VEGAN BANANA-TAHINI MILKSHAKE
Milkshake bez mleka? Nic prostszego. Tahini zmiksowane z wodą z powodzeniem je zastąpi. A gdy dodamy do tego jeszcze kremowe banany, daktyle i szczyptę wanilii. Otrzymamy gęsty, sycący, słodki koktajl. Idealny na śniadanie lub energetyczną przekąskę w ciągu dnia. Polecam
SKŁADNIKI (2 porcje):
- 2 duże, bardzo dojrzałe banany (zamrożone) *
- 2 szklanki wody
- 2 łyżki tahini **
- 3 świeże daktyle ***
- szczypta wanilii w proszku lub ziarenka z kawałka laski wanilii
* Oczywiście można użyć niemrożonych bananów, ale mrożone nadają szejkom i smoothies'om wyjątkowej kremowości. Najlepiej jest po prostu mieć zawsze w zamrażarce pojemnik pokrojonych bananów. Najsłodsze są takie jak widać na zdjęciu, z czarnymi plamkami, wtedy są najlepsze.
** użyłam domowego, surowego tahini z niełuskanych ziaren sezamu
*** jeśli używamy suszonych, najlepiej jest je namoczyć przez 15 minut w ciepłej wodzie
PRZYGOTOWANIE:
Umieszczamy wszystkie składniki w blenderze i miksujemy na gładko. Serwujemy od razu.
Smacznego ☺
Milkshake without milk? No problem. Tahini mixed with water will replace it well. Throw in some creamy bananas, dates and a pinch of vanilla. And you will get a thick, filling and sweet milkshake. Perfect for breakfast or an energy snack during the day.
INGREDIENTS (2 servings):
* Of course, you can use fresh bananas, but frozen bananas make milkshakes and smoothies more creamy. It's best to have a container with chopped bananas in the freezer.
** I used homemade, raw tahini, made with unhulled sesame seeds
*** if you're using dried dates, soak them in warm water for 15 minutes
PREPARATION:
Put all the ingredients in a blender and mix until smooth. Serve immediately.
Enjoy☺
Milkshake without milk? No problem. Tahini mixed with water will replace it well. Throw in some creamy bananas, dates and a pinch of vanilla. And you will get a thick, filling and sweet milkshake. Perfect for breakfast or an energy snack during the day.
INGREDIENTS (2 servings):
- 2 large, ripe, frozen bananas *
- 2 tbsp tahini **
- 3 fresh dates ***
- 2 C filtered water
- a pinch of vanilla powder
* Of course, you can use fresh bananas, but frozen bananas make milkshakes and smoothies more creamy. It's best to have a container with chopped bananas in the freezer.
** I used homemade, raw tahini, made with unhulled sesame seeds
*** if you're using dried dates, soak them in warm water for 15 minutes
PREPARATION:
Put all the ingredients in a blender and mix until smooth. Serve immediately.
Enjoy☺
nie musi być mleka by smakowało cudownie! zresztą zawsze też można dodać roślinne ;) jednak ta wersja z tahini to musi być strzał w dziesiątkę! wygląda obłędnie! <3
ReplyDeletewłaśnie piję, pyszność! :)
ReplyDelete:)
DeleteSounds like a delicious milkshake flavor! Love the use of tahini :)
ReplyDeletePysznie wygląda! Podoba mi się połączenie banana z tahini ;)
ReplyDeleteŚwietny pomysł z użyciem tahini! Na pewno smakuje nieziemsko!
ReplyDeletePodobają mi się te kropkowane banany! Idealne do zamrożenia na lody :D
Bardzo fajny przepis i świetne zdjęcie.spodobał mi się Twój blog więc dodaje go do mojej listy która znajduje się tutaj http://wega-kuchnia.blogspot.com/
ReplyDelete