YOUNG CABBAGE SOUP WITH PEARL BARLEY AND SAGE
To danie, to trochę taki jakby krupnik, ale gwiazdą jest tu młoda kapusta. Zupę można przygotować bez kaszy, jednak ja lubię to połączenie i wyjątkową gęstość, które ono daje.
Ta potrawa to nic innego jak prosty polski obiad, więc jeśli w zalatanym tygodniu nie macie czasu na wymyślne dania, złapcie na targu za młodą kapustę i młode ziemniaki i przygotujcie sobie michę gęstej sycącej zupy ;)
SKŁADNIKI (4 porcje):
- 1/2 główki młodej kapusty (ok. 300g)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 10 cm pora
- 1 młoda marchew
- 1 pałka selera naciowego
- 1/2 szklanki kaszy pęczak (100g)
- 3 młode ziemniaki
- 8 dużych listków świeżej szałwi
- 1 liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka zmielonego kminku
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- 1,5 L bulionu warzywnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju roślinnego
- sól i pieprz, do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Kapustę kroimy na kawałki. Obieramy i siekamy cebulę, wyciskamy czosnek. Kroimy pora w półksiężyce, obieramy marchew i ziemniaki i kroimy, siekamy seler naciowy, przygotowujemy resztę składników. Grzejemy olej w dużym garnku, dodajemy cebulę i czosnek i smażymy kilka minut. Po tym czasie dodajemy posiekane warzywa, przyprawy i kaszę, podsmażamy chwilę, a następnie zalewamy wszystko bulionem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 30 minut, aż pęczak będzie miękki. Po ugotowaniu dobrze jest odstawić zupę na ok. 10 minut w zakrytym garnku, aby kasza jeszcze lepiej napęczniała. Na końcu wlewamy sos sojowy i doprawiamy zupę solą i pieprzem.
Smacznego ☺
The star of this soup is a young cabbage. It can be prepared without the pearl barley, but I like this combination, it gives richness and thickness. This dish is just a simple dinner, so if you have time for some time-comsuming cooking in a busy week, grab a young cabbage and new potatoes at the market and prepare yourself a large bowl of this hearty soup.
INGREDIENTS (4 servings):
- 1/2 head young cabbage (approx. 300g)
- 1 onion
- 1 garlic clove
- 10 cm piece of leek
- 1 young carrot
- 1 celery stalk
- 1/2 cup pearl barley (100g)
- 3 new potatoes
- 8 large fresh sage leaves
- 1 bay leaf
- 2 allspice grains
- 1 tsp ground cumin
- 1 tsp dried lovage
- 1.5 L of vegetable broth
- 2 tbsp soy sauce
- 1 tbsp vegetable oil
- salt and pepper to taste
PREPARATION:
Cut the cabbage into pieces. Peel and chop the onion, press the garlic. Cut the leek into half-moons, peel the carrot and potatoes and cut, chop celery, prepare the rest of the ingredients. Heat the oil in a large pan, add the onion and garlic and fry for a few minutes. After that, add the chopped vegetables, spices and pearl barley, fry briefly, then add the broth. Bring to a boil and cook for approx. 30 minutes until barley is soft. After cooking, leave the soup in a covered pot for approx. 10 minutes, it will hel the barley to distend. At the end add the soy sauce and season with salt and pepper.
Enjoy ☺
Super inspiracja! Będzie dziś na obiad! :)
ReplyDeletejak dla mnie, gdy zupa nie jest gęstym kremem - koniecznie musi być z jakimś ziarnem, kaszą itp. :) z młodej kapusty już wieki nie jadłam, ale kusi tak bardzo, że na pewno spróbuję :)
ReplyDelete