VEGAN DIY: WEGAŃSKI SOS KARMELOWY Z DAKTYLI

                        VEGAN CARAMEL SAUCE





Dziś na blogu coś, co nie tylko przyda się w następnym przepisie, ale też na co dzień. Oszczędny w składniki ale jakże bogaty w smak, wspaniały, gęsty sos karmelowy.






Co prawda, z poniższego przepisu wychodzi on dosyć gęsty, co było celowe, gdyż spełniać on będzie rolę polewy do ciasta. Jednak wystarczy dodać do niego na końcu trochę więcej mleka, jeśli chcemy uzyskać bardziej rzadką i płynną wersję, którą będziemy polewać np. naleśniki.


Homemade caramel sauce




A do czego jeszcze można go użyć? Lista jego zastosowania nie ma końca. Można m.in. używać go jako syropu słodzącego do deserów, milkshakeów, ciast, jako polewy do lodów, owsianki czy pancakes.



Naprawdę warto mieć zawsze taki słoiczek w lodówce ;)


Homemade caramel sauce



SKŁADNIKI (ok. 250 g gotowego sosu)

  • 200 g suszonych daktyli
  • 1/3 szklanki domowego mleka migdałowego (70 ml) *
  • 1 łyżka oleju kokosowego extra virgin
  • mała szczypta różowej soli himalajskiej

* jeśli sos ma być bardziej lejący, dodaj 100 ml lub więcej mleka 


PRZYGOTOWANIE:

Daktyle zalewamy wrzątkiem lub zimną wodą, z zależności od tego czy chcemy aby sos pozostał raw (zimna woda) czy nie (wrzątek). Zalane wrzątkiem pozostawiamy do namoczenia na 30 minut, w zimnej wodzie moczymy je 1 godzinę. 

Następnie odcedzamy, usuwamy pestki, jeśli jakieś są i wrzucamy do kielicha blendera. Dodajemy resztę składników i miksujemy na gładko. Dodajemy więcej mleka, jeśli chcemy aby sos był bardziej płynny. Gdy uzyskamy już preferowaną konsystencję i gładkość, przelewamy go do słoika.

Przechowujemy w lodówce i zużywamy w ciągu 3 dni.


Homemade caramel sauce


Today I present something you will need in the next recipe. But farther than that, it's something you can use on a daily basis. Only few ingredients create this rich, thick caramel sauce.

With this recipe you will get a thick sauce similar to a mousse. I wanted to make it like that to use it as a glaze for a cake. But simply add more milk to get a thin, caramel liquid sauce to pour over pancakes for example.

And besides that, there are many other uses for it. Treat it as a sweetener for desserts, milkshakes or cakes, or as a topping for ice-cream or oatmeal.

It's a really useful product, which is worth to always have in the fridge ;)



INGREDIENTS (for approx. 250g of ready made sauce):

  • 200 g dried dates
  • 1/3 C homemade almond milk (70 ml) *
  • 1 tbsp extra virgin coconut oil
  • small pinch of pink himalayan salt

* if you want to get a more runny sauce, add 100ml or more milk



PREPARATION:

Soak the dates in water. Use cold water if you want your sauce to be raw, or hot boiling water if you don't want it to stay raw. When using hot water, soak them for 30 minutes, if you're using cold one soak them longer, for min. 1 hour.

After that, drain them, remove the pits if there are any and put the dates in a blender cup. Add the rest of the ingredients and mix until smooth. Add more milk if you want a more runny sauce.

Pour the sauce in to a small jar. Store in the fridge and use within 3 days.


Homemade caramel sauce

21 komentarze:

  1. czy różowa sól himalajska to nieodłączny składnik tego cuda? :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. oczywiście, że nie :) jednak mała szczypta wydobywa jeszcze lepiej jego smak, nie czuć jej tu za bardzo, no chyba, że chce się uzyskać słony karmel, który też jest super, wtedy dodaje się jej znacznie więcej; ale mała szczypta, to taka "kropka nad i" lecz nie musisz jej dodawać jeśli nie chcesz ;)

      Delete
  2. uwielbiam taki karmel daktylowy, zdecydowanie uzależnia i trudno się od niego oderwać!

    ReplyDelete
  3. Czy temperatura użytej wody robi jakąś różnicę poza "surowością" sosu? (np. smak, konsystencja) :)

    ReplyDelete
  4. Co to jest domowemleko migdałowe i jaki olej kokosowy chyba nie każdy sie nadaje prawa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Domowe mleko migdalowe: moczymy migdaly przez noc w wodzie, nastepnego dnia odcedzamy, przeplukujemy , wrzucamy do blendera, dodajemy wodę i miksujemy. Potem przecedzamy, i ten płyn co mamy to właśnie mleko migdałowe. Proporcje wedle uznania. Na początek proponuje 1/2 szklanki migdałów zmiksowane z 2 szklankami wody. Możesz sobie dowolnie to modyfikować. W przepisie na karmel zamiennie można użyć innego rodzaju mleka, np. gotowego mleka ryżowego. A jeśli chodzi o olej to każdy się nada a to jakiego użyjemy dokładnie zależy od naszych preferencji.

      Delete
    2. Ja mam zazwyczaj dwa rodzaje oleju kokosowego, rafinowany i nierafinowany. Tu można użyć obu, z jednym wyjdzie z minimalnie wyczuwalnym aromatem kokosa a z drugim bez. Zależy co kto lubi i jaki olej woli stosować ;) olej można też pominąć w przepisie, konsystencja będzie trochę bardziej wodnista wtedy, ale sos nadal będzie ok. Ja osobiście wolę wersję z olejem.

      Delete
    3. Postaram się niedługo w końcu wstawić taki podstawowy przepis na to mleko, bo często używam i często pojawia się w przepisach a przepisu na nie na blogu ciągle brak ;)

      Delete
    4. Chciałabym zacząć robić swoje mleka roślinne, ale nie wiem skąd bierzesz gazę do przeciskania czy jak to odcedzasz ? I co z tymi zmielonymi migdałami ? :) dzięki

      Delete
    5. zwykłą gazę można kupić w aptece, kosztuje kilka złotych, starcza na kilka razy, ale najlepsza jest nylonowa torebka tzw. "nut milk bag", ja swoją kupiłam na zagranicznym amazonie, ale w Polsce już się pojawiły, jak wpiszesz "woreczek do robienia mleka" to znajdziesz sklepy, w których można ją kupić, ona jest bardziej trwała niż gaza, nie przechodzi zapachami, łatwiej się czyści i szybciej schnie. Do odcedzania można też użyć bardzo drobnego sitka, takiego jak w ekspresie do kawy. Pulpę po robieniu mleka, jeśli robiłam je z orzechów najczęściej dorzucam do owsianki, można też zrobić z tego twarożek do chleba albo dodać do masy podczas pieczenia ciastek owsianych np. Pulpę z soi można dodawać do ciast, robić z niej kotlety albo inne dania przykład →http://foodpornveganstyle.blogspot.com/2014/10/okara-po-azjatycku-z-porem-i-warzywami.html

      a tu przepis na mleko sojowe i instrukcje krok po kroku → http://foodpornveganstyle.blogspot.com/2011/11/mleko-sojowe-soya-milk.html

      polecam robienie własnego mleka, to naprawdę bardzo proste, a mleko jest naturalne i o wiele tańsze niż sklepowe, jeśli będziesz miała jeszcze jakieś pytania to napisz ☺

      a przykłady mleka roślinnego, które do tej pory znalazły się na blogu znajdziesz tu → http://foodpornveganstyle.blogspot.com/search/label/Mleko%20roślinne

      będą kolejne i postaram się wtedy też sfotografować proces z torebką nylonową :)

      Delete
  5. Ale genialny pomysł! Superowy! Kupuję daktyle i robię! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. A myślałam, że już każdy to zna i stosuje ;) ktokolwiek wymyślił karmel z daktyli, chwała mu za to! :) a mój przepis na sos karmelowy opierałam na tradycyjnym karmelu, który sobie odpowiednio zmodyfikowałam pod siebie ;)

      Delete
  6. uwielbiam ten karmel <3 a jeszcze bardziej jak połączy się go z masłem migdałowym czy masłem z orzechów ziemnych!!! po prostu obłędne :)

    ReplyDelete
  7. Ależ wspaniałości! :)

    ReplyDelete
  8. Czy mleko migdałowe można zastąpić innym roślinnym (np. owsianym, ryżowym, sojowym)?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak tak, każde mleko się nada, oprócz kokosowego może bo za bardzo zdominuje smak, podałam migdałowe bo najlepiej mi z takim smakuje ;)

      Delete
  9. :) mam pytanie, czy jeśli zrobię ten sos do Twojego sernika z kaszy jaglanej z kokosem, będzie to pasować ? do sernika będę wkładać jeszcze kostki z galaretek, chciałam taki torcik z tego wszystkiego zrobić dla dziecka. Ten kolor sosu trochę mi nie pasuje, czy myślisz że dodanie kurkumy zabarwi go na żółto czy wyjdzie brzydki kolor ? Sama nie wiem już co robić :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. cześć Anita, lepsza byłaby galaretka z zatopionymi owocami na górze np., albo świeże owoce, ale musiałyby być położone na serniku bezpośrednio przed konsumpcją bo inaczej sernik by zbytnio zamókł od soków. Ten sos karmelowy jest pyszny, ale w połączeniu z tym sernikiem, który jest bardzo słodki, wyszłoby to już za mdłe... a kurkuma nie zabarwiłaby go niestety bo on ma zbyt ciemny kolor... fajny pomysł z galaretką, mam w planach właśnie też stworzyć taki sernik na zimno z galaretką ;) przychodzi mi jeszcze do głowy, że mogłabyś przemieszać kostki galaretki i owoce i tak wyłożyć górę, do tego garść posiekanych bakalii, posiekanej czekolady, listki mięty i wyszedł by z tego piękny tort :)

      Delete
  10. Dziękuje Ci bardzo za podpowiedź, świetny pomysł naprawdę wielkie dzięki ! uratowałaś nasz tort :) Mój synek ma jutro roczek, chciałam mu zrobić taki tort, żebym mogła patrzeć ze spokojem jak on go je, ogólnie nie jesteśmy weganami, nawet nie wegetarianinami, ale zdrowo odżywiam synka, unikam chemii jak tylko mogę. A te Twoje przepisy są po prostu nie ziemskie !

    ReplyDelete
    Replies
    1. super, cieszę się i dziękuję za miłe słowa :) pozdrawiam i smacznego

      Delete
  11. poprostu cudownie uzelniajacy :)
    dzieki za przepis

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION