VEGAN COLD BREW ICED COFFEE
Niedawno publikowałam przepis na niezwykle kremową kawę mrożoną, której przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga nawet posiadania mleka roślinnego. Od tamtej pory, bawię się trochę kawą i przygotowuję ją na różne sposoby i w różnych wersjach smakowych.
Wypróbowałam także nowy, zyskujący coraz większą popularność sposób jej przygotowania, a mianowicie "cold brew" (parzenie na zimno). Przygotowana w ten sposób kawa nie jest zalewana wrzątkiem, a namaczana w zimnej wodzie przez kilkanaście godzin.
I jeśli tak jak ja na początku, sceptycznie podchodzicie do takiej metody. Od razu Wam mówię, pozbądźcie się uprzedzeń i jak najszybciej ją wypróbujcie. Nie ma lepszego sposobu na bazę do mrożonej kawy niż "cold brew".
Dlaczego? Po pierwsze taka kawa jest od razu dobrze schłodzona, Po drugie, smakuje lepiej niż tradycyjnie parzona. Charakteryzuje się mniejszą kwasowością, przez co jest bardziej słodka w smaku i bardziej łagodna dla wrażliwych żołądków. Wolniejszy i dłuższy czas "parzenia" (a raczej moczenia), wydobywa z niej jeszcze lepiej wyjątkowy aromat. Można ją wykorzystywać jako bazę do bardziej złożonych kompozycji lub pić samą. A większy jej zapas możemy spokojnie przechowywać w lodówce nawet 2 tygodnie.
Receptura jest banalna. Kawę wsypujemy do wysterylizowanego słoika/dzbanka, dodajemy filtrowaną wodę i moczymy 12-24 h, potem przecedzamy i przechowujemy w lodówce.
Dla mnie optymalny czas moczenia to 12 godzin, a wielkim udogodnieniem jest wykorzystanie do tego zaparzacza typu "french coffee press", który znacznie ułatwia i przyspiesza jej przecedzanie.
Ilość kawy musicie dostosować do swoich preferencji. Mi wystarcza 5 łyżek na litr wody, ale w większości przepisów, które czytałam, było jej znacznie więcej. Polecam także kupić do tego paczkę kawy w ziarnach i zmielić ją bezpośrednio przed moczeniem. Dzięki temu będzie jeszcze lepsza. I najlepiej zmielić ją grubiej niż normalnie, bo to gwarantuje, że kawa wychodzi mniej mętna.
No, a potem pozostaje Wam już tylko zabawa ze smakiem ☺ Polecam zaserwować ją ze świeżym, domowym mlekiem migdałowym lub laskowym. Kawka wychodzi wtedy niesamowicie pyszna, jest kremowa i aromatyczna.
A na koniec ciekawostka, Japończycy mają nawet specjalny przyrząd do przygotowywania takiej kawy, nazywa się to "Yama cold brew tower", wygląda niesamowicie, a działa też w wyjątkowy sposób, powolne skapywanie kropelek wody, wędrujących przez kostki lodu, świeżo zmieloną kawę i szklane rurki, daje podobno najlepszą taką kawę na świecie ☺
SKŁADNIKI (1 L, 4 szklanki):
- 5 łyżek świeżo zmielonej kawy
- 1 L wody
PRZYGOTOWANIE:
Wyparzamy słoik lub dzbanek do zaparzania. Mielimy kawę, wsypujemy ją do naczynia, dodajemy wodę, mieszamy, zakręcamy i wstawiamy do lodówki na 12 godzin. Po kilku godzinach, dobrze jest ją jeszcze raz zamieszać, aby ziarna nie utknęły na górze. Po upływie czasu moczenia, odcedzamy ją na drobnym filtrze, gazie lub za pomocą sitka w french coffee press. Przelewamy do czystego naczynia i przechowujemy w lodówce do 2 tygodni. Serwujemy wg własnych upodobań. Czarną z lodem lub z dodatkiem ulubionego mleka i słodzidła.
Smacznego ☺
Recently, I published a recipe for a very creamy iced coffee, which you can make without having any milk on hand. Since then, I experimented more with coffee and prepared it in different ways and in different flavors.
Immediately I fell in love with "cold brew" coffee. I was sceptic about it at first, but now I think it's the best way to make iced coffee in summer. So really, if you haven't tried it yet or are sceptical about it as well, try it, believe me, you will be amazed by the method, taste and aroma of the final product.
Why? Firstly, the coffee is already well chilled, you can drink it straight away or use it as a base for more complex compositions. Secondly, the taste is better than the one which is conventionally brewed. It has a lower acidity, it's more sweet in taste and is more gentle to sensitive stomachs. Slower and longer brewing brings out even more unique flavor . Also you can keep a bigger batch in the fridge, even for 2 weeks.
The recipe is trivial. You put coffee into a sterilized jar, add filtered water and steep for 12-24 hours, then strain it and store in the fridge.
For me, the optimum soaking time is 12 hours, and the great convenience is the use of the "french coffee press", which makes preparing it even more easy.
The amount of coffee is up to you. I use 5 tbsp of coffee with 1 L of water, but if you like it stronger, than add more coffee. I also recommend buying a pack of whole coffee beans and grind them just before soaking. This makes it tasting better. And it's best to grind it thicker than usually, cause then the coffee is less cloudy after brewing.
And after that, it's up to you how you're gonna serve it. Plain black, over ice, or creamy and sweet with almond or hazelnut milk and a favorite sweetener and spices ☺
p.s. Japanese have even a special gear to make his kind of coffee, it's called "Yama cold brew tower" ☺ It looks amazing and apparently makes the best cold brew coffee in the world (watch the video above)
INGREDIENTS (1 L, 4 cups):
- 5 tablespoons of freshly ground coffee
- 1 L of water
PREPARATION:
Sterilise a large jar or a french coffee press jug. Grind coffee beans and transfer them to the jar, add water, stir, seal with a lid and put it in the fridge for about 12 hours. It's best to stir it again after 1-2 hours to make sure the coffee is not stuck at the top. After soaking time, strain it using a fine filter or just pressing down the french coffee press filter. Pour it into a clean container and store in the fridge for up to 2 weeks. Serve according to your liking, plain black over ice or white with milk and favorite sweetener.
Enjoy ☺
Enjoy ☺
mmm... aż się rozmarzyłam czytając jak piszesz o tej kawie, a szczególnie przy części, w której mowa o podaniu jej z świeżym domowym mlekiem orzechowym - to musi być niesamowity smak! :)
ReplyDeleteO nigdy nie słyszałam o tym sposobie
ReplyDeletewłaśnie piję kawę wg Twojego przepisu :) .. rewelacyjna! :) .. Już od jakiegoś czasu znudziła mi się zwykła kawa. Chyba ta zagości na stałe ;))
ReplyDelete:) bardzo mi miło :)
DeleteRzadko piję kawe :)
ReplyDeleteOoo idealna na te sieprniowe upały :)
ReplyDeleteBardzo fajny i przydatny artykuł. Dzięki za ciekawe informacji na pewno nie raz z nich skorzystam.
ReplyDeleteSuper kawka, ale mi bardziej smakuje herbatka :)
ReplyDeletehttps://imbryczek.com/
muszę powiedzieć że najlepsza kawa jaką do tej pory piłem :)
ReplyDeleteNajlepszy sklep z herbatami tylko na https://cupandyou.pl/. Poznaj czym jest herbata
ReplyDeleteThis is a great inspiring article.I am pretty much pleased with your good work.You put really very helpful information... best 4 cup coffee maker
ReplyDeletehttps://showbizworldnet.blogspot.com/2020/10/dr-beauty-cosmet.html
ReplyDeleteWygląda naprawdę super, szkoda, że jest zima i póki co mam ochotę jedynie na gorące, rozgrzewające kawy. Może wymyślisz jakiś przepis na taką. Zastanawia mnie jeszcze gdzie kupujesz kawy? Ja znalazłam fajny wybór na stronie: https://blueberryroasters.pl/ . Sklep internetowy ma ich naprawdę wiele do wyboru
ReplyDeleteKawa dla restauracji to propozycja dla lokali gastronomicznych, które chcą serwować swoim gościom najlepszą kawę. Firma Miko Kawa oferuje szeroki wybór wysokiej jakości kaw oraz profesjonalne ekspresy, które zapewniają doskonały smak i aromat napoju. Dzięki temu restauracje mogą zadowolić nawet najbardziej wymagających klientów i wyróżnić się na tle konkurencji.
ReplyDeleteKawa dla restauracji to wyjątkowa oferta, która pozwala lokalom gastronomicznym na serwowanie najwyższej jakości kawy swoim gościom. Dzięki starannie wyselekcjonowanym ziarnom oraz różnorodnym mieszankom, restauracje mogą tworzyć unikalne doznania smakowe, które pozostaną w pamięci gości. Profesjonalnie dobrana kawa podkreśla jakość lokalu, przyciąga klientów i buduje pozytywny wizerunek restauracji jako miejsca serwującego nie tylko wyśmienite dania, ale i napoje.
ReplyDelete