PESTO ZE ŚWIEŻEGO ZIELONEGO GROSZKU Z PESTKAMI DYNI I LUBCZYKIEM






Wspaniałe lekkie i świeże pesto, które idealnie nadaje się jako pasta do kanapek pełnych chrupiących warzyw, ale świetnie się też sprawdzi w tortilli czy jako dip do świeżych lub pieczonych warzyw.







Aby urozmaicić słodki zielony groszek, połączyłam go z lubczykiem. Jest to bardzo smaczna roślinka, która przypomina odrobinę zieloną pietruszkę. A warto dodawać ją do past, zup czy sałatek. Lubczyk pomaga m.in. na trawienie, czy schorzenia dróg moczowych.




A słodki zielony groszek to wprost kopalnia witamin, m.in. A, B1, B2, B3, B6, C, E, K. Zawiera także sporą ilość białka, kwasu foliowego. Do tego jest niskokaloryczny i pomaga zmniejszyć ilość złego cholesterolu. Dodatkowo zwiększa metabolizm, oczyszcza organizm z toksyn i działa pozytywnie na pracę jelit. Wzmacnia także kości i dostarcza dużo energii, przez co jest popularny wśród sportowców.




Po przepis zapraszam Was na portal Hello Zdrowie

I nie wyrzucajcie łupinek, bo jutro pokażę Wam, do czego można je wykorzystać ☺





2 komentarze:

  1. Też mam w domu doniczkę lubczyku, chętnie wypróbuję w pesto :)

    ReplyDelete
  2. Cudownie wygląda ta pasta :)

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION