GRILLED ASPARAGUS WITH MUSHROOMS AND TOFU SERVED ON CREAMY POLENTA
Szparagowe ucztowanie czas zacząć ;) Pierwsze w tym sezonie, podałam lekko zgrillowane, z dodatkiem aromatycznego tofu, gęstego sosu z pieczarkami i sycącą polentą.
Wyszło bardzo smacznie, a do tego danie ładnie się moim zdaniem prezentuje. Dlatego, jeśli macie ochotę uraczyć siebie i bliskich wyjątkowym obiadem czy kolacją, polecam je gorąco.
Szparagowe ucztowanie czas zacząć ;) Pierwsze w tym sezonie, podałam lekko zgrillowane, z dodatkiem aromatycznego tofu, gęstego sosu z pieczarkami i sycącą polentą.
Wyszło bardzo smacznie, a do tego danie ładnie się moim zdaniem prezentuje. Dlatego, jeśli macie ochotę uraczyć siebie i bliskich wyjątkowym obiadem czy kolacją, polecam je gorąco.
SKŁADNIKI ( 2 porcje):
- 1/2 pęczka zielonych szparagów (250g)
- 1/2 szklanki kaszy kukurydzianej (polenty) 75 g
- 4 szklanki bulionu warzywnego
- 125 g pieczarek
- 1 kostka ziołowego lub wędzonego bio tofu Polsoja
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- po kilka listków świeżego tymianku, rozmarynu, bazylii i szałwii
- płatki drożdżowe nieaktywne, do posypania
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki sosu sojowego
- odrobina soku z cytryny
- olej
PRZYGOTOWANIE:
Myjemy szparagi i pieczarki. Otwieramy tofu, odsączamy je z wody i zawijamy w kilka arkuszy ręcznika papierowego, kładziemy na talerzu i kładziemy mały ciężar na górze (pomaga to dokładnie odsączyć tofu z nadmiaru wody). Przygotowujemy wszystkie pozostałe składniki. Grzejemy odrobinę oleju na patelni. Obieramy i siekamy cebulę, wyciskamy czosnek. Pieczarki, jeśli są małe to kroimy na ćwiartki, jeśli większe to w paski. Wrzucamy cebulę na patelnię, po kilku minutach dodajemy czosnek, po dwóch minutach dodajemy pieczarki, zioła, 1 łyżkę sosu sojowego i smażymy ok. 10 minut.
W międzyczasie w małym rondelku grzejemy 2 szklanki bulionu z odrobiną soli, gdy się zagotuje wsypujemy powoli kaszę, energicznie mieszając wszystko trzepaczką. Zakrywamy garnek pokrywką, ustawiamy mały ogień i gotujemy ok. 10 minut, w międzyczasie można wszystko jeszcze przemieszać. Gdy kasza jest gotowa odkrywamy garnek i odstawiamy ją do lekkiego przestygnięcia.
W międzyczasie w małym rondelku grzejemy 2 szklanki bulionu z odrobiną soli, gdy się zagotuje wsypujemy powoli kaszę, energicznie mieszając wszystko trzepaczką. Zakrywamy garnek pokrywką, ustawiamy mały ogień i gotujemy ok. 10 minut, w międzyczasie można wszystko jeszcze przemieszać. Gdy kasza jest gotowa odkrywamy garnek i odstawiamy ją do lekkiego przestygnięcia.
Gdy pieczarki są już usmażone wlewamy do nich szklankę bulionu , następnie przygotowujemy drugą szklankę bulionu i mieszamy w niej dokładnie skrobię. Dodajemy mieszankę do pieczarek i dusimy jeszcze przez 2 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem i przelewamy wszystko do miseczki.
Myjemy patelnię i grzejemy na niej 1 łyżkę oleju. Odwijamy tofu i kroimy je w 0,5 cm paski w poprzek lub wzdłuż. Układamy plastry na talerzu i polewamy odrobiną sosu sojowego. Smażymy na rozgrzanej patelni, aż się zarumienią a z wierzchu będą lekko chrupiące. Odstawiamy.
Na końcu przygotowujemy szparagi. Grzejemy odrobinę oleju na patelni (najlepsza będzie grillowa) i wrzucamy na nią szparagi, podsmażamy do 10 minut, kilkakrotnie je przewracając, po usmażeniu przekładamy je na talerz, delikatnie skrapiamy odrobiną soku z cytryny i opruszamy solą i pieprzem.
Na talerz wylewamy kaszę, na nią sos pieczarkowy, następnie układamy plastry tofu a na to podsmażone szparagi, całość posypujemy odrobiną płatków drożdżowych nieaktywnych.
Smacznego ☺
Asparagus is now on the menu ;) That's why I prepared something special. I served them grilled, with aromatic tofu, thick mushroom sauce and creamy polenta filling. It came out very tasty, and i think it looks good as well. Therefore, if you want to treat yourself and your loved ones with a unique dinner, give it a try ;)
INGREDIENTS (2 servings):
- 1/2 bunch green asparagus (250g)
- 1/2 polenta (75 g)
- 4 c vegetable broth
- 125 g mushrooms
- 1 block of herbal or smoked tofu
- 1 onion
- 2 cloves of garlic
- few leaves of each: fresh thyme, rosemary, basil and sage
- nutritional yeast flakes, for sprinkling
- 1 tbsp potato starch or rice flour
- 2 tbsp soy sauce
- a little bit of lemon juice
- oil
PREPARATION:
Wash the asparagus and mushrooms. Open the tofu, remove from the package and wrap it in several sheets of paper towel, put it on a plate and put some weight on top (this helps drain the tofu from the excess water). Prepare all the other ingredients. Heat 2 tbsp of oil in a frying pan. Peel and chop the onion, press the garlic. Chop the mushrooms into quarters or strips. Fry the onion in a pan, after few minutes add the garlic, after two minutes add mushrooms, herbs, 1 tablespoon soy sauce and fry for approx. 10 minutes.
In the meantime heat 2 cups of the broth in a saucepan, add a little bit of salt, when it start boiling slowly add the polenta, stirring vigorously with a whisk. Cover the pot with a lid, set the smallest heat and cook for approx. 10 minutes, stirring once or twice while it's cooking. When polenta is cooked, remove the saucepan from the heat and set aside.
When the mushrooms are cooked add 1 cup of the broth to the pan, then get another glass of the broth and mix it with the starch, add it to the pan and mix well. Cook everything for about 2 minutes, then remove from the heat , transfer to a bowl and set aside.
Wash the pan and heat 1 tbsp of oil. Unrap the tofu and cut it into 0.5cm strips crosswise or lengthwise. Arrange slices on a plate and pour a little soy sauce all over. Fry them in a hot pan until golden brown and slightly crispy on top. Remove from the pan and set aside.
At the end prepare asparagus. Heat a little bit of oil in a frying pan (grill pan will be the best) add asparagus, and fry for 10 minutes, stirring one or twice, when it's done, transfer it on to a plate, drizzle with lemon juice, and sprinkle with salt and pepper.
Arrange the plate. First add polenta, next arrange the mushroom sauce on top, on top of that put the fried tofu and asparagus at the end. Sprinkle everything with the nutritional yeast flakes, salt and pepper. Serve immediately.
Enjoy ☺
patrząc na to danie można się zaślinić haha! :D uwielbiam szparagi, a z pieczarkami nawet ostatnio jadłam - idealne połączenie :) koniecznie muszę przygotować Twoje danie, jest genialne! :)
ReplyDeleteKoniecznie muszę coś takiego zrobić! Tylko muszę kupić szparagi i pieczarki ;p
ReplyDeleteI znowu piękne zdjęcia. DO polenty jakoś nigdy nie byłam przekonana, ale na takie szparagi to mam wielką ochotę :)
ReplyDeletewygląda pysznie? co to za zastawa? gdzie można kupić takie talerze?
ReplyDeletetalerz upolowany w starociach ;)
Delete