Wspaniałe lekkie i świeże pesto, które idealnie nadaje się jako pasta do kanapek pełnych chrupiących warzyw, ale świetnie się też sprawdzi w tortilli czy jako dip do świeżych lub pieczonych warzyw.
Aby urozmaicić słodki zielony groszek, połączyłam go z lubczykiem. Jest to bardzo smaczna roślinka, która przypomina odrobinę zieloną pietruszkę. A warto dodawać ją do past, zup czy sałatek. Lubczyk pomaga m.in. na trawienie, czy schorzenia dróg moczowych.
A słodki zielony groszek to wprost kopalnia witamin, m.in. A, B1, B2, B3, B6, C, E, K. Zawiera także sporą ilość białka, kwasu foliowego. Do tego jest niskokaloryczny i pomaga zmniejszyć ilość złego cholesterolu. Dodatkowo zwiększa metabolizm, oczyszcza organizm z toksyn i działa pozytywnie na pracę jelit. Wzmacnia także kości i dostarcza dużo energii, przez co jest popularny wśród sportowców.
Po przepis zapraszam Was na portal Hello Zdrowie.
I nie wyrzucajcie łupinek, bo jutro pokażę Wam, do czego można je wykorzystać ☺
I nie wyrzucajcie łupinek, bo jutro pokażę Wam, do czego można je wykorzystać ☺
Też mam w domu doniczkę lubczyku, chętnie wypróbuję w pesto :)
ReplyDeleteCudownie wygląda ta pasta :)
ReplyDelete