WEGAŃSKI MILKSHAKE BANANOWY Z TAHINI

                                  VEGAN BANANA-TAHINI MILKSHAKE 




Milkshake bez mleka? Nic prostszego. Tahini zmiksowane z wodą z powodzeniem je zastąpi. A gdy dodamy do tego jeszcze kremowe banany, daktyle i szczyptę wanilii. Otrzymamy gęsty, sycący, słodki koktajl. Idealny na śniadanie lub energetyczną przekąskę w ciągu dnia. Polecam 



Vegan banana milkshake with tahini


SKŁADNIKI (2 porcje):

  • 2 duże, bardzo dojrzałe banany (zamrożone) *
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki tahini **
  • 3 świeże daktyle ***
  • szczypta wanilii w proszku lub ziarenka z kawałka laski wanilii


* Oczywiście można użyć niemrożonych bananów, ale mrożone nadają szejkom i smoothies'om wyjątkowej kremowości. Najlepiej jest po prostu mieć zawsze w zamrażarce pojemnik pokrojonych bananów. Najsłodsze są takie jak widać na zdjęciu, z czarnymi plamkami, wtedy są najlepsze.

** użyłam domowego, surowego tahini z niełuskanych ziaren sezamu

*** jeśli używamy suszonych, najlepiej jest je namoczyć przez 15 minut w ciepłej wodzie



PRZYGOTOWANIE:

Umieszczamy wszystkie składniki w blenderze i miksujemy na gładko. Serwujemy od razu.

Smacznego ☺



Vegan banana milkshake with tahini

Milkshake without milk? No problem. Tahini mixed with water will replace it well. Throw in some creamy bananas, dates and a pinch of vanilla. And you will get a thick, filling and sweet milkshake. Perfect for breakfast or an energy snack during the day. 


INGREDIENTS (2 servings):


  • 2 large, ripe, frozen bananas *
  • 2 tbsp tahini **
  • 3 fresh dates ***
  • 2 C filtered water
  • a pinch of vanilla powder 


* Of course, you can use fresh bananas, but frozen bananas make milkshakes and smoothies more creamy. It's best to have a container with chopped bananas in the freezer.

** I used homemade, raw tahini, made with unhulled sesame seeds

*** if you're using dried dates, soak them in warm water for 15 minutes


PREPARATION:

Put all the ingredients in a blender and mix until smooth. Serve immediately.


Enjoy☺



8 komentarze:

  1. nie musi być mleka by smakowało cudownie! zresztą zawsze też można dodać roślinne ;) jednak ta wersja z tahini to musi być strzał w dziesiątkę! wygląda obłędnie! <3

    ReplyDelete
  2. właśnie piję, pyszność! :)

    ReplyDelete
  3. Sounds like a delicious milkshake flavor! Love the use of tahini :)

    ReplyDelete
  4. Pysznie wygląda! Podoba mi się połączenie banana z tahini ;)

    ReplyDelete
  5. Świetny pomysł z użyciem tahini! Na pewno smakuje nieziemsko!
    Podobają mi się te kropkowane banany! Idealne do zamrożenia na lody :D

    ReplyDelete
  6. Bardzo fajny przepis i świetne zdjęcie.spodobał mi się Twój blog więc dodaje go do mojej listy która znajduje się tutaj http://wega-kuchnia.blogspot.com/

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION