WEGAŃSKA TARTA Z BORÓWKAMI (BEZ PIECZENIA, RAW)

RAW VEGAN BLUEBERRY TART WITH SUNFLOWER PROTEIN FROM PUR YA!



Smaczny i lekki deser, który przygotowałam z produktami PUR YA! Jest to fikuśna, mała tarta, która wykonana jest prawie z samych owoców. Bazę wykonałam z rodzynek i słonecznikowych protein a środek wypełniłam świeżym, naturalnym dżemem z borówek. Deser jest bardzo smaczny, słodki i nisko-tłuszczowy. 


Blueberry tart (raw & vegan)


Proteiny słonecznikowe PUR YA! to skiełkowane, wysuszone i zmielone na proszek nasiona słonecznika, bez żadnych innych dodatków. Proszek jest biały, bez zapachu, a w smaku delikatnie wyczuwalny jest aromat słonecznika. Świetny dodatek do szejków, owsianki, jogurtu, czy deserów.

Słonecznik to doskonałe źródło magnezu, wapnia, witaminy E oraz witamin z grupy B, szczególnie zalecany jest osobom żyjącym w dużym stresie, pijącym dużo kawy lub tym, które chcą wzmocnić swoje kości.


Blueberry tart (raw & vegan)



I te wszystkie, naturalne składniki, które tworzą deser, powodują, że nie jest on tylko słodką przyjemnością, ale także odżywczym posiłkiem. Polecam



Blueberry tart (raw & vegan)



SKŁADNIKI (1 mała tarta o średnicy 8 cm):


SPÓD:



WYPEŁNIENIE:




PRZYGOTOWANIE:

Najpierw przygotowujemy spód, wrzucamy składniki do robota kuchennego i miksujemy chwilę, aż powstanie jednolita, lepka masa.

Przygotowaną foremkę do tarty ( u mnie ...cm) wykładamy folią spożywczą i wypełniamy masą na spód, pamiętając aby dokładnie wyłożyć boki foremki, tak aby nasz dżem z niej nie wypłynął.

Wkładamy do lodówki na 1 godzinę, aby stwardniała. W międzyczasie przygotowujemy dżem z borówek, jeśli trzeba.

Gdy nasz spód jest już odpowiednio schłodzony, wypełniamy go dżemem, a na wierzch układamy owoce. Całość posypujemy odrobiną startej skórki pomarańczowej.

Serwujemy od razu, lub chłodzimy w lodówce do czasu konsumpcji.

Spożywamy w ciągu 2 dni.

Smacznego ☺


Blueberry tart (raw & vegan)


Tasty and light dessert, which I prepared with PUR YA! products. It's a sweet, little tart, which is almost made of fruits only. 
The base is created with raisins and sunflower proteins and the center is filled with a fresh, natural blueberry jam. Dessert is very tasty, sweet and low in fat.

PUR YA! sunflower proteins is a white powder, made with sprouted and dehydrated sunflower seeds. It has no smell and has a light aroma of sunflower. It's a great addition to milkshakes, oatmeal, yogurt or desserts.

Sunflower is an excellent source of magnesium, calcium, vitamin E and B vitamins, it's particularly recommended to people living in big stress, drinking a lot of coffee or those who want to strengthen their bones.


Blueberry tart (raw & vegan)



And all these natural ingredients that create this dessert, make it not only a sweet pleasure, but also a very nutritious meal.



Blueberry tart (raw & vegan)


INGREDIENTS (1 small tart, 8cm tart pan):


CRUST:



FILLING:




PREPARATION:


First make the crust. Blend the raisins and sunflower protein until a sticky dough is form, about 1 minute. Line small tart pan with cling film and distribute the crust at the bottom of the pan. Wet your fingers so it will not stick to much to your hands. Put the mold in the fridge for 1 hour, for the dough to thicken.

Prepare the blueberry jam if necessary.

Once the crust has cooled down and got firm, remove it from the mold, fill with the blueberry jam and decorate with fruits. Serve immediatelly.

Enjoy ☺


Blueberry tart (raw & vegan)

7 komentarze:

  1. Jaka urocza mała tarta :) ten borówkowy dżem w środku ma zachęcająco intensywny kolor, a brak konieczności pieczenia jest ogromną zaletą :)

    ReplyDelete
  2. Niezwykle pomysłowa ta tarta <3 Szacunek :)

    ReplyDelete
  3. Można czymś zastąpić to białko?? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak, pestkami słonecznika np lub dowolnymi orzechami :) 1-2 łyżki starczą

      Delete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION