HOMEMADE WILD RICE MILK
Dziki ryż to tak naprawdę nie jest ryż, ale tzw. owies wodny, nazwa "ryż" jest umowna, bo trochę go przypomina, ale tak naprawdę to ziarna roślinnej trawy: ostrudy wodnej, rosnącej w Ameryce północnej, gdzie określana jest także ryżem kanadyjskim lub indiańskim, gdyż przez Indian uważana jest za "święte zboże".
Na koniec wakacji, Indianie wypływali swymi kanoe na rzekę, gdzie za pomocą specjalnych kołatek, ostrożnie strząsali ziarna tej rośliny, aby ją potem wysuszyć i stosować w celach kulinarnych oraz leczniczych, jako środek na ogólne wzmocnienie organizmu.
Dziki ryż jest bardzo aromatyczny, lekko orzechowy i trochę bardziej twardy niż np. brązowy. W czasie gotowania jego źdźbła otwierają się, niczym pąki kwiatów. Przed gotowaniem najlepiej jest go namoczyć przez noc, co skraca nieco czas gotowania i ułatwia też jego trawienie. Obecnie, popularną metodą jego przyrządzania jest także kiełkowanie, dzięki czemu uzyskujemy tzw. "kwitnący dziki ryż", gdzie nazwa nawiązuje właśnie do jego rozwiniętych ziaren. Taki sposób podania też zaprezentuję na blogu, ale dzisiaj zapraszam Was na mleko, które z niego przygotowałam.
A jakie ono jest? Pyszne, słodkawe i lekko orzechowe. Jest gęste i lekko brązowe. Doskonale nadaje się do picia, gotowania owsianki czy jako dodatek do ciast, deserów i zagęszczania zup. I choć cena dzikiego ryżu nie jest niska, co jakby wynika naturalnie z faktu, że jest to produkt niszowy i pozyskiwany w specjalistyczny sposób, to opakowanie 200 g, za które płaci się około 20 złotych, starcza na przyrządzenie ok. 4 litrów mleka, i na pewno od czasu do czasu warto zaprosić go do kuchni bo jest niezwykle odżywczy.
Zawiera dużo białka. Jest lekkostrawny. Działa korzystnie na układ moczowy i pomaga mu się oczyścić. Dostarcza wielu witamin (B1, B2, B3, B6) i minerałów (żelazo, magnez, cynk, fosfor, kwas foliowy). Ma mniej węglowodanów w porównaniu do tradycyjnych odmian ryżu, a także niższy indeks glikemiczny. Polecam.
SKŁADNIKI (na ok. 700 ml mleka):
- 1/4 szklanki nieugotowanego dzikiego ryżu (40 g) lub 1 szklanka ugotowanego (ok. 150 g)
- 3 szklanki filtrowanej wody (750 ml)
OPCJONALNE DODATKI *
- wanilia
- syrop słodzący lub kilka namoczonych daktyli
- cynamon
*dodajemy je podczas miksowania, wszystkie naraz lub 1-2 wybrane, w ilości wg upodobań, ja najczęściej jednak przygotowuję mleko bez żadnych dodatków
PRZYGOTOWANIE:
Nieugotowany ryż moczymy w wodzie przez noc, następnego dnia odcedzamy, przepłukujemy, wsypujemy do garnka, dodajemy 4 szklanki wody i szczyptę soli, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 30-40 minut.
Odcedzamy i wrzucamy do kielicha blendera. Dodajemy wodę i miksujemy na gładko. Ugotowany wrzucamy bezpośrednio do blendera.
Mleko przecedzamy i wlewamy do słoika lub szklanej butelki.
Przechowujemy w lodówce do 3 dni. Przed użyciem, należy je starannie przemieszać lub wstrząsnąć, gdyż mocno się rozwarstwia.
Smacznego ☺
Wild rice is not really a rice but an aquatic grass, growing in North America, where it's also called Indian rice, because the Indians call it a "sacred grain" and it's very popular aongs them.
At the end of the holidays, Indians sailed their canoes on the river, where using special rattles, carefully shook off the grains of this plant to dry them later and use for cooking and healing to strengthen the body.
Wild rice is very aromatic, slightly nutty and a little bit more hard than for ex. brown rice. During cooking, the grains open up like flower buds. Before cooking, it is best to soak it overnight, which shortens the cooking time and also facilitates its digestion. Currently, a popular method of its preparation is sprouting. I will post a recipe for that on the blog as well, but today I want to encourage you to make some milk with it.
Wild rice milk is delicious, slightly sweet and nutty. It'ss dense and slightly brown. Ideal for drinking, cooking porridge or as an addition to cakes, desserts and thickening soups. It has only one disadvantage: relatively high price, but from time to time, it's worth to invite him to the kitchen because it is very nutritious.
Wild rice is not really a rice but an aquatic grass, growing in North America, where it's also called Indian rice, because the Indians call it a "sacred grain" and it's very popular aongs them.
At the end of the holidays, Indians sailed their canoes on the river, where using special rattles, carefully shook off the grains of this plant to dry them later and use for cooking and healing to strengthen the body.
Wild rice is very aromatic, slightly nutty and a little bit more hard than for ex. brown rice. During cooking, the grains open up like flower buds. Before cooking, it is best to soak it overnight, which shortens the cooking time and also facilitates its digestion. Currently, a popular method of its preparation is sprouting. I will post a recipe for that on the blog as well, but today I want to encourage you to make some milk with it.
Wild rice milk is delicious, slightly sweet and nutty. It'ss dense and slightly brown. Ideal for drinking, cooking porridge or as an addition to cakes, desserts and thickening soups. It has only one disadvantage: relatively high price, but from time to time, it's worth to invite him to the kitchen because it is very nutritious.
It contains a lot of protein. It has a beneficial effect on the urinary tract and helps it to clean. It provides a variety of vitamins (B1, B2, B3, B6) and minerals (iron, magnesium, zinc, phosphorus, folic acid). It has a lower carbohydrate content as conventional rice varieties, and lower glycemic index. So if you want to get even more nutrition to your meals, try it and enjoy ☺
INGREDIENTS (for 700 ml milk):
- 1/4 C uncooked wild rice (40 g) or 1 C cooked (approx. 150 g)
- 3 C filtered water (750 ml)
OPTIONAL ADDITIONS *
- vanilla
- favorite sweetener or 2-5 soaked dates
- cinnamon
* add them during mixing, all at once or 1-2 favorite, adjust the ammount to your personal preference. I usually prepare the milk without any additional ingredients.
PREPARATION:
Soak the uncooked rice in water overnight, on the next day, drain it off, rinse with water, and put in a pot.
Add 4 C of water and a pinch of salt, bring to a boil and cook for 30-40 minutes.
Then drain and transfer to the blender cup. Add filtered water and mix until smooth.
Strain and pour into a jar or a glass bottle.
Store in the fridge for up to 3 days. Shake well before use, as it separates in the fridge.
bardzo lubię ten "ryż" i chętnie właśnie jadam go jako dodatek do obiadów, ale na pomysł, żeby zrobić z niego mleko chyba bym nie wpadła - gdyby nie Ty :) co więcej, dobrze jest się dowiedzieć czegoś ciekawego o tym.. ziarnie :) dzięki!
ReplyDeletepo prostu genialny pomysł na mleko i na pewno go wypróbuję! ;)
ReplyDeletedzięki dziewczyny :)
ReplyDeleteNigdy nie robiłam z niego mleka :)
ReplyDelete