roku, dodałam też fajny moim zdaniem akcent, który super się sprawdza w sałatkach, a mianowicie chrupki z ciecierzycy.

Jesiennym akcentem jest dynia, a konkretnie odmiana "Delicata", którą uwielbiam w formie takich pieczonych plastrów, ale jeśli jej nie macie, możecie w ten sposób przygotować też dynię hokkaido, której też nie trzeba obierać, lub każdą inną dynię, którą należy obrać po pieczeniu lub upiec ją w postaci już obranych kostek.


Bulgur salad with roasted delicata squash and chickpea crisps with za'atar


Chrupiąca ciecierzyca, którą niedawno prezentowałam na blogu (tutaj) wzbogacona jest równie popularną w krajach arabskich, mieszanką przypraw, która nazywa się zatar (pisałam o nim tutaj). Taki chrupki akcent jest super dodatkiem w całej kompozycji, i dodatkowo też dodaje jej walorów smakowych.


Bulgur salad with roasted delicata squash and chickpea crisps with za'atar


Całość, szczodrze oprószyłam też płatkami ostrej papryki, co nadało potrawie fajnej pikanterii.




Sałatką można się dobrze nasycić, ale ma równocześnie świeży i lekki charakter, dzięki zieleninie, mięcie i cytrynie. Jest słodko-pikantna i fajnie chrupiąca. Doskonale nadaje się na szybki posiłek w ciągu dnia, do lunchboxa czy też kolację albo imprezę. Polecam☺


Bulgur salad with roasted delicata squash and chickpea crisps with za'atar


SKŁADNIKI (4-6 porcji):

  • 1 szklanka niegotowanej kaszy bulgur (200 g)
  • 1 dynia "Delicata" lub inna (ok. 500 g)
  • chrupki z ciecierzycy z zatarem (przepis tutaj)
  • 1/2 szklanki drobno posiekanej zielonej pietruszki
  • garść listków świeżej mięty lub 1 łyżeczka suszonej mięty Bakra
  • 1 duży pomidor
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w płatkach Bakra
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub zimno-tłoczonego oleju lnianego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 garść zielonych lub czarnych oliwek (opcjonalnie)
  • 1-2 łyżki lekko podprażonych orzeszków piniowych (opcjonalnie)
  • sól, do smaku


PRZYGOTOWANIE:

Kaszę bulgur przepłukujemy w wodzie. Odcedzamy i umieszczamy w średnim garnku. Dodajemy 2 szklanki świeżej wody (500 ml), zakrywamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu 15 minut. Po tym czasie na chwilę odstawiamy w zakrytym garnku aby jeszcze lepiej napęczniała. Po tym czasie mieszamy ją dokładnie widelcem, aby ziarna stały się odpowiednio sypkie.

W międzyczasie przygotowujemy chrupki z ciecierzycy z zatarem wg tego przepisu.

Następnie pieczemy dynię. Kroimy ją na 1-2 plastry, wydrążamy z pestek, układamy na blasze wyłożonej papierem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 30 minut, przewracając plastry na drugą stronę w połowie czasu pieczenia.

Przygotowujemy resztę składników: myjemy i siekamy zieloną pietruszkę, siekamy pomidora, przygotowujemy przyprawy, a oliwę łączymy z sokiem z cytryny.

Do dużej miski wsypujemy wszystkie komponenty sałatki, posypujemy przyprawami, polewamy mieszanką oliwy z sokiem z cytryny i bardzo dokładnie mieszamy.

Podajemy od razu lub chłodzimy na później.

Przechowujemy w lodówce do 3 dni.

Smacznego ☺


Bulgur salad with roasted delicata squash and chickpea crisps with za'atar


Bulgur groats are made from wheat grains, usually the most common type: durum wheat, which is used to make pasta. Wheat is pre-cooked and then dried. Bulgur is very satiating and easy to prepare. It only needs 15 minutes of the cooking time, after that it's also good to leave it on a side for a moment, to help the grains soak the remaining water and expand. They are similar to pearl barley.

I used it to prepare a salad, which is inspired by the traditional bulgur salad: "tabbouleh". The salad is very popular in Arabic countries. But is quite well known and popular in Europe too, especially in the summer months, cause even though it's quite rich and satiating, at the same time it's quite light, thanks to the large amount of fresh parsley, lemon juice and mint.

However, I made some modifications to the traditional recipe, which is adding an autumn accent: pumpkin and another interesting ingredient: roasted chickpeas.

I used Delicata squash, which I love in the form of roasted slices, but if you don't have this kind, you can replace it with Hokkaido pumpkin, which you can eat with the skin too, or any other pumpkin, which you can bake in slices and the peel or peel it, cut into cubes and roast in that form.


Bulgur salad with roasted delicata squash and chickpea crisps with za'atar


Chickpea crisps, which I posted on the blog recently (here) is flavored with za'atar (more about it here). This crunchy accent is a great addition to the overall composition, and adds an extra flavor to it as well.


Bulgur salad with roasted delicata squash and chickpea crisps with za'atar


I also sprinkled everything with a good amount of hot pepper flakes, which gave it a nice spiciness.

The salad is sweet&spicy with a strong fresh aroma from lemon juice, mint and parsley. It's a perfect dish for a quick meal during the day, something you can put in your lunchbox or eat in the evening, when you don't have the energy or time to cook anything or serve it at a party ;) enjoy


Bulgur salad with roasted delicata squash and chickpea crisps with za'atar


INGREDIENTS (4-6 servings):

  • 1 C uncooked bulgur (200 g)
  • 1 delicata squash or other pumpkin of choice (approx. 500 g)
  • chickpea crisps with za'atar (recipe here)
  • 1/2 C finely chopped flat-leaf parsley
  • 1 handful of fresh mint leaves or 1 tsp dried mint 
  • 1 large tomato
  • 1 tsp hot pepper flakes
  • 1 tbsp olive oil or cold-pressed flaxseed oil
  • 3 tbsp lemon juice
  • 1 handful of green or black olives (optional)
  • 1-2 tbsp lightly toasted pine nuts (optional)
  • salt, to taste


PREPARATION:

Rinse bulgur grains with water, drain well and place in a medium size pot. Add 2 cups of fresh water (500 ml) cover with a lid, bring to a boil and cook over low heat for 15 minutes. Next, take the pot off the stove and leave with a lid on, for about 10-15 minutes, so the grains will absorb the excess water. After that, stir the grains with the fork to separate them.

In the meantime, prepare chickpea crisps with za'atar following these instructions.

Next, roast the pumpkin. Slice it in to a 1-2 cm pieces, put them on a baking tray, lined with baking paper and bake in 180°C for about 30 minutes, flipping it on the other side during baking.

Prepare the rest of the ingredients: wash and chop the parsley, chop the tomato, prepare spices, ix olive oil with lemon juice.

Put all salad components in a large bowl, sprinkle with spices, pour the olive-lemon mixture on top and stir well.

Serve immediately or chil it for later.

Store in the fridge for up to 3 days.

Enjoy ☺


Bulgur salad with roasted delicata squash and chickpea crisps with za'atar

1 komentarze:

  1. Pięknie wygląda ta sałatka! Jest idealna na lekką, wege kolację. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION