GĘSTE I ROZGRZEWAJĄCE WEGAŃSKIE CHILI Z FASOLĄ I SOCZEWICĄ

            THICK AND WARMING VEGAN CHILI WITH BEANS AND LENTILS



Zimą, moja kuchnia zamienia się w fabrykę produkującą wielkie gary rozgrzewających potrawek, chili i curry. Najbardziej lubię wtedy gotować dania kuchni meksykańskiej i indyjskiej. Przepełnione one są całą gamą przypraw, które idealnie rozgrzewają podczas mrozów. Brrr....

Jakiś czas temu, przeglądając nigdy nie zawodzącą stronę Jamiego Olivera ;) natknęłam się na ten przepis. Spodobał mi się jego skład i zestaw przypraw. Ugotowałam, zjadłam i od razu zapisałam na liście przepisów, z którymi chcę się podzielić i zapisać na blogu, z przeznaczeniem "na wybitne mrozy", czyli teraz ☺

Thick and warming vegan chili with beans and lentils



Danie jest pyszne, odpowiednio pikantne i przyprawione. Czuć wyrazisty kumin i słodkawy cynamon. Do tego ta konsystencja.... dodatek czerwonej soczewicy sprawia, że jest wyjątkowo gęsta, idealna.


Thick and warming vegan chili with beans and lentils


To naprawdę kapitalnie rozgrzewający posiłek. Do tego jest pełen białka i błonnika i wpływa pozytywnie na nasz układ pokarmowy oraz ogólną kondycję.

Dlatego, gdy temperatury na zewnątrz spadają, złap za strączki, rozgrzewające przyprawy i podkręć je w kuchni, gotując wielki gar chili, które starczy Ci na kilka dni. 


Thick and warming vegan chili with beans and lentils


Twój brzuch będzie syty, rozgrzany i wdzięczny. ☺


Thick and warming vegan chili with beans and lentils


Na podstawie tego przepisu, z niewielkimi modyfikacjami.


SKŁADNIKI (4-6 porcji):

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pora
  • 1 świeża papryczka pepperoni
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka ziaren kuminu
  • 1 łyżka mielonej kolendry
  • 1 łyżka wędzonej papryki
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki cayenne
  • 1/2 łyżeczki różowej soli himalajskiej lub 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 3/4 szklanki zielonej soczewicy (125 g), nieugotowanej
  • 3/4 szklanki czerwonej soczewicy (125 g), nieugotowanej
  • 1 szklanka ugotowanej czerwonej fasoli (200 g)
  • 1 szklanka ugotowanej czarnej lub białej fasoli (200 g)
  • 3 szklanki bulionu warzywnego (750 ml)
  • 1 słoik domowej passaty lub 1 karton krojonych pomidorów (400 g)

DODATKI (opcjonalnie):

  • 1 miękkie, dojrzałe awokado
  • 1 mały kubeczek naturalnego jogurtu sojowego (125 ml)
  • starty wegański ser
  • świeża kolendra
  • odrobina soku z limonki
  • gorący ryż lub kasza


PRZYGOTOWANIE:

Siekamy cebulę, papryczkę pepperoni oraz pora, wyciskamy czosnek (jeśli lubimy ostre jedzenie, papryczkę siekamy razem z pestkami).

Oba rodzaje soczewicy przepłukujemy i odcedzamy.

W małej miseczce przygotowujemy wszystkie przyprawy.

Grzejemy olej w garnku i wrzucamy posiekaną cebulę, papryczkę, pora oraz czosnek, smażymy 5 minut.

Po tym czasie wrzucamy przyprawy i podsmażamy wszystko na małym ogniu przez 2 minuty.

Następnie dodajemy bulion, soczewice, pomidory, fasole, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.

Gotujemy na średnim ogniu przez 40 minut, mieszając co 10-15 minut i w razie potrzeby, dodając dodatkową szklankę wody lub bulionu. Na koniec dosalamy jeśli trzeba i dodajemy więcej cayenne, jeśli lubimy bardziej ostre.

Serwujemy gorące z ulubionymi dodatkami.

Przechowujemy w lodówce i spożywamy w ciągu 5 dni.

Smacznego ☺


Thick and warming vegan chili with beans and lentils



Mexican and indian cuisine are ideal for me, this time of the year. Thick, hot stews, chilis and currys, full of warming spices and legumes, are something I crave almost everyday. Especially, when there is about - 15°C outside. Brrr...

Some time ago, when I was scrolling down, the 'never-failing' source of new vegan inspirations for me, which is Jamie Oliver's website ;)  I came across this recipe. I liked the ingredients, spices and decided to give it a try. The meal came out beautifuly. It's perfectly hot and spiced. You can taste the bold cumin and slightly sweet cinnamon. The consistency is ideally thick, thanks to the addition of red lentils.



Thick and warming vegan chili with beans and lentils




It's a fantastically warming meal, full of protein and fiber. Positively affecting our digestive system and overall condition.

Therefore, when the temperature drops down outside, grab the legumes and warming spices and set the it up in the kitchen. Make a large pot of this lovely meal, so it will warm you up for the next few days. Your stomach will be full, heated and grateful. ☺



Thick and warming vegan chili with beans and lentils


Based on this recipe, with minor modifications.


INGREDIENTS (4-6 servings):

  • 1 onion
  • 2 cloves of garlic
  • 1/2 leek
  • 1 fresh pepperoni pepper
  • 1 tbsp oil
  • 1 tbsp cumin seeds
  • 1 tbsp ground coriander
  • 1 tbsp smoked paprika
  • 1 tbsp dried oregano
  • 1/2 tsp cinnamon
  • 1/3 tsp ground nutmeg
  • 1/2 tsp cayenne
  • 1/2 tsp pink himalayan salt or 1 tbsp soy sauce
  • 1/4 tsp ground black pepper
  • 3/4 C uncooked green lentils (125 g)
  • 3/4 C uncooked red lentils (125 g)
  • 1 C cooked red beans (200g)
  • 1 C cooked black or white beans (200 g)
  • 3 C vegetable broth (750 ml)
  • 1 jar of homemade passata or 1 carton of chopped tomatoes (400 g)


ADDITIONAL INGREDIENTS (optional):

  • 1 soft, ripe avocado
  • 1 smal pot of natural soy yoghurt (125 ml)
  • grated vegan cheese
  • fresh coriander
  • a little bit of lime juice



PREPARATION:

Chop the onion, pepperoni pepper, leek and press the garlic (if you like spicy food, chop and use the whole pepper, along with seeds).

Wash and drain the lentils.

Prepare all the spices in a small bowl.

We heat the oil in a pot and throw the chopped onion, chilli, leek and garlic, fry for 5 minutes.

After this time we put all the spices and fry over low heat for 2 minutes.

Then add the broth, lentils, tomatoes, beans, stir and bring to a boil.

Cook over medium heat for 40 minutes, stirring every 10-15 minutes and, if necessary, adding an extra cup of water or broth.

Adjust the amount of salt and add more cayenne if you like it more spicy. Serve hot with your favorite additional ingredients.

Store in the fridge, and consume within 5 days.

Enjoy ☺



Thick and warming vegan chili with beans and lentils

11 komentarze:

  1. zdecydowanie jestem fanką takich rozgrzewających dań, szczególnie teraz, a zarówno curry jak i właśnie chili to jedne z moich ulubionych potraw ;)

    ReplyDelete
  2. Soczewicę wrzucamy w tym samym czasie co bulion itp.? :)

    ReplyDelete
  3. orientalne smaki to jest to! wygląda pysznie ;-P

    ReplyDelete
  4. Długo zbierałam się do wegańskiego chili, ale Twoim zdjęciom nie sposób się oprzeć! I dobrze, bo to takie pyszne!

    ReplyDelete
  5. Co za zdjęcia! A to perfekcyjnie pokrojone awokado - cudo! Przepis ląduje w notesie do wypróbowania :D

    ReplyDelete
  6. Chyba ze 100 razy juz robilem ale podwajam czerwona soczewice bo zielona mi nie podchodzi, z czarna fasola zamiast czerwonej tez jest super. Dzieki!

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION