PROSTA WEGAŃSKA KAWA MROŻONA

                             SIMPLE VEGAN ICED-COFFEE



Lato... upał... kawa... ale tylko mrożona. Moja dzisiejsza wersja, może być dla niektórych sporym zaskoczeniem. Kawa jest biała, ale bez użycia mleka, kremowa a bez śmietanki, słodka ale nie słodzona żadnym cukrem ani syropem, do tego z pianką, która robi się sama, bez pomocy spieniacza... To jak ona właściwie jest zrobiona zapytacie? ☺


Vegan iced-coffee



Brzmi zagadkowo prawda? Ale nie ma tu żadnej magii, a tylko kilka prostych tricków. Oczywiście najprostsza kawa mrożona jest banalna w przygotowaniu. Parzysz mocną kawę, czekasz aż ostygnie, dodajesz lód i mleko i voilà! Ale co, jeśli nie masz akurat mleka, albo chciałbyś aby była wyjątkowo kremowa a śmietanki też brak? A do tego marzy Ci się gruba, puszysta pianka na górze a w spieniaczu akurat wysiadły baterie? Albo nie chce Ci się robić mleka i chciałbyś sobie taką kawkę zaserwować prosto i szybko... Wtedy, zaparz kawę, złap za nerkowce i blender!


Vegan iced-coffee


Ten sposób zaświtał mi w głowie w zeszłym roku i całe lato się taką kawą opijałam. Uwielbiam kawę, najczęściej piję czarną bez cukru, czasem z odrobiną cynamonu, ale latem lubię mrożoną i właśnie w takiej wersji. W tym sezonie trochę zmodyfikowałam zeszłoroczną recepturę i zamiast syropu użyłam daktyli. Był to eksperyment i myślałam, że może zostaną w niej jakieś farfocle, ale nie. Vitamix miksuje je idealnie. Kawa jest gładziutka, kremowa, słodka i ma fajny aromat za sprawą wanilii i cynamonu. Pyyyycha. A do tego pianka, którą wysokoobrotowy blender tworzy jakby mimowolnie ;) Proste i pyszne orzeźwienie w upalny dzień. Polecam.


Vegan iced-coffee



SKŁADNIKI (2 szklanki / 500ml):

  • 2 szklanki zaparzonej mocnej kawy *
  • 2 pełne łyżki nerkowców (30g), namoczonych przez noc lub min. 2 godziny
  • 2 świeże daktyle *
  • szczypta wanilii
  • szczypta cynamonu
  • kostki lodu (do podania)


* Nerkowce i lód rozrzedzają jej smak, dlatego jeśli lubisz mocny smak kawy, zrób ją z podwójnej porcji niż normalnie, ale jeśli wolisz bardziej łagodną, przygotuj ją normalnie. 
Najbardziej jednak polecam zaparzyć ją metodą cold brew czyli "zaparzania" na zimno, jej aromat jest wtedy jeszcze lepszy


** można użyć suszonych, które najlepiej namoczyć 15 min. w wodzie, lub jeśli Twój blender nie zmiksuje ich całkowicie, zamiast nich użyć ulubionego syropu bądź cukru



PRZYGOTOWANIE:

Kawę zaparzamy dzień wcześniej i chłodzimy przez noc w lodówce. Ja używam do tego tzw. french coffee press, ale jeśli masz inny ulubiony sposób to go zastosuj zamiennie :) 
Nerkowce wsypujemy do szklanki, zalewamy wodą z kranu i wstawiamy na noc do lodówki. Najlepiej jak się moczą przez noc, ale jeśli tego nie zrobiliśmy to można też to zrobić wcześnie rano (minimum 2 godziny przed użyciem). Następnie odcedzamy je z wody i przepłukujemy.
Umieszczamy wszystkie składniki w blenderze i miksujemy ok. 1 minuty, aż pojawi się fajna pianka. Przelewamy do szklanek wypełnionych lodem i serwujemy. Kawę przechowujemy w lodówce do 2 dni, nieznacznie się rozwarstwia, ale wystarczy ją wtedy tylko delikatnie zamieszać.

Smacznego ☺


Vegan iced-coffee


Summer. The heat. Coffee ... but only when it's an iced coffee. This recipe of mine, may be a surprise for you. The coffee is white, but it's made without any milk, it's creamy but there was no cream used either, it's sweet, but I didn't use any sugar or syrup, also there is a thick fluffy foam on top, which was created without the help of a milk frother ... How was it made then, you will ask now, right?

It sounds like a big mistery, but there is no magic, only few simple tricks. Of course, the simplest iced coffee is trivial. Brew a strong coffee, wait until it cools down, add ice cubes and milk, and voilà! But what if you don't have a milk on hand, or would like to make it very creamy but there is no creamer either? Also you would love it to have a fluffy foam on top and you don't have the milk frother or it's broken? Then, brew the coffee, grab the cashews and a blender!

I thought of this way last year and drank this delicious coffee all summer. I love coffee, the taste of it and usually I have it black without any sugar, sometimes with a pinch of cinnamon, but in the summer, I love an iced-coffee which is creamy and sweet and topped with a large froth. This season I modified the recipe a bit and instead of syrup I used dates. It was an experiment and I thought that it won't work, but it did. Vitamix blended them perfectly. Coffee is sooth, creamy, sweet and has a nice flavor thanks to vanilla and cinnamon. Deeeelicious. And it has the additional, thick froth on top. Just perfect, simple and a very tasty refreshment on a hot day.


Vegan iced-coffee


INGREDIENTS (2 C / 500ml):

  • 2 C strong brewed coffee *
  • 2 full tbsp cashews (30g), soaked overnight or min. for 2 hours
  • 2 fresh dates *
  • pinch of vanilla
  • pinch of cinnamon
  • ice cubes (for serving)


* Cashews and ice cubes will thin the taste, so if you like strong coffee flavor, make it using a double portion of the coffee, but if you prefer more gentle taste, use the usual amount. 
You can use the traditional way of brewing coffee for this, although, if you use the "cold brew" method, you will get even better tasting coffee :)


** you can use dried dates instead, that it's best to soak for 15 minutes in water or if your blender is not strong enough to mix them evenly, replace them with your favorite syrup or sugar



PREPARATION:

Brew the coffee a day before and cool it overnight in the fridge. I use french coffee press, but if you have another favorite way, than use it :) Soak the cashews overnight.
On the next day, put all the ingredients in a blender and mix for approx. 1 minute, until you get a nice foam. Pour into glasses filled with ice cubes and serve. Store it in the fridge for up to 2 days. It will separate a little bit, so just give it a stir before drinking

Enjoy ☺


Vegan iced-coffee

6 komentarze:

  1. Nie pijam kawy, ale taką to spróbowałabym! :o

    ReplyDelete
  2. Ja robię mrożoną na bazie lodu i mrożonych bananów. Nie trzeba już słodzić. A dla rozrzedzenia trochę mleka. Trik z daktylami pewnie wypróbuje :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. fajny pomysł, wypróbuję :) teraz planuję trochę pokombinować smakowo też

      Delete
  3. Właśnie piję, jest boska C:

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION