CHRUPKI Z CIECIERZYCY Z ZATAREM

        CHICKPEA CRISPS WITH ZATAR (scroll down for english translation)




Przedwczoraj, na blogu podawałam moją ulubioną recepturę na wykonanie arabskiej mieszanki przypraw, która nazywa się "zatar" (o tutaj). A dziś, zapraszam Was do wykonania super prostej, smacznej i naprawdę fajnej przekąski, jaką są chrupki z ciecierzycy, które doprawione są właśnie zatarem. 


Chickpea crisps with za'atar


Są słonawe i z wyraźnie wyczuwalnym posmakiem ziół oraz prażonego sezamu; a oprócz tego, że to świetna opcja na coś do chrupania w ciągu dnia lub np. na wieczór, do filmu czy na imprezie, to będzie to także jeden ze składników mojej nowej sałatki, która ukaże się już wkrótce. Polecam ☺


Chickpea crisps with za'atar


SKŁADNIKI (na ok. 1 szklankę gotowych chrupek):

  • 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (300 g)
  • 2 łyżeczki za'ataru (przepis jak go wykonać znajdziecie tutaj)
  • 1/4 łyżeczki różowej soli himalajskiej (opcjonalnie, jeśli nie ma soli w zatarze)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin lub wybranego oleju


PRZYGOTOWANIE:

Nastawiamy piekarnik na 200°C. Dokładnie osuszamy ziarna ugotowanej ciecierzycy. Wysypujemy je na papierowy ręcznik i drugim pocieramy z góry. Następnie umieszczamy je na blasze wyłożonej papierem i pieczemy 20-30 minut, potrząsając 2-3 razy lekko tacą w trakcie pieczenia, aby ziarenka się lekko poprzekręcały. Czas pieczenia zależy od piekarnika i najlepiej po 20 minutach sprawdzić czy są już chrupiące, jeśli nie, to wydłużyć nieco czas ale nie przekraczać 30 minut.

W międzyczasie przygotowujemy dodatki (zatar + oliwa i ewentualnie sól). Gdy ciecierzyca jest upieczona, wyjmujemy ją z pieca, wsypujemy do dużej miski, polewamy oliwą, posypujemy przyprawami i energicznie podrzucamy w misce, aby równomiernie się nimi pokryła.
Dosalamy jeśli trzeba i serwujemy.

Chrupki te, można też przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu do 3 dni, ale najlepsze są takie robione na świeżo.


Smacznego ☺


Chickpea crisps with za'atar


Recently I posted my favorite recipe for za'atar (here). And today, I want to present a super simple, tasty and a really cool snack, made with chickpeas, seasoned with this wonderful spice blend.

Those chickpea crisps are salty, and have a strong aroma of herbs and toasted sesame seeds; and besides, that they make a great option for something crunchy that you can eat during the day or in the evening, while watching movie or at a party, those crisps will be used in my new salad recipe, which I will publish soon. ☺ 



INGREDIENTS (for approx. 1 C of ready-made crisps)

  • 2 c cooked chickpeas (300 g)
  • 2 tsp za'atar (recipe here)
  • 1/4 tsp pink himalayan salt (optional, if there is no salt in za'atar)
  • 1 tsp extra virgin olive oil  oil or other oil of your choice


PREPARATION:

Set the oven to 200 ° C. Thoroughly dry the chickpeas. Put the grains on a paper towel, cover with a second towel and gently press it to remove any water. Then place them on a baking tray lined with baking paper and bake for 20-30 minutes, shaking the tray gently 2-3 times during baking,so they will roast evenly. Baking time depends on the oven, it's best to check the chickpeas after 20 minutes, if it's not crispy then bake it longer but not longer ther 30 minutes of the overall time.

In the meantime, prepare the spices and oil. When the chickpeas is baked, remove it from the oven, transfer into a large bowl, pour the olive oil on top, sprinkle with spices and toss vigorously to coat it evenly.
Add salt if necessary and serve.

You can prepare those crisps in advance and store them in an airtight container for up to 3 days, but they are the best when freshly made.


Enjoy ☺


Chickpea crisps with za'atar

0 komentarze:

Post a Comment

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION