KOKOSOWY PUDDING CHIA Z MUSEM ANANASOWYM (a'la PINA COLADA)

COCONUT CHIA PUDDING WITH PINEAPPLE MOUSSE (a'la PINA COLADA)




Jeden z najlepszych puddingów chia, jakie jadłam. Połączenie smaków przywodzi na myśl popularny drink piña colada, co w dosłownym tłumaczeniu oznacza "przecedzony ananas". Przyrządza się go z jasnego rumu, śmietanki kokosowej i soku ananasowego. I wydaje mi się, że to właśnie kombinacja kremowego kokosa i słodkiego ananasa są zasługą jego wielkiej popularności. A gdy rum zamienimy na nasiona chia to powstaje nam boskie wręcz śniadanie lub słodka przekąska. 

Pudding jest kremowy i słodki, choć nie dodaję do niego już żadnego dodatkowego cukru, bardzo dojrzały ananas ma go aż nadto. Taki posiłek to porządna dawka energii, oszczędność czasu i wspaniały sposób na ochłodę w upalne dni. Polecam


Coconut chia pudding with pineapple mousse


SKŁADNIKI (2 porcje):

  • 1 szklanka mleka kokosowego (250 ml)
  • 3 łyżki nasion chia
  • 1/2 średniego, bardzo dojrzałego ananasa
  • szczypta wanilii w proszku (opcjonalnie)


PRZYGOTOWANIE:

Wlewamy mleko kokosowe do słoika, dodajemy wanilię, nasiona chia i energicznie mieszamy trzepaczką. Zakręcamy słoik i wstawiamy do lodówki na noc. Następnego dnia obieramy ananasa i miksujemy go w blenderze na gładki mus. Przelewamy pudding chia do 2 szklanek, dopełniamy musem ananasowym i serwujemy. Mus można także dodać do puddingu do słoika, wymieszać i zabrać ze sobą do pracy. Przechowujemy go w lodówce do 2 dni.

Smacznego ☺


Coconut chia pudding with pineapple mousse

One of the best chia puddings I had so far. The combination of these flavors recalls a popular drink piña colada, which literally means "strained pineapple". It is prepared with white rum, coconut cream and pineapple juice. And it seems to me that the combination of creamy coconut and sweet pineapple is the merit of his great popularity. And when we replace the rum with chia seeds then we get a simply divine breakfast or a sweet snack.


The pudding is creamy and sweet, although I didn't add any additional sugar, very ripe pineapple is sweet enough. This meal is a decent dose of energy, is also a time saver and a great way to cool off on hot days. 


INGREDIENTS (2 servings):

  • 1 C coconut milk (250 ml)
  • 3 tbsp chia seeds
  • 1/2 medium, very ripe pineapple
  • a pinch of dried vanilla (optional)



PREPARATION:

Pour the coconut milk into a medium jar, add vanilla, chia seeds and stir vigorously with a whisk. Seal the jar and leave in the fridge overnight. On the next day, peel the pineapple and blend it until smooth. Pour the chia pudding into 2 glasses, add the pineapple mousse on top and serve. You can also add the pineapple mousse to the jar  with the pudding, stir it and take it with you to work. Store it in the fridge for up to 2 days.

Enjoy ☺


Coconut chia pudding with pineapple mousse

18 komentarze:

  1. That looks just divine! I'm sure it would be so refreshing on a hot summer day :)

    ReplyDelete
  2. Pyszna, słoneczna propozycja śniadaniowa :)

    ReplyDelete
  3. Wygląda obłędnie! Chciałabym poczuć ten smak! :)
    Tylko mi ananas nigdy odpowiednio nie dojrzewa :/

    ReplyDelete
    Replies
    1. A mi zazwyczaj przejrzewają właśnie ;) ale jest taki patent, jak sprawdzić czy ananas już jest dojrzały, bez krojenia. Chwyć go i powąchaj od spodu, nie powinno być tam żadnej pleśni a zapach powinien być lekko winny, potem chwyć za listek na samej górze i pociągnij za niego, jak łatwo odchodzi to znaczy, że ananas jest już najlepszy do jedzenia :)

      Delete
  4. Mleko kokosowe ma być takie z puszki? Czy może być takie rzadkie np z alpro soya w kartonie?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak, każde się nada :) ja jak planuję używać mniejszą ilość mleka kokosowego to kupuję małe kartoniki firmy aroy-d , one mają akurat 250ml/1 szklankę i wtedy zużywam tyle co potrzebuje i nic mi się nie psuje, ani nie marnuje ;)

      Delete
  5. Masz może jakieś sprawdzone miejsce gdzie kupujesz chia i do tego jeszcze jakby było w przystępnej cenie?
    Wygląda cudownie, ciekawe jakby smakowało np. ze zblendowanym bananem, o albo musem truskawkowym. Mmm, trzeba się przekonać. :)

    Pozdrawiam,
    Marshka
    ( slowlifestyle.blog.pl )

    ReplyDelete
    Replies
    1. dziękuję :) a chia kupuję najczęściej w lokalnym eko-sklepie, paczka kosztuje kilkanaście złotych, ale używam zazwyczaj 1 łyżkę dziennie, czasem więcej w puddingu ale nie jadam go codziennie, chia dodaję także do zielonych smoothie lub mielę i używam jako zagęszczacz do potraw lub ciast. Taka paczka starcza mi na długo dosyć. p.s. a jeśli chodzi o mus truskawkowy to robiłam taki właśnie z chia :) : http://www.foodpornveganstyle.blogspot.com/2015/06/truskawkowy-dzem-mus-z-nasionami-chia.html

      Delete
    2. Dzięki za odpowiedź :). Muszę się rozejrzeć za jakimś, bo jeszcze nigdy nie jadłam, a z tego co piszesz można z nim zrobić wiele fantastycznych rzeczy.
      A ile gram ma Twoja paczka?

      Delete
    3. Właśnie przed chwilą kupiłam sobie swoje, także skorzystam z przepisu na śniadanie ;)

      Delete
    4. Albo później, bo muszą przecież postać w lodówce ;)

      Delete
    5. ;) można krócej moczyć, min. 2 h, ale najlepszy jest jak nasionka nasiąkną przez noc, wtedy jest najfajniejszy, najbardziej gęsty

      Delete
    6. Generalnie jestem zachwycona! :)
      http://slowlifestyle.blog.pl/2015/07/03/nasiona-chia-i-pomysl-na-pudding/
      Bardzo zmodyfikowana wersja, ale dzięki za inspirację ;)

      Delete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION