MAKARON Z KREMOWYM SOSEM Z DYNI Z DODATKIEM ŚWIEŻEJ SZAŁWII

                          PASTA WITH CREAMY PUMPKIN-SAGE SAUCE



Genialny sos, który udało mi się niedawno wyczarować, a który wciąga bez opamiętania. 

Bazą jest dynia, której charakteru dodaje wyjątkowa i uwielbiana przeze mnie świeża szałwia. To mariaż idealny.


Pasta with creamy pumpkin-sage sauce (vegan)


A sos, jest nie tylko świetnym dodatkiem do makaronu, ale doskonale pasuje także do pieczonych warzyw, burgerów, czy też tzw. veggie bowls. Polecam.


Pasta with creamy pumpkin-sage sauce (vegan)



SKŁADNIKI (ok. 700 g gotowego sosu, 2-4 porcje):

  • 1 kg dyni (ważonej ze skórką i pestkami)
  • 2 łyżki nerkowców, namoczonych przez noc lub min. 2 godziny 
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 10 dużych listków świeżej szałwii
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/8 łyżeczki cayenne
  • szczypta cynamonu
  • kilka kropel soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • pieprz, do smaku
  • makaron


PRZYGOTOWANIE:

Siekamy cebulę, wyciskamy czosnek. Obieramy dynię, usuwamy pestki i kroimy miąższ w niewielką kostkę. Przygotowujemy resztę składników i przypraw. 
Grzejemy olej na patelni. Wrzucamy cebulę i smażymy kilka minut, następnie dodajemy czosnek wraz z przyprawami i smażymy około minuty.
Następnie dodajemy pokrojoną dynię i smażymy ok. 15 minut, aż będzie bardzo miękka.
W międzyczasie przygotowujemy makaron według instrukcji na opakowaniu.
Gdy dynia jest już dobrze podduszona, zdejmujemy patelnię z ognia i czekamy kilka minut aż lekko przestygnie. Następnie wrzucamy całą zawartość patelni do kielicha blendera, dodajemy namoczone wcześniej i odcedzone nerkowce i miksujemy na gładko. Sos przelewamy do słoika i podgrzewamy przed podaniem.
Przechowujemy go w lodówce do 3 dni.



Pasta with creamy pumpkin-sage sauce (vegan)


Smacznego ☺


Pasta with creamy pumpkin-sage sauce (vegan)


Excellent sauce that I made recently, and I can't get enough of.

The base is made with pumpkin, which is complimented with a unique aroma of fresh sage. A match made in heaven.

And the sauce is not only a great addition to pasta, for a quick, weekly dinner, but it also fits perfectly on a plate with roasted vegetables, in burgers or poured over veggie bowls. 



Pasta with creamy pumpkin-sage sauce (vegan)


INGREDIENTS (for approx. 700 g of ready-made sauce, 2-4 portions)

  • 1 kg pumpkin (weight with the skin and the seeds)
  • 2 tbsp cashews, soaked overnight or min. 2 hours
  • 1 onion
  • 1 clove of garlic
  • 2 tbsp nutritional yeast flakes
  • 1 tbsp soy sauce
  • 10 large, fresh sage leaves
  • 1/4 tsp ground nutmeg
  • 1/8 tsp cayenne pepper
  • pinch of cinnamon
  • few drops of lemon juice
  • 2 tbsp vegetable oil
  • ground black pepper, to taste
  • favorite pasta, for serving



PREPARATION:

Chop the onion, press the garlic. Peel the pumpkin, remove the seeds and cut the flesh into small cubes. Prepare the remaining ingredients and spices.
Heat the oil in a pan. Add the onion and fry for few minutes, after that add the garlic and spices and fry for about 1 minute.
Next add the chopped pumpkin and fry for approx. 15 minutes until very soft.
Meanwhile, cook the pasta according to the instructions on the package.
When the pumpkin is nicely soft, remove the pan from the heat and wait until the pumpkin will cool down a little bit. 
Then throw everything into a blender cup, add pre-soaked and drained cashews and mix until smooth.
Pour the sauce in a jar and reheat before serving.
Store it in the fridge for up to 3 days.



Pasta with creamy pumpkin-sage sauce (vegan)


Enjoy ☺


Pasta with creamy pumpkin-sage sauce (vegan)


5 komentarze:

  1. Po prostu genialne danie pod kazdym wzgledem!

    ReplyDelete
  2. Niebo! ❤️ Czy sos jest smaczny na zimno? I czy mogę zamiast świeżej dyni dodać pure?

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) tak, sos jest smaczny na zimno, jak napisałam w poście, można go używać do polewania pieczonych warzyw lub tzw. veggie bowls :) i jak najbardziej możesz użyć dyni, wtedy podsmaż tylko cebulę z czosnkiem, szałwią i przyprawami a następnie wrzuć do blendera, dodaj ok. 2 szklanki puree i namoczone nerkowce :)

      Delete
    2. Dziękuje za błyskawiczna odpowiedz ❤️

      Delete
  3. Jak z dynią to od razu biorę :)

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION