PEAS AND CARROTS WITH CUMIN AND CHILI (GAJAR MUTTER)
Danie to, w języku hindi nazywa się "gajar mutter" i oznacza właśnie "marchewka z groszkiem".
Na przepis natknęłam się w książce o kuchni indyjskiej, o której wspominałam na facebooku i instagramie, a którą w dużej części chcę teraz potestować i podzielić się tym, co mi najbardziej smakowało ;)
Na pierwszy ogień, stara, poczciwa marchewka z groszkiem w całkiem innym wydaniu. Ta ciekawa wersja, sprawdzi się idealnie jako przystawka albo nawet baza do dania głównego, bo gdy dodamy do niej np. pełnoziarnisty ryż lub kaszę to mamy już gotowy lunch albo nawet obiad.
Marchewkę można użyć świeżą tak jak groszek, gdy jest w sezonie; lub w szybszej wersji zimą, skorzystać z już gotowej mrożonki, która zawiera pokrojoną marchew z groszkiem. Danie jest słodko-pikantne, czuć fajnie kumin i lekko skarmelizowaną cebulkę,
którą co prawda trzeba podsmażać nieco dłużej niż zazwyczaj, ale dzięki temu, danie jest ciekawsze i bardziej aromatyczne. Polecam ☺
Przepis z książki "50 great curries of india" autorstwa Camelli Panjabi (z drobnymi modyfikacjami)
SKŁADNIKI (2-4 porcje):
- 150 g marchewki (obranej i pokrojonej w kostkę) *
- 300 g mrożonego lub świeżego zielonego groszku (nie można zastąpić tym z puszki) *
- 2 średnie pomidory
- 3 średnie cebule (ok. 200 g)
- 1 świeża papryczka chili
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm kostka świeżego korzenia imbiru
- 2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1 łyżeczka ziaren kuminu
- 1/2 łyżeczki chili w proszku
- duża szczypta różowej soli himalajskiej
- 3-4 łyżki oleju (u mnie kokosowy)
* lub 300-450 g gotowej mrożonki groszku z marchewką
PRZYGOTOWANIE:
Drobno siekamy cebulę, chili, czosnek oraz imbir.
Przygotowujemy wszystkie przyprawy.
W średnim garnku lub głębokiej patelni (najlepiej z nieprzywieralnym dnem) grzejemy olej, dodajemy cebulę i smażymy ją na bardzo małym ogniu przez 20-25 minut, aż się ładnie zarumieni, od czasu do czasu mieszając.
Po tym czasie dorzucamy posiekane chili,czosnek oraz imbir i podsmażamy 3 minuty.
Dodajemy przyprawy i smażymy kolejne 2 minuty.
Dolewamy 6 łyżek wody, mieszamy i dusimy kolejne 3 minuty.
Po tym czasie dorzucamy pokrojonego w kostkę pomidora, podduszamy go 3 minuty, a następnie dodajemy marchewkę z groszkiem, zakrywamy garnek pokrywką i gotujemy na małym ogniu do miękkości, ok. 15 minut i podajemy.
Przechowujemy w lodówce do 3 dni.
Przechowujemy w lodówce do 3 dni.
Smacznego ☺
Originaly this dish is called "Gajar mutter" and means "peas and carrots".
I came across this recipe in a book about Indian cuisine, which I mentioned on Facebook and Instagram, and which I want to test this winter and share my favorite recipes with you ;)
The first recipe from the book, which I want to share with you is good old "peas and carrots" which is made in a totally different way. This, very interesting version, will work perfectly as a side dish, but it could be also a base for making full dinner, just add some wholegrain rice with chickpeas or tofu to get a nice whole meal.
You can use fresh carrots and fresh or frozen peas, or for faster version, use the frozen "peas and carrots" mix. The dish is sweet&spicy, with a nice cumin aroma and soft, caramelised onion, which needs a little bit more of the cooking time, but thanks to that, the dish is more interesting and flavorful. Enjoy☺
Recipe adapted and slightly modified from "50 great curries of india" by Camellia Panjabi
INGREDIENTS (2-4 servings):
- 150 g carrots (peeled and diced) *
- 300 g green peas, frozen or fresh (do not replace it with canned peas) *
- 2 medium tomatoes
- 3 medium onions (approx. 200 g)
- 1 fresh chili pepper
- 2 garlic cloves
- 2 cm square piece of fresh ginger
- 2 tsp ground cumin
- 1/2 tsp ground coriander
- 1 tsp cumin seeds
- 1/2 tsp chili powder
- large pinch of pink himalayan salt
- 3-4 tbsp oil (I use coconut oil)
* or 300-450 g frozen "peas and carrots" mix
PREPARATION:
Finely chop the onion, chili, garlic and ginger.
Prepare all the spices.
In a non-stick medium saucepan or deep frying pan, heat the oil, add onions and fry on a low heat for 20-25 minutes, until nicely browned, stirring occasionally .
Next add the chopped chilli, garlic and ginger and fry for 3 minutes.
Add the spices and fry for another 2 minutes.
Add 6 tablespoons of water, stir and cook for another 3 minutes.
After that, throw in the diced tomato and saute for 3 minutes, then add the carrots with peas, cover the pot with a lid and cook the vegetables over low heat until tender, approx. 15 minutes and serve.
Store in the fridge for up to 3 days
Uwielbiam marchewkę z groszkiem, to takie miłe wspomnienie dzieciństwa. W tej wersji też wypróbuję ;)
ReplyDeleteKuchnia indyjska lub ze Sri Lanki jest bardzo dobra
ReplyDeleteBardzo ładne zdjęcia
ReplyDelete